Hemanjiom, kan damarlarının anormal büyümesinin neden olduğu kanserli olmayan (iyi huylu) bir tümördür. Hemanjiyomlar vücudun herhangi bir yerinde ortaya çıkabilir, ancak en sık yüz ve boyunda bulunur. Doğumda mevcut olabilseler de, hemanjiyomlar yaşamın ilk altı ayında daha sık görülür. İki tip hemanjiyom vardır:
Kılcal hemanjiyomlar; cildin dış katmanlarında bulunur. Genellikle “çilek doğum lekeleri” olarak adlandırılırlar.
Kavernöz hemanjiyomlar; cildin daha derin katmanlarında veya göz çevresinde bulunur.
Kılcal hemanjiyomlar göz kapaklarında, göz yüzeyinde veya göz yuvasında olabilir. Bu olduğunda, hemanjiyom gözün normal gelişimine müdahale edebilir. Ayrıca ambliyopi ve glokom gibi görme sorunlarına da yol açabilir.
Hemanjiomlar zamanla yavaş yavaş kaybolur. Hemanjiomların yarısı beş yaşına kadar kaybolur ve %90’ı (10’dan 9’u) dokuz yaşına kadar kaybolur.
Hemanjiomlara ne sebep olur?
Hemanjiom, yoğun bir küme halinde gruplanan ekstra kan damarlarından oluşur. Kılcal hemanjiyomların kesin nedeni bilinmemektedir. Bazı araştırmalar, hamilelik sırasında plasentadaki belirli proteinlerin bu duruma neden olabileceğini olabileceğini düşündürmektedir.
Hemanjiom belirtileri nelerdir?
Hemanjiom doğumda mevcut olabilir, ancak daha sıklıkla yaşamın ilk birkaç ayında ortaya çıkar. Vücudun herhangi bir yerinde, çoğunlukla yüz, kafa derisi, göğüs veya sırtta düz kırmızı bir işaret olarak başlar.
Çocuğunuzun ilk yılında, kırmızı iz hızla büyür ve deriden dışarı çıkan süngerimsi, lastik görünümlü bir yumruya dönüşür. Hemanjiom daha sonra dinlenme evresine girer ve sonunda yavaş yavaş kaybolmaya başlar. Birçok hemanjiyom 5 yaşına kadar kaybolur ve çoğu 10 yaşına kadar kaybolur. Hemanjiom gittikten sonra cilt hafif renk değiştirebilir veya kabarabilir.
Hemanjiomlar nasıl gelişir?
Deri üzerinde
Cildin hemanjiyomları, vücudun bir bölgesinde kan damarlarının anormal çoğalması olduğunda gelişir. Derinin hemanjiyomları, cildin üst tabakasında veya deri altı tabakası olarak adlandırılan alttaki yağ tabakasında oluşabilir. İlk başta, bir hemanjiyom ciltte kırmızı bir doğum lekesi gibi görünebilir. Yavaş yavaş, ciltten yukarı doğru çıkıntı yapmaya başlayacaktır. Bununla birlikte, hemanjiyomlar genellikle doğumda mevcut değildir.
Karaciğer üzerinde
Karaciğer hemanjiyomları, karaciğer yüzeyinde ve içinde oluşur. Bunlar infantil hemanjiyomlarla ilgili olabilir veya ilgisiz olabilir. Karaciğerin infantil olmayan hemanjiyomlarının östrojene duyarlı olduğu düşünülmektedir.
Olası komplikasyonlar nelerdir?
Bazen, bir hemanjiyom bozulabilir ve bir yara gelişebilir. Bu ağrı, kanama, yara izi veya enfeksiyona neden olabilir. Hemanjiomun bulunduğu yere bağlı olarak, çocuğunuzun görme, nefes alma, işitme veya eliminasyonunu etkileyebilir, ancak bu nadirdir.
Hemanjiom teşhisi nasıl yapılır?
Çocuğunuzun doktoru genellikle fizik muayene ile bu durumu teşhis edebilir. Organlardaki hemanjiyomlar aşağıdakiler gibi bir görüntüleme testleri sırasında tespit edilebilir:
- Ultrason,
- MR,
- CT tarama.
Hemanjiom tedavisi nasıl yapılır?
Hemanjiomları tedavi etmek genellikle gerekli değildir çünkü zamanla kendi kendilerine geçerler. Ancak bir hemanjiyom görmeyi etkiliyorsa veya başka sorunlara neden oluyorsa, bazı tedaviler gerekebilir.
Beta bloker ilaçlar: Küçük, yüzeysel hemanjiyomlarda, etkilenen cilde timolol ilacı içeren bir jel uygulanabilir. Oral bir propranolol çözeltisi ile tedavi edilirse şiddetli bir infantil hemanjiyom kaybolabilir. Tedaviye genellikle yaklaşık 1 yaşına kadar devam edilmesi gerekir. Yan etkiler arasında yüksek kan şekeri, düşük tansiyon ve hırıltı sayılabilir.
Kortikosteroid ilaçlar: Beta bloker tedavilerine yanıt vermeyen veya kullanamayan çocuklar için kortikosteroidler bir seçenek olabilir. Nodül içine enjekte edilebilir veya cilde uygulanabilirler. Yan etkiler, cildin zayıf büyümesini ve incelmesini içerebilir.
Lazer cerrahisi: Bazen lazer cerrahisi küçük, ince bir hemanjiyomu çıkarabilir veya hemanjiyomdaki yaraları tedavi edebilir.