Tüm çocuklar yüksek kaliteli tıbbi bakımı hak eder. Bir ebeveyn olarak, çocuğunuzun mümkün olan en iyi bakımı aldığından emin olabilmeniz için en güncel tedavi kılavuzlarından haberdar olmanız önemlidir. Çocuğunuzun aşılarını ve rutin kontrolleri düzenli olarak yaptırmanız yararlı olacaktır.
Bu yazımızda çocuklarda sık görülen hastalıkları sizler için yazdık.
Boğaz Ağrısı
Boğaz ağrısı çocuklarda yaygındır ve ağrılı olabilir. Bununla birlikte, bir virüsün neden olduğu boğaz ağrısının antibiyotiğe ihtiyacı yoktur. Bu durumlarda özel bir ilaca gerek yoktur ve çocuğunuz yedi ila on gün içinde iyileşir. Diğer durumlarda, boğaz ağrısına streptokok (strep boğaz) adı verilen bir enfeksiyon neden olabilir. Strep, sadece boğaza bakarak doğru bir şekilde teşhis edilemez. Strep tanısını doğrulamak için boğazın hızlı bir şekilde taranmasını içeren bir laboratuvar testi veya ofis içi hızlı strep testi gereklidir. Strep için pozitifse, çocuk doktorunuz bir antibiyotik reçete edecektir. Semptomlar iyileşse veya kaybolsa bile, çocuğunuzun antibiyotiği reçete edildiği gibi tam alması çok önemlidir. Steroid ilaçları çoğu boğaz ağrısı vakası için uygun bir tedavi değildir.
Bebekler ve küçük çocuklar nadiren boğaz ağrısına yakalanırlar, ancak daha büyük bir kardeşin hastalığı varsa, streptokok bakterileri tarafından enfekte olma olasılıkları daha yüksektir. Strep çoğunlukla öksürük ve hapşırma yoluyla bulaşsa da, çocuğunuz enfekte bir çocuğun oynadığı bir oyuncağa dokunarak da bulaşabilir.
Kulak Ağrısı
Kulak ağrısı çocuklarda yaygındır ve kulak enfeksiyonu (otitis media), yüzücü kulağı (kulak kanalındaki derinin enfeksiyonu), soğuk algınlığı veya sinüs enfeksiyonundan kaynaklanan basınç, çeneden kulağa yayılan diş ağrısı gibi birçok nedeni olabilir. Aradaki farkı anlamak için çocuk doktorunuzun çocuğunuzun kulağını incelemesi gerekecektir. Aslında, muayenehanede bir muayene, çocuk doktorunuzun doğru bir teşhis koyması için hala en iyi yoldur. Çocuğunuzun kulak ağrısına yüksek ateş eşlik ediyorsa, her iki kulağı da içeriyorsa veya çocuğunuzda başka hastalık belirtileri varsa, çocuk doktorunuz en iyi tedavinin bir antibiyotiğin olduğuna karar verebilir.
Birçok gerçek kulak enfeksiyonuna virüsler neden olur ve antibiyotik gerektirmez. Çocuk doktorunuz, çocuğunuzun kulak enfeksiyonunun bir virüsten kaynaklandığından şüphelenirse, virüs seyrini sürdürene kadar çocuğunuzun kulak ağrısını hafifletmenin en iyi yolları hakkında sizinle konuşacaktır.
İdrar Yolu Enfeksiyonu
İdrar yolu enfeksiyonları veya İYE olarak da adlandırılan mesane enfeksiyonları, idrar yolunda bakteri biriktiğinde ortaya çıkar. Bebeklikten gençlik yıllarına ve yetişkinliğe kadar çocuklarda bir İYE bulunabilir. İYE semptomları, idrar yaparken ağrı veya yanma, sık veya acil idrar yapma ihtiyacı, tuvaleti kullanmayı bilen bir çocuk tarafından yatak ıslatma veya kazalar, karın ağrısı veya yan veya sırt ağrısını içerir.
Çocuğunuzun doktoru, tedaviyi belirlemeden önce bir İYE testi için bir idrar örneğine ihtiyaç duyacaktır. Doktorunuz, çocuğunuzun idrarında hangi bakterilerin bulunduğuna bağlı olarak tedaviyi belirleyecektir.
Bronşit
Kronik bronşit, akciğerlerdeki daha büyük, daha merkezi hava yollarının bir enfeksiyonudur ve yetişkinlerde daha sık görülür. Genellikle “bronşit” kelimesi bir göğüs virüsünü tanımlamak için kullanılır ve antibiyotik gerektirmez.
Bronşiolit
Bronşiolit, soğuk algınlığı ve grip mevsiminde bebeklerde ve küçük çocuklarda yaygındır. Çocuğunuz nefes aldığında doktorunuz “hırıltı” duyabilir. Bronşiolite çoğunlukla antibiyotik gerektirmeyen bir virüs neden olur. Bunun yerine, çoğu tedavi önerisi çocuğunuzu, nefes almada, yemek yemede veya dehidrasyon belirtilerinde herhangi bir zorluk olup olmadığını yakından izleyerek rahatlatmaya yöneliktir. Astımlı hastalarda kullanılan ilaçlar (albuterol veya steroidler gibi) bronşiolitli bebeklerin ve küçük çocukların çoğu için önerilmez. Erken doğan veya altta yatan sağlık sorunları olan çocukların farklı tedavi planlarına ihtiyacı olabilir.
Soğuk algınlığı
Soğuk algınlığına üst solunum yollarındaki virüsler neden olur. Birçok küçük çocuk, özellikle çocuk bakımında olanlar, yılda 6 ila 8 soğuk algınlığına yakalanabilir. Soğuk algınlığı semptomları (burun akıntısı, tıkanıklık ve öksürük dahil) on güne kadar sürebilir.
Burundaki yeşil mukus, otomatik olarak antibiyotiklere ihtiyaç olduğu anlamına gelmez; soğuk algınlığı asla antibiyotiğe ihtiyaç duymaz. Bununla birlikte, sinüs enfeksiyonundan şüpheleniliyorsa, doktorunuz çocuğunuzun semptomlarına ve fizik muayeneye dayanarak antibiyotiklerin en iyi seçim olup olmadığına dikkatlice karar verecektir.
Bakteriyel Sinüzit
Bakteriyel sinüzite, sinüslerde sıkışan bakteriler neden olur. Sinüzitten, burun akıntısı, gündüz öksürüğü veya her ikisi gibi soğuk algınlığı semptomlarının iyileşme olmadan on günden fazla sürmesi durumunda şüphelenilir. Bu duruma kalın sarı burun akıntısı ve arka arkaya en az 3 veya 4 gün süren ateş eşlik ediyorsa antibiyotik gerekebilir.
Öksürük
Öksürüğe genellikle virüsler neden olur ve çoğu zaman antibiyotik gerektirmez. Doktorunuz tarafından tavsiye edilmedikçe, 4 yaş ve altındaki çocuklara veya 4 ila 6 yaş arasındaki çocuklara öksürük ilacı önerilmemektedir. Çalışmalar sürekli olarak öksürük ilaçlarının 4 yaş ve daha küçük yaş grubunda işe yaramadığını ve ciddi yan etki potansiyeline sahip olduğunu göstermiştir. Kodein gibi narkotik içeren öksürük ilaçları çocuklarda kullanılmamalıdır.