Besin alerjileri son yıllarda büyük artış göstererek özellikle gelişmiş ülkelerde %8-9’lara kadar çıkmış bulunmaktadır.
Bunu basitçe tek bir nedenle açıklamak mümkün değildir. Alerjik hastalıkların gelişiminde genetik ve çevresel faktörler birlikte rol oynamaktadır. Bu kadar kısa sürede genetiğimizde bir değişim söz konusu olamayacağına göre son yıllarda besin alerjilerindeki hızlı artışın nedeni olarak çevresel faktörler ve batı tipi yaşamın rol oynadığı düşünülmektedir. Besin alerjisinin daha az görüldüğü ülkelerden, daha çok görüldüğü gelişmiş ülkelere gelen göçmen çocuklarında besin alerjisinin artış göstermesi de buna işaret etmektedir.
Çevresel faktörler çok çeşitlidir ve etkisi bebeğin anne karnında olduğu dönemden itibaren başlamaktadır.
Besin Alerjisini Arttıran Faktörlerden Birisi Sezaryen Doğum
Çünkü bu durumda bebek annenin doğum kanalından geçerken aldığı yararlı mikropları alamamaktadır bunun da besin alerjisini artırıcı rol oynadığı düşünülmektedir.
Fakat bebeğe bağırsakta bu yararlı mikropların artışını sağlamak üzere verilen probiyotik ve prebiyotiklerin besin alerjilerine karşı koruyucu rol oynadığı gösterilememiştir.
İlk 3 yaşta, özellikle de ilk 1 yaşta antibiyotik kullanımının da bağırsakta yararlı mikropları öldürerek alerjilerin artışına neden olduğu ileri sürülmektedir. .
Ek gıdalara geç başlanmasının da besin alerjisini artırdığı gösterilmiştir. Bu durumda besinler sindirim sistemi yerine ilk önce deriye temas etmekte bu durumda besin alerjilerinin artmasında rol oynamaktadır. Egzamalı çocuklarda besin alerjisinin yüksek görülmesinin nedeni de bütünlüğü bozulmuş deriden besin alerjenlerinin girişinin artışıdır.
Enfeksiyonların özellikle de parazit enfeksiyonlarının azalması bağışıklık sisteminin alerjilere karşı koruyucu fonksiyonunu azaltarak besin alerjileri artışında rol oynamaktadır.
Diğer bir çevresel etken olarak D vitamini yetersizliğinin besin alerjilerini artırıcı rol oynadığı ileri sürülmektedir. Bunun yanında akdeniz diyeti ve omega-3’den zengin besinlerle beslenmenin de besin alerjilerini azalttığına dair çalışmalar vardır.
Sonuç olarak;
Besin alerjilerinin artışının nedenleri çok çeşitlidir. Çevresel nedenleri tam olarak kanıtlamak zordur, o nedenle birçok konu hala tartışmalıdır. Fakat kanıtlanmış etkenlere dikkat ederek bebeğinizde besin alerjisi gelişim riskini azaltabilirsiniz.
Daha ayrıntılı bilgi sahibi olmak için bu konuda size en sağlıklı şekilde yol gösterecek olan bir çocuk alerji uzmanına başvurmanız yararlı olacaktır.