Bebeklerde ek gıdaya geçmek hem heyecanlı hem de stresli bir süreçtir. Özellikle bazı yaygın alerjen besinlerin bebeklere ne zaman ve ne şekilde verileceği konusu ebeveynlerin merak ettiği konuların başında gelir. Bebeklere verilme konusunda strese neden olabilecek başlıca besinlerden biri de kuruyemişlerdir. Kuruyemiş alerjileri çok sayıda kişide görülebilir ve etkileri ciddi olabilir. Bu nedenle ebeveynler bebeklerine ne zaman kuruyemiş vermeleri gerektiğini merak eder. Bu yazımızda bebeklere kuruyemiş ne zaman verilir sorusu ile ilgili detayları sizler için yazdık. 

Bebeğime ne zaman kuruyemiş verebilirim?

Alerjenik yiyeceklerle erken tanışma, aslında küçük çocuğunuzu alerjilerden korumaya yardımcı olabilir. Bu nedenle, bebeğinizi katı yiyeceklerle beslemeye başladıktan hemen sonra, yaklaşık 4 ila 6 ay arasında, bunları tanıtmak en iyisidir. Daha önceki yıllarda bebekleri alerjenik besinlerle tanıştırmak konusunda biraz daha beklemeniz önerilirdi. Daha sonra 2016’da yapılan bir araştırma, bebeklerin sıklıkla çok erken yaşta fıstıkla beslendiği bir ülke olan İsrail’de yer fıstığı alerjilerinin nadir olduğunu buldu. Bu bulgular daha sonra birkaç çığır açan klinik çalışmayla da doğrulandı. 4 ila 11 aylık bebeklere yer fıstığı içeren yiyecekler vermenin alerji geliştirme şansını yüzde 80’den fazla azalttığı bulundu. 

Kuruyemişle erken tanıştırmak alerji riskini neden azaltır?

Bunun nedeni, bebeğinizin bağışıklık sisteminin bu süre zarfında gelişmesidir. Bağışıklık sistemi gelişirken, kasıtlı olarak yüksek derecede alerjenik gıdaları tanıtmak ve bağışıklık sistemini alerjenlere maruz bırakmak; bağışıklık sisteminin bu maddeleri tehdit olarak değil bir dost olarak tanımasına yardımcı olur. Bu durum olmazsa, erken tanıştırma, bebeğinizin bağışıklık sistemi daha sonra kuruyemişleri tehlikeli olarak algılayabilir ve aşırı tepki göstererek alerjik reaksiyona neden olabilir.

Bebeğime hangi aylarda kuruyemiş verebilirim?

Bebeğinizin egzama veya gıda alerjisi geçmişi yoksa, kuruyemişleri katı yiyeceklere başladıktan kısa bir süre sonra, 4 ila 6 ay gibi erken bir tarihte deneyebilirsiniz. Bebeğiniz kuruyemişlere tepki vermezse bu besinleri tüketmeye devam edebilir. 

Kuruyemişlerin bebekler için besinsel faydaları

Kuruyemişler, bebeğinizin büyümesini, gelişmesini ve beslenmesini kolaylaştırabilecek besinler içerir. Kuruyemişlerin bebeğinize bazı faydaları şunlardır:

– Kuruyemişler enerji açısından yoğun besinlerdir. Çeyrek fincan badem yaklaşık 208 kcal, kaju 182 kcal ve ceviz 166 kcal enerji verir. Bebeklerin ve küçük çocukların hızlı gelişim ihtiyaçlarını karşılamak için optimum enerji alımı şarttır.

– Kuruyemişler hayati besinler içerir. Badem, ceviz ve kaju, E vitamini, kalsiyum, demir, çinko, magnezyum ve folat gibi sağlıklı yağlar ve besinler içerir. Bunlar bebeğin beyin ve göz gelişimi, sinir iletimi ve enzim fonksiyonu gibi fizyolojik fonksiyonlarını destekleyebilir.

– Kuruyemişler sağlıklı bitki proteini ve lif sağlar. Optimum fındık proteini alımı, bebeğin büyümesi, hormon üretimi, enzim fonksiyonu ve hücresel onarım için gereklidir. Benzer şekilde, diyet lifi tüketimi, sağlıklı bağırsak hareketi ve sağlam bağırsak sağlığı için hayati önem taşır. Araştırmalar, iyi bir bağırsak sağlığının etkili bir bağışıklık sistemi için gerekli olduğunu göstermiştir.

– Fındıkta karotenoidler, polifenoller, flavonoidler ve fenolik bileşikler gibi biyoaktif bileşikler bulunur. Bu fitokimyasallar, kişinin uzun vadeli sağlığını iyileştirebilecek antioksidan etkilere sahiptir. Resveratrol, fıstıkta immünomodülatör özelliklere sahip olabilecek böyle bir bileşiktir. Ayrıca bazı kuruyemişler, kolesterolü düşüren ve kalp sağlığını koruyan fitosteroller içerir.

Bebeklere kuruyemiş verirken dikkat edilmesi gerekenler 

Kuruyemişlerin bebeklerde güvenli tüketimini sağlamak için dikkat etmeniz gereken bazı önemli noktalar şunlardır:

– Kuruyemişleri, bebeğin zaten tükettiği diğer yiyeceklere karıştırılmış şekilde, az ve bebeğinizin yaşına uygun miktarlarda vermeye özen gösterin. Kuruyemişleri bütün olarak bebeğinize vermeyin. 

– Bebeğinizi kuruyemişlerle tanıştırırken “üç gün bekleme” kuralına uyun, bebeğinizin herhangi bir tepki verip vermediğini gözlemleyin. Bu süre zarfında yeni yiyecek vermediğinizden emin olun.

– Rahatsızlık veya alerjik reaksiyon belirtilerini yakından takip edin. Bebeğiniz kuruyemiş yedikten sonra rahatsız görünüyorsa, hemen beslemeyi bırakın. Bir hafta veya daha uzun bir süre sonra, bebeğin diyetine tekrar o kuruyemişi ekleyin. Rahatsızlık yeniden ortaya çıkarsa veya devam ederse, bir alerji uzmanı ile görüşün.

– Bebeğiniz kuruyemişin tadına ve sindirilebilirliğine alıştıkça miktarı kademeli olarak artırın.

– Kuruyemiş alerjileri yaygındır. Bu nedenle bebeğinizin diğer yiyeceklere alerjisi varsa ya da ailede kuruyemiş alerjisi varsa bir doktora danıştıktan sonra bebeğinize kuruyemiş vermeniz daha yararlı olabilir. Badem, kaju, fındık, pikan cevizi, antep fıstığı ve ceviz daha yaygın olarak alerjiye neden olma eğilimindedir.

– Ağaç yemişlerine karşı alerjik reaksiyonların şiddeti bir bebekten diğerine değişir. Bir alerjik reaksiyon sırasında fark edebileceğiniz kuruyemiş alerjisi semptomlarından bazıları kurdeşen, karın rahatsızlığı, mide bulantısı, burun tıkanıklığı veya burun akıntısı, yutma güçlüğü ve ağız ve boğazda kaşıntıdır. Şiddetli vakalarda, anafilaksi adı verilen potansiyel olarak yaşamı tehdit eden bir duruma yol açan nefes darlığı meydana gelebilir.

– Bebeğinizin kuruyemiş alerjisi varsa kuruyemiş olarak geçen ama aslında bir baklagil olan yer fıstığına da alerjisi olabilir. Bu gibi durumlarda, bebeğe her tür kuruyemiş vermekten kaçınmalı ve bunun yerine kuruyemiş içermeyen seçeneklere yönelmelisiniz. Ek olarak, fındık yağları, fındık sütü bazlı gıda ürünleri ve işleme ve üretim süreçleri sırasında kuruyemişlerle çapraz kontamine olabilecek yiyecekler gibi diğer kabuklu yemiş ürünlerinden de kaçınmanız gerekir.