Kulak zarının arkasında sıvı biriktiğinde kulak enfeksiyonu meydana gelir ve bu durum genel olarak bakterilerden kaynaklanır. Herkes kulak enfeksiyonu olabilir, ancak çocuklar, yetişkinlere göre daha sık kulak enfeksiyonu geçirirler. Kulak enfeksiyonları ebeveynlerin çocuklarını doktora götürmelerinin en yaygın nedenidir. 

Kulak enfeksiyonunun belirtileri nelerdir?

Üç ana kulak enfeksiyonu türü vardır. Her birinin farklı belirtileri olabilir.

Akut otitis media (AOM) en sık görülen kulak enfeksiyonudur. Orta kulağın bazı kısımları enfeksiyon kapar, şişer ve kulak zarının arkasında sıvı sıkışır. Bu, kulakta ağrıya neden olur ve çocuğunuzun ateşi de olabilir.

Efüzyonlu otitis media (EOM) bazen bir kulak enfeksiyonu seyrini sürdürdükten ve sıvı kulak zarının arkasında sıkışıp kaldıktan sonra ortaya çıkar. Bu duruma sahip bir çocuğun hiçbir semptomu olmayabilir, ancak doktor özel bir aletle kulak zarının arkasındaki sıvıyı görebilir.

Efüzyonlu kronik otitis media, sıvı orta kulakta uzun süre kaldığında veya enfeksiyon olmamasına rağmen tekrar tekrar döndüğünde ortaya çıkar. Bu durum, çocukların yeni enfeksiyonlarla savaşmasını zorlaştırır ve işitmelerini de etkileyebilir.

Çocuğumda kulak enfeksiyonu olup olmadığını nasıl anlarım?

Çoğu kulak enfeksiyonu, konuşmayı öğrenmeden önce çocukların başına gelir. Çocuğunuz “kulağım ağrıyor” diyecek kadar büyük değilse, aramanız gereken işaretler şunlardır:

  • Kulakların çekilmesi, 
  • Huysuzluk ve ağlama,
  • Uyku problemi,
  • Ateş (özellikle bebeklerde ve küçük çocuklarda),
  • Kulaktan sıvı akması,
  • Sakarlık veya denge sorunları,
  • Sessiz sesleri duyma veya yanıt verme sorunu.

Kulak enfeksiyonuna ne sebep olur?

Kulak enfeksiyonuna genellikle bakteriler neden olur ve genellikle çocuğun boğaz ağrısı, soğuk algınlığı veya başka bir üst solunum yolu enfeksiyonu geçirmesinden sonra başlar. Üst solunum yolu enfeksiyonu bakteriyel ise bu bakteriler orta kulağa yayılabilir; üst solunum yolu enfeksiyonuna soğuk algınlığı gibi bir virüs neden oluyorsa, bakteriler mikrop dostu ortama çekilip ikincil bir enfeksiyon olarak orta kulağa taşınabilir. Enfeksiyon nedeniyle kulak zarının arkasında sıvı birikir.

Çocukların kulak enfeksiyonu geçirme olasılığı yetişkinlerden neden daha fazladır?

Çocukların kulak enfeksiyonlarına yakalanma olasılığının yetişkinlerden daha fazla olmasının birkaç nedeni vardır. Çocuklarda östaki boruları yetişkinlere göre daha küçük ve daha düzdür. Bu, normal koşullar altında bile sıvının kulaktan dışarı akmasını zorlaştırır. Soğuk algınlığı veya başka bir solunum yolu hastalığı nedeniyle östaki tüpleri şişmiş veya mukusla tıkanmışsa, sıvı tahliye edilemeyebilir.

Bir çocuğun bağışıklık sistemi bir yetişkininki kadar etkili değildir çünkü hala gelişmektedir. Bu, çocukların enfeksiyonlarla savaşmasını zorlaştırır.

Adenoidler, bağışıklık sisteminin bir parçası olarak, burun ve ağızdan geçen bakterilere tepki verir. Bazen bakteriler adenoidlerde sıkışıp, östaki tüplerine ve orta kulağa geçebilen kronik bir enfeksiyona neden olur.

Kulak enfeksiyonu nasıl teşhis edilir?

Doktorunuz, çocuğunuzun belirtilerini ve genel sağlık durumu detaylı bir şekilde öğrendikten sonra çocuğunuzun kulak zarına bakmak için otoskop adı verilen ışıklı bir alet kullanabilir. Kırmızı, şişkin bir kulak zarı bir enfeksiyonu gösterir.

Çocuğunuzun doktoru ayrıca kulak zarının arkasındaki sıvıyı kontrol etmek için kulak kanalına hava üfleyen bir pnömatik otoskop kullanabilir. Normal bir kulak zarı, arkasında sıvı bulunan bir kulak zarından daha kolay ileri geri hareket eder.

Ses tonlarını ve hava basıncını kullanan timpanometri, teşhis hala net değilse bir doktorun kullanabileceği bir teşhis testidir. Timpanometre, küçük bir mikrofon ve hoparlörün yanı sıra kulaktaki hava basıncını değiştiren bir cihaz içeren küçük, yumuşak bir fiştir. Kulak zarının farklı basınçlarda ne kadar esnek olduğunu ölçer.

Kulak enfeksiyonu nasıl tedavi edilir?

Birçok doktor, yedi ila 10 gün içinde alınacak bir antibiyotik reçete edecektir. Doktorunuz ayrıca ateş ve ağrıya yardımcı olması için bazı ağrı kesici ilaçlar ve damlalar da reçete edebilir. 

Çocuğumun iyileşmesi ne kadar sürer?

Çocuğunuz doktora gittikten birkaç gün sonra kendini daha iyi hissetmeye başlamalıdır. Birkaç gün geçmesine rağmen çocuğunuz hala hasta görünüyorsa doktorunuzu arayın. Çocuğunuzun farklı bir antibiyotiğe ihtiyacı olabilir. Enfeksiyon geçtikten sonra orta kulakta sıvı kalabilir ancak genellikle üç ila altı hafta içinde kaybolur.