Kawasaki hastalığı, neredeyse her zaman küçük çocuklarda kan damarlarının iltihaplanmasına neden olan bir hastalıktır. Çocuklarda kalp hastalığının önde gelen nedenlerinden biridir. Erken teşhis edilirse tedavi edilebilir bir hastalıktır ve çoğu çocuk sorunsuz bir şekilde iyileşir.
Kawasaki Hastalığı Nedenleri ve Risk Faktörleri
Kawasaki hastalığının iltihabı, çocuğun kalbine kan taşıyan koroner arterlerine zarar verebilir. Ayrıca lenf düğümleri, cilt ve çocuğun ağız, burun ve boğazındaki astar ile ilgili sorunlara da neden olabilir.
Bu hastalığın kesin nedeni henüz tam olarak bilinmemektedir. Genler, virüsler, bakteriler ve bir çocuğun çevresindeki kimyasallar ve tahriş edici maddeler gibi pek çok diğer şeylerle bağlantılı olabilir.
Kawasaki hastalığı bulaşıcı değildir. Ancak bazen bir toplulukta kümeler halinde görülebilir. Bu hastalığın kış ve ilkbaharda olma olasılığı daha yüksektir.
Bir çocuğun Kawasaki hastalığı riskini artırabilecek başka şeyler şunlardır:
Yaş: Genellikle 5 veya daha küçük çocukları etkiler.
Cinsiyet: Erkeklerin bu hastalığa yakalanma olasılığı kızlara göre 1.5 kat daha olasıdır.
Etnik köken: Asya kökenli çocukların Kawasaki hastalığına yakalanma olasılığı daha yüksektir.
Kawasaki Hastalığı Belirtileri
Kawasaki hastalığı hızla ortaya çıkar ve belirtiler aşamalar halinde ortaya çıkar. Kawasaki hastalığının ilk aşamasının belirtileri şunlardır:
- 5 günden fazla süren yüksek ateş; ateş düşürücü ilaçlara rağmen çocuğunuzun ateşi düşmeyebilir.
- Döküntü ve/veya deride soyulma, genellikle göğüs ve bacaklar arasında ve genital veya kasık bölgesinde,
- Ellerde ve ayak altlarında şişme ve kızarıklık,
- kırmızı gözler,
- Şişmiş bezler, özellikle boyunda,
- Tahriş olmuş boğaz, ağız ve dudaklar,
- Şişmiş, parlak kırmızı dil.
İkinci aşamada, semptomlar şunları içerir:
- Eklem ağrısı,
- Göbek ağrısı,
- İshal ve kusma gibi mide sorunları,
- El ve ayaklarda deri soyulması.
Kawasaki hastalığı, belirtilerin başlamasından 10 gün ila 2 hafta sonra kalp rahatsızlığına neden olabilir. Semptomlar üçüncü aşamada yavaş yavaş kaybolma eğilimindedir. 8 haftaya kadar uzayabilir.
Çocuğunuzda, 4 günden fazla süren bir ateş de dahil olmak üzere bu belirtiler varsa vakit kaybetmeden bir doktora başvurun. Erken tedavi, kalıcı etki riskini azaltmaya yardımcı olabilir.
Kawasaki Hastalığı Teşhisi
Çocuğunuzun doktoru fizik muayene yapacak ve çocuğunuzun semptomlarını soracaktır. Uzun süren bir ateş ve şu beş belirtiden en az dördünü arayacaktır:
- Kırmızı gözler,
- Kırmızı dudaklar ve ağız,
- Kırmızı, şişmiş uzuvlar,
- Döküntü,
- Şişmiş lenf düğümleri.
Diğer hastalıkları ekarte etmek veya durumun çocuğunuzun kalbini etkileyip etkilemediğini görmek için doktorunuz bazı testler yapabilir. Bun testler şunları içerir:
- Elektrokardiyogram (EKG) ve ekokardiyogram gibi kalp testleri,
- Kan testleri,
- X-ışınları ve koroner anjiyogram gibi görüntüleme testleri.
Kawasaki Hastalığı Tedavisi
Çocuğunuz ateş, şişlik ve cilt problemlerinden dolayı çok ağrı çekebilir. Doktorunuz çocuğunuzun kendini daha iyi hissetmesi için bazı ilaçlar reçete edebilir. Doktorunuza danışmadan çocuğunuza ilaç vermeyin.
Doktorunuz muhtemelen çocuğunuza intravenöz veya IV immün globulin verecektir. Bu, enfeksiyonla savaşmaya yardımcı olmak için antikor adı verilen proteinlere sahiptir. Çoğu çocuk, komplikasyon riski nedeniyle Kawasaki hastalığı tedavisine hastanede başlar.
Kawasaki Hastalığı Olası Komplikasyonları
Bir çocuğun kalbini etkilediği için bu hastalık korkutucu olabilir. Ancak çoğu çocuk tamamen iyileşir ve kalıcı sorunları olmaz. Nadir durumlarda, çocuklarda şunlar olabilir:
- Olağandışı kalp ritimleri (aritmi),
- İltihaplı kalp kasları (miyokardit),
- Hasarlı kalp kapakçıkları (mitral yetersizlik),
- İltihaplı kan damarları (vaskülit).
Bunlar, zayıf veya şişkin arter duvarları dahil olmak üzere başka sorunlara yol açabilir. Bunlara anevrizma denir. Bir çocuğun iç kanamaya ve kalp krizlerine neden olabilecek arter tıkanıklığı riskini artırabilirler. Bir ekokardiyogram bu komplikasyonların çoğunu gösterebilir.
Ağır vakalarda, bir çocuğun ameliyat olması gerekebilir. Bebeklerin ciddi komplikasyon riski daha yüksektir.