Yeni Koronavirüs 19’un alerjisi olanları nasıl etkilediği henüz çok iyi bilinmemektedir. Ancak bahar mevsiminin gelmesiyle birlikte özellikle polenlere karşı alerjik nezle ve göz alerjisi  olanların koronavirüs enfeksiyonuna daha kolay yakalanma ihtimali vardır. Bunun nedeni de polen alerjisi olanlarda özellikle polenlerin ortaya çıktığı bu günlerde sık sık elini burnuna ve gözüne götürmesi, hapşırmasıdır.

Koronavirüsünün alerji hastalıklarının üzerindeki etkisi nasıldır?

Cep telefonu, kapı kolu, merdiven korkuluğu gibi birçok yerde olabilen koronavirüse temas eden alerjik biri, elini daha sık gözüne ve burnuna götürecektir. Bunun sonucu olarak da koronavirüs hastalığına yakalanma riski daha fazla olacaktır. Aynı zamanda koronavirüs taşıyan birisi de sık hapşırma ve fazla burun akıntısı olması nedeniyle de etrafa daha fazla virüs bulaştıracaktır. Sonuç olarak koronavirüs, alerjisi olanlara daha kolay bulaşabilir ve alerjisi olan hastalar etrafına da daha fazla bulaştırabilir. Bu nedenle de polenlere karşı alerjik nezlesi olanların dış ortamda bulunmaması, ellerini daha sık yıkaması ve maske takması, mümkünse burun ve gözünü elinin dış kısmı ile silmesi çok faydalı olacaktır.

Alerjik hastalıklar koronavirüs için risk oluşturur mu?

Çin’de bildirilen vakalarda, yeni koronavirüs nedeniyle yatan hastalarda astım, alerjik nezle ve besin alerjisi gibi alerjik hastalıkların olmadığı bildirilmiştir. Çok az sayıda ilaç alerjisi  ve ürtiker rahatsızlığı olan hastalar olduğu bildirilmiştir.

Alerjisi olan hastalar koronavirüse karşı daha dirençli midir?

Alerjisi olanların bağışıklığının daha güçlü olduğu ve koronavirüsten korunduğu bilgisi maalesef doğru değildir. Alerjisi olanların mikroplara karşı değil alerjenlere karşı bağışıklık sistemi daha fazla çalışmaktadır. Bu nedenle de koronavirüsten korunmada herhangi bir etkisi yoktur.

Koronavirüs hastalığı belirtileri ile alerji belirtileri birbirinden nasıl ayrılır?

Koronavirüs hastalığında öksürük, nefes darlığı, ateş ve boğaz ağrısı ön plandayken alerjik nezlede sık sık hapşırma, gözlerde sulanma, burun akıntısı ön planda olup genelde ateş söz konusu değildir. Ateş, baş ağrısı ve kas ağrısı alerjik hastalıkların ayrımında bize yardımcı olan belirtilerdir.

Alerjisi olanların antihistaminik kullanması bağışıklığı zayıflatır mı?

Zayıflatmaz. Tam tersine faydalı olabilir. Özelikle polen alerjisi olanlarda burun kaşınması, nezle ve hapşırma virüsün daha kolay yayılmasına neden olabilir. Bu nedenle alerjik nezle belirtileriniz varsa mutlaka doktorunuza danışarak antihistaminik kullanmanız faydalı olacaktır. Burnunuzu silerken tek kullanımlık mendil kullanın. Toplu taşıma kullanırken maske kullanın, sık sık elinizi sabunlayın.

Kortizonlu burun spreyleri koronavirüs için riskli midir?

Riskli değildir. Tam tersine kortizonlu burun spreyleri alerjik nezlesi olanların burun mukozasını düzelteceği için direnci artıracaktır. Bundan dolayı doktorunuz kortizonlu burun spreyi önermişse devam etmenizde fayda olacaktır.

Alerjisi olanlar ateş düşürücü olarak ne kullanmalı?

İbuprofen ile ilgili koronavirüs için risk oluşturduğuna yönelik bilgiler olduğu için parasetamol içeren ateş düşürücülerin kullanılması daha faydalı olacaktır.

Alerjisi olanlar bağışıklığını güçlendirmek için ne kullanmalıdır?

Bol bol sıvı ve taze meyve suyu tüketin. Mümkün olduğu kadar, az da olsa kırmızı et tüketin. Vitamin ve mineral takviyesi, bağışıklık sistemini kuvvetlendiren beta glukan, omega 3 balık yağı alabilirsiniz. Ayrıca her gün evde en az 20-30 dakika egzersiz yapın ve düzenli uyuyun. Güzel müzikler dinleyin ve hijyene önem verin. Moralinizi yüksek tutun. Bu uygulamalar koronavirüsünden korunmada faydalı olacaktır.

Alerji aşısı koronavirüse yakalanma riskini artırır mı?

Alerji aşı tedavisi için kliniğe giderken maske takın. Toplu taşıma kullanmamaya çalışın. Toplu taşıma kullanacaksanız maske takmanız faydalı olacaktır. Kliniğe geldikten sonra elinizi sabun ve su ile yıkayın. Aşı yapıldıktan sonra diğer hastalar ile temas etmeyin.

Koronavirüsünden korunmak için immünoterapi tedavisini ertelemek gerekir mi?

Alerji aşısına yeni başlanacaksa aşınızı 1-2 ay erteleyebilirsiniz. Eğer aşınız haftada bir yapılıyorsa aşınızı aksatmayın. Alerji aşı tedavisi için kliniğe giderken maske takın. Toplu taşıma kullanmamaya çalışın. Toplu taşıma kullanacaksanız maske takmanız faydalı olacaktır. Kliniğe geldikten sonra elinizi sabunlu su ile yıkayınız. Aşı yapıldıktan sonra diğer hastalar ile temas etmeyin. Unutmayın aşı uygulamanız haftada bir yapılırken aşınız bir hafta ertelenebilir. Ancak 2 haftadan fazla ara verilirse ilk dozdan başlamak gerekecektir. Ayda bir yapılıyorsa 3 hafta ertelenebilir. Daha uzun ertelenirse aşınıza yeniden başlama riskiyle karşı karşıya kalabilirsiniz.

Sonuç Olarak;

-Alerjik hastalıklar koronavirüs riskini arttırmaz.

-Alerjik nezle ve göz alerjisi olanlar burun kaşınması ve göz kaşınmasında ellerinin dış yüzeylerini kullanmalıdırlar.

-Hapşırma sırasında tek kullanımlık mendil kullanmalısınız. Yoksa kollarının iç yüzeyini kullanmanız yararlı olacaktır.

-Alerjik nezleniz, polen alerjiniz varsa burun kaşınmasını ve hapşırmayı engellemek için doktorunuza danışarak antihistaminik ve burun spreyi kullanabilirsiniz.

-Alerjik nezle nedeniyle kortizonlu burun spreyi kullanıyorsanız doktorunuza danışmadan kesmeyin.

-Bağışıklığınızı yüksek tutmak için beslenmenize, vitamin desteğine, düzenli uykuya ve egzersiz yapmaya dikkat edin.