Bebeğinizin süt dişleri dökülse bile, diş etleri ve gelecekteki kalıcı dişleri için onlara bakmak çok önemlidir. Tüm süt dişleri sonunda düşse de, onlarla ilgilenmek önemlidir. Bu dişlerin kaybı veya çürümesi ağızda şekil bozukluğuna neden olarak kalıcı dişlerin yerini aldığında sorunlara neden olabilir. Dahası, bebeğiniz yıllarca doğru çiğneme ve beslenmenin yanı sıra konuşma ve görünüm için süt dişlerine bağımlı olacaktır. Düzenli fırçalama alışkanlıklarına erken başlamak, çocuğunuzun gelecekte iyi diş hijyeni sağlama olasılığını da artıracaktır. Bazı ipuçları, bebek dişlerini düzgün bir şekilde temizlemenize yardımcı olabilir.

Süt dişlerinin aşamalarını öğrenin.

Bebeğiniz yaklaşık 6 aylıkken ilk diş seti çıkar; genellikle alt çenede ortada iki diş çıkar. 8 ay civarında üst diş etindeki orta dişler gelir. Bunların her iki yanında iki diş 9-10 ay civarında ortaya çıkar. Daha sonra, 20’si de 3 yaşına gelene kadar her dört ayda bir dört diş çıkar. Çocuklar farklılaştıkça, büyüme biçimleri de değişir; Bebeğinizin dişleri tam olarak bu sırada görünmüyorsa endişelenmeyin. Her bebek kendine özgüdür ve farklı aylarda farklı sıralama ile diş çıkarabilir. 

Bebeğinizin ağzını dişleri çıkmadan önce temizleyin

Çocuğunuzun dişleri çıkmadan önce, her yemekten sonra ılık, ıslak bir bezle veya nemli bir gazlı bezle parmağınıza sarılı olarak diş etlerini silin. Fazla yiyecekleri ovalamak için kullanmak için yüksük benzeri, yumuşak lastikli cihazlar (işaret parmağınızın üzerine otururlar) da kullanabilirsiniz.

Diş temizleme işleminde ustalaşın

Dişler göründüğünde, küçük başlı yumuşak kıllı bir diş fırçasına pirinç tanesi büyüklüğünde bir damla florürlü diş macunu sürebilirsiniz. Bunu bebeğinizin dişlerini günde iki kez temizlemek için kullanın ve yavaş yavaş bezelye büyüklüğünde macuna çıkarın. Gece fırçalama, boşluklardan kaçınmak için çok önemlidir. Çocuğunuzun floroz adı verilen bir duruma yol açan çok fazla florür yutmasını önlemek için, fırçalarken kalıntıları silin. Bebeğinizin dişleri birbirine değdiğinde diş ipi kullanmaya başlamanın zamanı gelmiştir.

İlk diş hekimi ziyareti için plan yapın

İlk diş göründüğünde veya çocuğunuzun ilk doğum gününden daha geç olmamak üzere bir randevu almanız tavsiye edilir. Pediatrik diş hekimleri diş çürüğünü erken dönemde tespit edebilir ve uygun ağız ve yüz gelişimi hakkında bilgi verebilir. Çocuğunuzun en uyanık olduğu günün saatinde randevu alın.

Bir sorun olduğunda dikkat edin

Diş çürüğü, anne sütü veya formülündeki doğal şekere sürekli maruz kalmanın bir sonucu olarak ortaya çıkabilir. İlk belirtiler genellikle üst ön dişlerin diş eti çizgisindeki beyaz lekelerdir. Sonunda, renk değişikliği ve küçük çukurlaşma ile karakterize bir boşluk oluşacaktır. Bu belirtilerden herhangi birini fark ederseniz, bir tedavi planı bulmak için hemen çocuğunuzun diş hekimine başvurduğunuzdan emin olun.

Biberon diş çürüklerinden kaçının

İyi diş hijyeninin bir diğer önemli parçası da, yaygın olarak biberon ağzı olarak adlandırılan ve süt dişlerinin kaybına yol açabilen bir hastalığı önlemektir. Genellikle düzenli olarak bir şişe sütle (veya daha kötüsü meyve suyuyla) yatağa yatırılan bebeklerde gelişir ve çürüklere neden olmasıyla ünlüdür. Bebeğinizi asla biberonla uzun süre bırakmayın, özellikle de artık beslenmediğini ve biberonu sadece rahatlık için kullandıklarını fark ederseniz. Rahatlamak için yatmadan önce bir şişeye ihtiyaçları varsa, onu sade suyla doldurun.