Yaz aylarının en önemli alerjik hastalıklarının başında böcek alerjileri gelmektedir. Sivrisinek alerjileri daha sık görülmekle birlikte genellikle lokal reaksiyon verirler ve tehlikeli değildirler. Böcek alerjileri içinde esas tehlikeyi yaratan arı alerjileridir. Çocuklarda %0,4-0,8, yetişkinlerde %3 oranında sistemik reaksiyona neden olurlar. Fakat arı alerjisi nedeniyle ölen hastaların yarısı arı alerjisi olduğunu bilmemektedir.

Arı Alerjisi

Arı sokması sonucu küçük ve büyük lokal, sistemik cilt tutulumu ve anafilaksi (alerjik şok) olmak üzere 3 çeşit reaksiyon görülmektedir. Fakat arı sokması sonucunda daha hafif reaksiyon gelişen kişide daha sonraki sokmada anafilaksi gelişebilir.

Ciddi reaksiyon için yetişkinler, bal arısı tarafından sokulanlar, altta herhangi bir kalp ve tansiyon problemi olan ve ACE inhibitörü ve Beta-bloker kullananlar, çoklu (100-150) arı sokmasına maruz kalanlar ve mastositoz hastaları daha fazla risk taşımaktadırlar

Alerji uzmanınız, teşhis için öncelikle sizden ayrıntılı bir öykü alacaktır. Daha sonra teşhise yardımcı olması için kandan ve deriden alerji testi yapabilir.  Mastositoz hastalarında tanı konulduğu zaman öyküye bakılmaksızın hem arı alerjisi için testler yapılmalı hem de triptaz düzeyi bakılmalıdır.

Arı Alerjisi Tedavisi

Tedavide ilk yapılması gereken korunmadır. Arıların olduğu yerden uzak durmanız gerekir. Eğer piknik yerlerine gidecekseniz canlı parlak ve çiçekli elbiseler giymemeniz gerekir. Bununla birlikte mümkün olduğunca kapalı giysiler tercih etmeniz sizin için yararlı olacaktır. Arıları çekecek tatlı yiyecekler ve meşrubatları açıkta bırakmamanız gerekir. Yanınızda mutlaka adrenalin oto enjektörü bulundurmanız gerekir. Tedavide en etkili ve kalıcı yöntem alerji aşısı (imünoterapi) uygulanmasıdır.  Arı sokması sonucunda anafilaksi gelişenlerde immünoterapi yapılması gerekmektedir.  Fakat sistemik cilt reaksiyonu veya büyük lokal reaksiyon gelişenlerde de bazı durumlarda immünoterapi yapılabilir. İmmünoterapinin en etkili olduğu alerjik hastalık arı alerjisidir ve %95-98 oranında ciddi reaksiyonları engeller. İmmünoterapinin 4-6 yıl (ortalama 5 yıl) yapılması önerilmektedir. Mastositozlu hastalarda daha uzun hatta ömür boyu devam etmesi önerilmektedir. Eğer arı sokması sonucunda sizde veya çocuğunuzda ciddi bir reaksiyon gelişti ise mutlaka bir alerji uzmanına başvurarak tetkik ve tedavinizi yaptırmanız çok yararlı olacaktır.

Randevu ve Bilgi Formu