Kulak ağrısı (otalji), çocukların doktora gitmesinin yaygın bir nedeni olabilir. Diş çıkarma, boğaz ağrısı, kulak enfeksiyonu veya tıkalı östaki tüpleri dahil olmak üzere kulak ağrısının çeşitli nedenleri vardır. Çocuğunuz kulağının ağrıdığını söyleyebilir ancak bebeklerde durum farklıdır. Bebeğiniz telaşlı görünüyorsa, normalden daha fazla ağlıyorsa, beslenmek istemiyorsa ve biberondan uzaklaşıyorsa kulak ağrısı olabilir.  Neredeyse her çocuğun orta kulağında enfeksiyon olur. 3 yaşına kadar, 6 çocuktan 5’inde bu durum meydana gelir. Akut otitis media olarak da adlandırılan enfeksiyon, bebeklerde kulak ağrısının en önemli nedenidir.

Kulak Ağrısı Nedenleri

Kulak enfeksiyonu: Çocuğunuzda boğaz ağrısı veya başka bir bakteriyel enfeksiyon varsa, mikroplar orta kulağa ulaşabilir ve orada enfeksiyona neden olabilir. Kulak zarı çevresindeki dokular kızarabilir ve şişebilir. Genellikle, bu kulak enfeksiyonları viral bir üst solunum yolu enfeksiyonu sırasında veya sonrasında ortaya çıkabilir. Otitis media kışın daha sık görülür ve kreşe giden çocuklarda daha sık görülür. Kulak enfeksiyonu olan bazı hastalarda antibiyotik kullanılır. Kulak enfeksiyonlarına her zaman bakteriler neden olmadığı için antibiyotiklere her zaman ihtiyaç duyulmaz.

Kulak enfeksiyonlarını önleme stratejileri şunları içerir:

  • Çocuğunuzun aşılarını, özellikle pnömokok ve grip aşılarını güncel tutun.
  • İkinci el dumana maruz kalmaktan kaçının.
  • Çocuğunuzu ilk 6 ay sadece anne sütü ile besleyin.
  • Bebeklerde biberon desteğinden kaçının.

Soğuk algınlığı: Bebeğinizde soğuk algınlığı varsa, bu da kulakta tıkanıklığa ve şişmeye neden olabilir ve bu da enfeksiyona davetiye çıkarabilir.

Östaki borusu disfonksiyonu: Çocuğunuzun boğazı ile orta kulağı arasındaki bu tüp sizinkinden çok daha küçük ve daha az açılıdır. Sıvının boşalmasını zorlaştırabilir. Tüp şişerse veya mukusla tıkanırsa, ortaya çıkan basınç artışı kulak ağrısını tetikleyebilir. Bu genellikle soğuk algınlığı ve diğer viral enfeksiyonlar da olabilir. Östaki borusu disfonksiyonunun belirtileri arasında kulak ağrısı, kulakta dolgunluk, işitme azalması, kulak çınlaması veya kulakta patlama/çatlama bulunur. Tedavi, östaki borusu disfonksiyonunun altında yatan nedeni tedavi etmeyi içerir:

Diğer Olası Nedenler

Bebeklerde ve çocuklarda kulak ağrısına neden olabilecek pek çok faktör vardır. Bebeklerde görülen kulak ağrısının daha az yaygın nedenleri şunlardır:

Dış kulak enfeksiyonu, yani yüzücü kulağı, kulak kanalının çizilmesi ve enfeksiyon kapması durumunda ortaya çıkabilir. Genellikle reçeteli antibiyotik damlaları ile tedavi edilmesi gerekir. Dış kulak kanalında bir enfeksiyon olduğunda yüzücü kulağı (otitis eksterna) oluşur. Yüzücü kulağının tedavisinde topikal antibiyotik damlalar kullanılır. Ağrıyı kontrol etmek için bazı ağrı kesiciler kullanılabilir.

Uçak kulağı; bu yaygın durum, kalkışlar veya inişler sırasında kabin hava basıncındaki büyük değişiklikler kulak ağrısını tetiklediğinde ortaya çıkar. Bunu önlemenin veya hafifletmenin en iyi yolu, çocuğunuzun bir şeyler içmesine veya yutmasına yardımcı olmaktır.

Kulak ağrısının diğer daha az yaygın nedenleri arasında kulak veya kulak kanalı travması, kulak kanalında yabancı cisim veya kulak kiri birikmesi sayılabilir. Yansıyan kulak ağrısına neden olabilecek diğer hastalıklar arasında diş çıkarma, parotit, sinüzit, faringeal enfeksiyonlar, lenfadenopati/lenfadenit ve servikal omurga yaralanması sayılabilir.

Çocuğumun Kulağında Ağrı Varsa Ne Yapabilirim?

Bir çocuk doktoruna görünmeniz yararlı olacaktır. Kulak ağrısının pek çok nedeni olabilir, ağrıya neyin sebep olduğunun belirlenmesi uygun bir şekilde tedavi edilmesini sağlayacaktır. Bazı kulak enfeksiyonları kendi kendine düzelme eğilimi gösterir ve herhangi bir ilaç kullanımına gerek kalmaz.  Bebeğiniz 6 aydan büyükse, doktorunuz belirtilerin geçip geçmediğini görmek için birkaç gün beklemeyi seçebilir.