Çocuğunuzda birden fazla gıda alerjisi varsa, onu iyi beslemek zor olabilir. Çoklu gıda alerjileri bebeğinizin beslenmesini, gelişimini, büyümesini etkileyebilir. Bu nedenle çocuğunuzda çoklu gıda alerjisi mutlaka bir uzman kontrolünde çocuğunuza beslenme listeleri hazırlayın. Bu yazımızda çoklu besin alerjisi olan çocukların diyetlerinde dikkat edilmesi gerekenleri sizler için yazdık. 

Çoklu Besin Alerjisi Nedir?

Besin alerjileri özellikle çocukluk döneminde yaygın görülen alerjilerdendir. Çocuğunuzun bağışıklık sistemi bazı besinlerde bulunan proteinleri yanlışlıkla zararlı olarak algıladığında bu maddeye tepki verir. Bu tepkinin sonucunda alerjik reaksiyon meydana gelir. Bu alerjik reaksiyonların belirtileri hafif ile şiddetli arasında değişiklik gösterir. Bazı çocukların tek bir besine alerjisi varken bazı çocuklarda maalesef birden fazla besine karşı alerjik reaksiyon meydana gelebilir. 

Çoklu Besin Alerjisi Olan Çocuklarda Dikkat Edilmesi Gerekenler

Birden fazla besin alerjisini yönetmek ekstra dikkat ve özen gerektirir. Çocuklarda genellikle alerjik reaksiyona neden olan 8 gıda vardır; inek sütü, yumurta, buğday, balık, kabuklu ağaç yemişleri, yer fıstığı, kabuklu deniz ürünleri, soya. Ancak bu gıdaların dışında da alerjiye neden olabilecek pek çok besin vardır ve bu nedenle çocukların diyetine ekstra dikkat edilmesi gerekir. 

Gıda alerjileri ve çapraz reaksiyonlar

Süt, yumurta ve yer fıstığına alerjisi olan veya gıda hassasiyetlerinin başka bir kombinasyonu olan çocukları görmek alışılmadık bir durum değildir. Süt ve soya alerjisi ile yer fıstığı ve ağaç fıstığı alerjisi gibi bazı gıda alerjenleri beraber görünebilir. Bazı gıdalar, protein yapılarının benzerliği nedeniyle “çapraz reaksiyona girerek” ek bir gıda alerjisine sahip olma olasılığını mümkün kılar. Bu nedenle çapraz reaksiyona neden olabilecek diğer besinlere de dikkat etmek gerekir. 

Çoklu besin alerjisi sınırlı diyet demektir

Bir çocukta bir gıda alerjisi olduğunda, rahatsız edici alerjenin diyetten tamamen çıkarılması gerekir. Örneğin çocuğunuzun süte alerjisi varsa tüm süt ve süt ürünleri çıkarılmalıdır. Çocuğunuzun alerjisi ne olursa olsun, o gıda alerjeninden ve ondan veya onunla birlikte yapılan tüm gıdalardan ve ürünlerden kaçınılmalıdır. Sırasıyla yumurta veya süt ürünleri gibi bütün yiyeceklerden veya yiyecek gruplarından kaçınmak, çocuğunuzun yediği yiyecek çeşitliliğini önemli ölçüde sınırlayabilir. Sınırlı çeşitlilikte bir diyetle beslenen bir çocuk, her zaman besin eksiklikleri ve zayıf büyüme riski altında olacaktır. Bu nedenle çocuğunuzun gelişimini etkilememek için bir beslenme uzmanı ile çalışmanız oldukça önemlidir. 

Besin alerjisi olan çocuklar besin eksiklikleri açısından risk altındadır

Yukarıda belirtildiği gibi, belirli gıdalardan ve gıda gruplarından kaçınmak, bazı temel besin maddelerini riske atabilir. Gıda alerjisine dayalı olarak risk altındaki en yaygın besinlerden bazıları şunlardır:

Süt

Çocuğunuzun süte alerjisi varsa, alternatif gıda kaynakları bulamadığınız sürece kalsiyum ve D vitaminini önerilen miktarlarda sağlamak zor olabilir.

Buğday 

Çocuğunuz buğday yiyemiyorsa, çocuğunuzun diğer B vitaminleri ve folat kaynaklarını yemesini sağlamalısınız.

Çocuklarda yetersiz beslenme

Birden fazla besin alerjisi olan çocuklar kötü yiyiciler olabilir. Diyetlerinden sıkılabilirler veya aynı yiyecekleri yemeye takılıp, yedikleri yiyecek sayısını ve diyetteki besinleri azaltabilirler. Bu nedenle çocuğunuzun diyetini çeşitlendirmeye çalışın. Aynı besinlerden farklı tarifler yapmaya çalışın. 

Çocuklarda yiyecek alerjileri diğer sorunlara yol açabilir

Yukarıdaki potansiyel sonuçlara ek olarak, çocuğunuzun diyeti kötü yönetildiğinde uzun vadeli tıbbi durumlar gelişebilir. Örneğin, süt veya soya alerjisi olan bir çocuk için kemik besinleri olan kalsiyum ve D vitamini yerine koyacak bir şeyiniz yoksa, çocuğunuzda kötü kemik sağlığı ve D vitamini eksikliği riski daha yüksek olacaktır. Süt alerjisi olduğunda başka kalsiyum kaynakları bulduğunuzdan emin olun ve makul miktarda güneşe maruz kalırken D vitamini içeren yiyeceklere özellikle dikkat edin.

Çocuğunuz Her Şeye Alerjisi Olduğunda Ne Yapabilirsiniz?

Çocuğunuzun çoklu gıda alerjisi olduğunda beslenmesini yönetmek zorlayıcı olabilir. Bu nedenle bir beslenme uzmanından yardım almanız gerekir. Beslenme uzmanı, çocuğunuzun besinlerden alamadığı eksiklikleri gidermek için alternatif besin sunacaktır. Bu sayede çocuğunuzun alması gereken besin değerlerini diğer gıdalardan karşılayacaktır. Çocuğunuzun birçok gıda alerjisi olduğunda, ürünlerdeki olası içerik değişiklikleri, restoran çapraz kontaminasyonu ve daha fazlası dahil olmak üzere gıda konusunda dikkatli olmanız gerekir.

Etiketleri okuyun

Aldığınız her paketli ürünün etiketini mutlaka okuyun. Olası alerjenden az miktarda içeren ürünleri de tüketmeyin. Bir ürünü sürekli alsanız bile bir sonraki alışınızda etiketini tekrar okuyun. Ürün içerikleri her yeni baskıda içerik değiştirebilir. 

Dışarda yemek yerken dikkatli olun

Çocuğunuzla dışarda yemek yerken yemeği hazırlayan kişiye çocuğunuzun alerjisinden mutlaka bahsedin. Yemek içeriklerinden tam olarak emin olmadan çocuğunuza o yemeği yedirmeyin. 

Çocuğunuzun bakıcısını veya okulunu bilgilendirin

Çocuğunuzun bakımından sorumlu herkesi çocuğunuzun alerjisi hakkında bilgilendirdiğinizden emin olun. 

Otomatik enjektörü yanınızdan ayırmayın

Şiddetli besin alerjileri anafilaksi adı verilen ciddi bir alerjik reaksiyona neden olabilir. Çocuğunuzun alerjisi şiddetli olma eğilimindeyse doktorunuz adrenalin oto enjektörü reçete edecektir. Bu enjektörü çocuğunuzun yanından ayırmadığınızdan emin olun. Çocuğunuza, yaşı buna müsaitse, enjektörü nasıl kullanacağı hakkında bilgi verin. Ayrıca çocuğunuzun bakımından sorumlu kişilere de oto enjektör hakkında bilgi verin.