Işığa duyarlı dermatit, güneş ışığına veya bazı yapay ışığa maruz kaldıktan sonra cilt iltihabına veya egzama reaksiyonuna neden olan bir durumdur. Her yaştan ve cilt tipinden insanı etkileyebilir, UV ve görünür ışığı içeren güneş ışığının elektromanyetik spektrumunun bazı bileşenlerine anormal reaksiyon nedeniyle oluşur. Işığa duyarlı dermatiti olan kişiler, ciltleri reaksiyon göstermeden kendilerini doğrudan güneş ışığına ve hatta bazı yapay ışığa maruz bırakamazlar.
Işığa Duyarlı Dermatit Nedir?
Işığa duyarlı dermatit, bir kişinin cildinin UV radyasyonuna, görünür ışığa veya hem güneş ışığına hem de yapay ışık kaynaklarına yanıt olarak egzama döküntüleri gibi olağandışı reaksiyonlar geliştirdiği bir durumdur. Işığa duyarlı, ışığa tepki anlamına gelirken, dermatit, cildin iltihaplanması için kullanılan terimdir. Bazı insanlar ışığa duyarlı dermatiti ışığa duyarlılık, fotodermatoz, fotodermatit, güneş alerjisi, fotoalerji veya kronik aktinik dermatit olarak da adlandırabilir.
Belirtiler Nelerdir?
Belirtiler, kolların ve ellerin dış kısmı, göğüs ve boynun arka ve yan kısımları gibi cildin güneşe maruz kalan kısımlarında görülür. Üst göz kapaklarının kıvrımları, parmaklar arasındaki boşluklar, burun ve çene altındaki gölgeli alanlar gibi tipik olarak güneşe maruz kalmayan alanlarda bu lezyonlar genellikle gelişmez. Durum ayrıca abartılı bir güneş yanığı biçimine benzeyebilir, ancak reaksiyonlar daha az yoğun ışığa maruz kalındığında bile meydana gelir. Işığa maruz kalmayı takiben semptomların ortaya çıkması da anında veya gecikmeli olabilir.
Nedenler Nelerdir?
Işığa duyarlı dermatitte, bir fototoksik veya fotoallerjik reaksiyon, kişinin güneş ışığına anormal tepki vermesine neden olur. Her iki reaksiyon da kişinin vücudundaki topikal tedaviler veya ilaçlar nedeniyle oluşur.
Fototoksik reaksiyonlar
Fototoksik reaksiyonlar, yaygın bir ışığa duyarlılık reaksiyonudur. Burada, bir kişi sistemik ajanlar gibi ilaçlar alır veya UV ışığına maruz kalmaya tepki veren ışığa duyarlılaştırıcı ajanlar içeren cilt bakım ürünleri uygular.
Cilt hasarı, güneş yanığı ve kızarıklıklara benzer görünür ve hissedilir ve iyi tanımlanmıştır. Cilt reaksiyonu genellikle dakikalar ila saatler içinde ortaya çıkar, ancak bazı durumlarda günler sürebilir. Yeterli kimyasal doz ve ışığa maruz kalma ile herkesin başına gelebilir.
Fotoallerjik reaksiyonlar
Daha seyrek olarak ve fototoksik reaksiyonların aksine, fotoallerjik reaksiyonlar immün aşırı duyarlılığı içerir. Burada UV ışığı, bir kişi onu aldıktan veya cildine uyguladıktan sonra bir kimyasalın veya bir antijenin yapısını etkiler ve değiştirir. Bağışıklık sistemi değişikliği algılar, onu bir tehdit olarak görür ve ona saldırmak için antikorlar oluşturur. Işığa maruz kaldıktan birkaç gün sonra foto-dağıtılmış döküntüler, kabarcıklar ve sızıntı yapan lezyonlar ortaya çıkabilir.
Bazen kimyasallar insanlarda hem fototoksik hem de fotoallerjik reaksiyonlara neden olabilir. Reaksiyonlara neden olabilecek yaygın kimyasal maddeler arasında kokular, bazı güneş kremlerindeki bazı kimyasallar, katran ürünleri, psoralen adı verilen ışığa duyarlı ilaçlar ve antiseptikler bulunur. Bu reaksiyon, steroid olmayan antienflamatuar ilaçlar ve retinoidler gibi bazı ilaçlarla da ortaya çıkabilir.
Kimyasal ve ilaca bağlı reaksiyonların yanı sıra, ışığa duyarlı dermatit ayrıca kalıtsal veya altta yatan bir tıbbi duruma bağlı olabilir.
Nasıl Teşhis Edilir?
İnsanlar, özellikle reaksiyon anında değilse, derilerindeki döküntülerin veya lezyonların görünümünü ışığa maruz kalma ile doğrudan ilişkilendirmeyebilir. Işığa duyarlı dermatit tanısını doğrulamak için alerji uzmanınız daha önce güneşe maruz kalma, ışığa duyarlılaştırıcı maddelere maruz kalma, aile öyküsü ve diğer semptomlar hakkında sorular soracaktır. Ayrıca cildi inceleyecek ve diğer ışığa duyarlılık biçimlerini ekarte etmeye yardımcı olmak için cilt lezyonlarının dağılımına bakacaklardır. Diğer değerlendirmeler, fototest ve fotoyama testini içerir.
Nasıl Tedavi Edilir?
Işığa duyarlı dermatit için ana tedavi şekli, tipik olarak, güneşten korunma, bilinen herhangi bir alerjenle temastan kaçınma ve mümkünse herhangi bir ışığa duyarlı ilacı durdurma gibi önleme yöntemlerini içerir. Bu, içeride kalmayı, cildi tamamen örtmeyi, geniş spektrumlu güneş kremleri kullanmayı ve fotokoruyucu ilaçlar almayı içerebilir. Herhangi bir egzama reaksiyonunu tedavi etmek için alerji uzmanınız yumuşatıcılar ve topikal steroidler gibi diğer egzama biçimlerine benzer ilaçlar reçete edebilir.