Göbek kordonu, hamileyken anneden bebeğine besin ve oksijen taşıyan tüp benzeri yapıdır. Ayrıca annenin vücudunun onlardan kurtulabilmesi için atık ürünleri bebekten uzaklaştırır. Doğumdan sonra doktorunuz göbek bağını kelepçeleyip kesecektir. Kordonun sinirleri yoktur, bu nedenle ne siz ne de bebeğiniz bir şey hissetmezsiniz. Bebeğinizin göbek bağı ilk başta, parlak ve sarı görünebilir. Ancak kurudukça kahverengiye veya griye, hatta morumsu veya maviye dönüşebilir. Kendi kendine düşmeden önce buruşacak ve siyaha dönecektir. Genellikle bebeğiniz doğduktan 10 ila 14 gün sonra düşer, ancak 21 güne kadar uzayabilir.

Bebeğin Göbek Kordonu Bakımı

Bebeğinizin göbek bağı, kısa sürede kendiliğinden düşecektir. Ancak bu sürede göbek bağına dikkat etmeniz ve bakımını doğru yapmanız önemlidir. 

Kordona nazik davranın

Bebeğinizin kordonuna nazik ve yumuşak davranmanız gerekir. Kordonu çekmeyin ve bebeğinizin de dokunmasına izin vermeyin. 

Göbek bağını kuru tutun

Göbek bağını her zaman temiz ve kuru tutun. Banyo yaptırmak yerine bebeğinize sünger banyoları yaptırın. 

Göbek bağı kendi kendine düşene kadar müdahale etmeyin. 

Bebek bezine dikkat edin. Kordon için tasarlanan bebek bezlerinden kullanmaya çalışın. Kullandığınız bebek bezinin kordonu kapatmadığından, baskılamadığından emin olun. 

Bebeğinizin bağırsak hareketi dağınıksa ve kordonuna dışkı bulaşırsa, sabun ve suyla nazikçe temizleyin.

Göbek bağını sürekli kontrol edin ve aşağıdaki durumları fark ederseniz doktorunuza başvurun:

Kordonun ucunda kan varsa,

Beyaz veya sarı akıntı varsa,

Kordon çevresinde şişlik veya kızarıklık varsa,

Kordon etrafındaki alanın bebeğinizde ağrıya neden olduğuna dair işaretler varsa (örneğin dokunduğunuzda ağlarlar). 

Bebeğiniz erken doğduğu veya başka bir sağlık sorunu olduğu için düşük doğum ağırlığına sahipse, enfeksiyon kapma olasılığı daha yüksek olabilir. Bu nedenle bu belirtilerden herhangi birini özellikle takip etmeniz yararlı olacaktır.

Göbek bağı düştüğünde ne olur?

Bebeğinizin bezinde birkaç damla kan görülmesi normaldir. Ancak kordon ayrılırken çok kan varsa hemen doktorunuzu arayın.

Kordon 3 hafta sonra düşmediyse sabırlı olun. Alanı kuru tutun ve çocuğunuzun bezinin, göbek bağını örtmediğinden emin olun. 6 hafta içinde göbek bağı hala düşmediyse, ateş veya enfeksiyon belirtileri görürseniz doktorunuzu arayın.

Göbek bağı düştükten sonra da o bölgeyi temiz ve kuru tutun. Dışarı sızan sarı, yapışkan bir sıvı fark edebilirsiniz; bu durum irin veya enfeksiyon göstergesi değildir ve normaldir. 

Göbek üzerinde de bir kabuk görebilirsiniz; bu da normaldir. 

Bazen küçük bir yara dokusu göbek deliğinde kırmızı bir kitle oluşturabilir. Bu yumruya göbek granülomu denir. Bunu görürseniz ve yaklaşık bir hafta içinde geçmezse, doktorunuza bildirin. 

Göbek Bağı Komplikasyonları

Nadiren de olsa göbek bağından kaynaklanan bazı komplikasyonlar meydana gelebilir. 

Omfalit: Bu durum, göbek kordonunun etrafındaki alanın enfekte olduğu anlamına gelir. Semptomlar hassasiyet, kanama veya göbek deliğinden sızan sıvı, sinirlilik ve ateşi içerebilir. Genel olarak antibiyotiklerle tedavi edilir.

Göbek fıtığı: Bu durumda, bebeğin bağırsağının bir kısmı göbek deliğinin yakınındaki kaslardan geçer. Genellikle ciddi değildir ve 2 yaşına kadar kendi kendine iyileşir.

Göbek granülomu: Bu, göbek kordonunun geri kalanı düştüğünde düşmeyen küçük, pembemsi kırmızı bir yumrudur. Acıtmaz ve bebeğinizin doktoru onu dikişlerle bağlayarak veya sıvı nitrojenle dondurarak çıkarabilir.

Randevu ve Bilgi Formu