Kalsiyum, güçlü kemikler oluşturmak için hayati önem taşıyan ve ayrıca sinirlerin ve kasların nasıl çalıştığında önemli bir rol oynayan bir mineraldir. Kalsiyum vücudunuzun birçok işlevi için gereklidir, bu nedenle kalsiyum alerjisi pek olası değildir. Bununla birlikte, kalsiyum takviyelerinde bulunan bazı bileşik bileşenlere alerjiniz olabilir. Kalsiyum takviyelerine alerji, laktoz intoleransı veya sütte bulunan diğer proteinlere alerji ile aynı şey değildir. Laktoz intoleransınız olsa bile, alerjinizi tetiklemesi muhtemel olmayan kalsiyum içeren gıdaları eklemenin hala yolları vardır.

Kalsiyum takviyesi alerjisine ne sebep olur?

Vücudunuzun hayatta kalabilmesi için kalsiyuma sahip olması gerektiğinden, vücudunuzun her kalsiyuma sahip olduğunuzda bir bağışıklık sistemi tepkisi başlattığı gerçek bir kalsiyum alerjiniz olması pek olası değildir. Bununla birlikte, takviyelerde bulunan kalsiyum türlerine veya takviyelere eklenen katkı maddesi üreticilerine karşı intoleransınız olabilir. Farklı kalsiyum takviyesi türleri şunları içerir:

  • Kalsiyum sitrat,
  • Kalsiyum karbonat,
  • Kalsiyum fosfat,

Takviyeler ve yan etkiler Kalsiyum karbonat takviyelerinin, gıda intoleransı gibi hissedilebilen gaz ve kabızlığa neden olduğu bilinmektedir. Bunun yanı sıra kalsiyum takviyeleri alerjik reaksiyona neden olabilecek süt, soya ve buğday içerebilir. Ayrıca yine reaksiyona neden olabilecek boya ile kaplanabilir.

Hiperkalsemi

Ayrıca belirtilerinizin hiperkalsemi ile ilişkili olup olmadığını doktorunuza sormalısınız. Vücudunuz bir seferde yalnızca çok fazla kalsiyum emebilir, genellikle 500 miligramdan fazla değildir. Bu semptomlar gıda intoleransına çok benzer. Bununla birlikte, aşırı kalsiyum (hiperkalsemi) kalp ritminize müdahale edebileceğinden zararlı olabilir. Kalsiyum içeren yiyecekler yiyerek genellikle çok fazla kalsiyum alamazsınız. Genellikle, takviye olarak çok fazla kalsiyum aldığınız için hiperkalsemi meydana gelir.

Besinlerden Alınan Kalsiyum

Laktoz içeren tüm gıdalarda kalsiyum bulunurken, kalsiyum içeren tüm gıdalarda laktoz bulunmaz. Yapraklı yeşil sebzeler, badem, fasulye ve kalsiyumla zenginleştirilmiş yiyeceklerin (portakal suyu gibi) tümü kalsiyum içerir. Bu yiyecekleri yiyebiliyorsanız ancak süt ürünlerini yiyemiyorsanız, kalsiyuma değil laktoza alerjiniz var demektir.

Kalsiyum takviyelerine alerjim varsa ne yapmalıyım?

Kalsiyum takviyelerine veya takviyelerin bir bileşenine alerjiniz olabileceğinden şüpheleniyorsanız, en iyi tedavi bunlardan kaçınmaktır. Şiddetli reaksiyonlara neden olan herhangi bir takviye almayın. Diyetinizde yeterli kalsiyumu almakta zorlandığınız için kalsiyum takviyesi alıyorsanız, doktorunuz gıdalardan yeterli kalsiyumu nasıl alabileceğinizi belirlemek için bir beslenme uzmanına yönlendirebilir. Beslenme uzmanınız, almanız gereken besin değerleri için alternatif gıdaların olduğu bir diyet programı oluşturabilir. 

Kalsiyum takviyesi alerjisi nasıl teşhis edilir?

Kalsiyum takviyesi alerjisi çok nadirdir. Bu nedenle, deri prick testi gibi geleneksel test yöntemleri bir seçenek olmayacaktır. Bunun yerine, belirli takviyeleri aldığınızda, doktorunuz genellikle belirtilerinizle ve tıbbi geçmişinizle ilgili detaylı sorular soracaktır. Doktorunuz sizden çeşitli yiyecekleri yediğinizde belirtilerinizi anlatan bir yemek günlüğü tutmanızı isteyebilir. Tepkiniz kalsiyum takviyesini takip ediyorsa, doktorunuz kalsiyum takviyesi türünü ve takviyenin yapıldığı diğer maddeleri değerlendirebilir.

Ne Zaman Doktora Gitmeliyim?

Kalsiyum takviyelerine veya kalsiyum içeren gıdalara karşı ciddi bir reaksiyonunuz olduysa mutlaka bir alerji uzmanına gitmeniz gerekir. En ciddi alerjik reaksiyon anafilaksidir. Bu genellikle bir yemek yedikten veya bir takviye aldıktan sonra birkaç dakika içinde ortaya çıkar. Acil tıbbi müdahale gerektiren anafilaksi tedavi edilmediğinde ölüme neden olabilir ve belirtileri şunları içerir: 

  • İshal,
  • Baş dönmesi,
  • Kurdeşen,
  • Kaşıntı,
  • Düşük kan basıncı,
  • Mide bulantısı,
  • Nefes alma sorunları,
  • Çok hızlı nabız,
  • Kusma,
  • Zayıf nabız.

Sonuç olarak:

Kalsiyum alerjisi olduğunu düşündüğünüz şey aslında kalsiyum intoleransı veya kalsiyum takviyelerine karşı alerji olabilir. Her iki durum da mide krampları, mide bulantısı ve ishal gibi hoş olmayan semptomlara neden olabilir. Bu semptomlar yeterli kalsiyum alma yeteneğinizi etkileyebilir. Kalsiyum takviyelerine alternatifler ve diyetinizdeki kalsiyumu artırmanın diğer yolları hakkında alerji uzmanına görünmeniz yararlı olacaktır.