Çocuklarınıza sağlıklı beslenme alışkanlıklarını öğreterek ve bu davranışları kendiniz de modelleyerek, çocuklarınızın sağlıklı bir kiloda kalmasına ve normal büyümesine yardımcı olabilirsiniz. Ayrıca, çocuklarınızın küçükken edindikleri beslenme alışkanlıkları, yetişkin olduklarında sağlıklı bir yaşam tarzı sürdürmelerine yardımcı olacaktır.

Sağlıklı beslenmenin en önemli yönlerinden bazıları porsiyon kontrolü ve çocuğunuzun yediği veya içtiği yağ ve şeker miktarını azaltmaktır.

Çocuğunuzun diyetindeki yağ alımını azaltmanın ve sağlıklı bir kilo vermenin basit yolları arasında şunlar yer alır:

  • Az yağlı veya yağsız süt ürünleri,
  • Derisiz kümes hayvanları,
  • Yağsız et kesimleri,
  • Tam tahıllı ekmekler ve tahıllar,
  • Meyve ve sebzeler gibi sağlıklı atıştırmalıklar.
  • Çocuğunuzun yediği yiyeceklerdeki şeker ve tuz miktarını azaltmanız yararlı olacaktır. 

Fazla kilolu çocuğunuzu/çocuklarınızı kısıtlayıcı bir diyete sokmamanız önemlidir. Tıbbi nedenlerle doktor gözetiminde olmadığı sürece, çocuklara kilo vermek için asla kısıtlayıcı bir diyet uygulanmamalıdır.

Ebeveynlerin çocuklarında sağlıklı beslenme alışkanlıkları geliştirmek için uygulayabilecekleri diğer yaklaşımlar şunlardır:

Yiyecekleri dikte etmek yerine ailenizin seçimlerine rehberlik edin. Evde çok çeşitli sağlıklı yiyecekler hazırlayın. Bu uygulama, çocuklarınızın sağlıklı yiyecek seçimlerini nasıl yapacaklarını öğrenmelerine yardımcı olacaktır. Cips, soda ve meyve suyu gibi sağlıksız seçimleri eve sokmayın, yemeğin yanında su verin.

Çocuklarınızı yavaş yemeye teşvik edin. Bir çocuk yavaş yediğinde açlığı ve tokluğu daha iyi algılayabilir. İkinci bir yardım veya hizmet sunmadan önce, çocuğunuzdan gerçekten hala aç olup olmadığını görmek için en az 15 dakika beklemesini isteyin. Bu, beyne doygunluğu kaydetmesi için zaman verecektir. Ayrıca, bu ikinci yardım ilkinden çok daha küçük olmalıdır. Ve mümkünse, o ikinci yardımı daha fazla sebze ile doldurun.

Yemekleri mümkün olduğunca sık bir aile olarak birlikte yiyin. Yemek zamanlarını azarlama veya tartışma zamanı değil, sohbet ve paylaşım ile keyifli hale getirmeye çalışın. Yemek zamanları hoş değilse, çocuklar masadan bir an önce ayrılmak için daha hızlı yemeye çalışabilirler. Daha sonra yemeyi stresle ilişkilendirmeyi öğrenebilirler.

Çocuklarınızı yiyecek alışverişine ve yemek hazırlamaya dahil edin. Bu aktiviteler size çocuklarınızın yemek tercihleri ​​hakkında ipuçları verecek, çocuklarınıza beslenmeyi öğretme fırsatı verecek ve çocuklarınıza başarı duygusu yaşatacaktır. Ayrıca, çocuklar hazırlamaya yardımcı oldukları yiyecekleri yemeye veya denemeye daha istekli olabilirler.

Atıştırmalıklar için plan yapın. Sürekli atıştırmalık yemek aşırı yemeye neden olabilirken çocuğunuzun ana öğünlerde de yetersiz beslenmesine neden olabilir. Bu sebeple atıştırmalıkları çocuğunuza sürekli vermeyin. Örneğin haftasonu verebilirsiniz. 

Bazı aile hedefleri belirleyin. Belki de tatlıları hafta sonları ile sınırlamak ve sadece hafta sonları gazlı içecekler içmek gibi programlar yardımcı olabilir. 

TV izlerken yemek veya atıştırmalık yemekten vazgeçin. Yemek odası veya mutfak gibi evinizin yalnızca belirlenmiş alanlarında yemek yemeye çalışın. TV karşısında yemek yemek, tokluk hissine dikkat etmeyi zorlaştırabilir ve aşırı yemeye yol açabilir.

Çocuklarınızı daha fazla su içmeye teşvik edin. Şekerli içeceklerin ve gazlı içeceklerin aşırı tüketimi, çocuklarda artan obezite oranlarıyla ilişkilendirilmiştir.

Çocuklarınızı cezalandırmak veya ödüllendirmek için yiyecek kullanmamaya çalışın. Ceza olarak yiyecek vermemek, çocukların yeterince yiyecek alamayacaklarından endişe duymalarına neden olabilir. Örneğin çocukları akşam yemeği yemeden yatağa göndermek, aç kalacaklarından endişe duymalarına neden olabilir. Sonuç olarak, çocuklar fırsat buldukça yemek yemeye çalışabilirler. Aynı şekilde tatlıları da ödül olarak sunmayın çocuğunuza. Çocuğunuz diğer yiyeceklerin ceza olduğunu düşünebilir. Çocuklara sebzelerinin hepsini yerse tatlı alacaklarını söylemek, sebzeler hakkında yanlış bir mesaj gönderir.

Çocuklarınızın ev dışındaki öğünlerinin dengeli olduğundan emin olun. Okul öğle yemeği programları hakkında daha fazla bilgi edinin veya öğle yemeğini çeşitli yiyecekleri içerecek şekilde paketleyin. Ayrıca restoranlarda yemek yerken daha sağlıklı yiyecekler seçin.

Porsiyon büyüklüğüne ve malzemelere dikkat edin. Gıda etiketlerini okuyun ve trans yağ içeren gıdaları sınırlayın. Ayrıca, uygun kısmı etikette belirtildiği şekilde servis ettiğinizden emin olun.

İçindekiler

Randevu ve Bilgi Formu