Bebeklerde konak (seboreik dermatit), bebeğin kafa derisindeki pullu lekelerdir. Konak, ciddi değildir, ancak kalın kabuklanma ve beyaz veya sarı pullara neden olabilir. Bazı bebeklerde ayrıca bebek bezi bölgesinde, yüz, boyun ve gövdede seboreik dermatit olabilir. Bebek konağı genellikle ilk yıl içinde temizlenir. Konak, genellikle yeni doğan bebeklerde yaygındır. Bazen atopik dermatit ile de karıştırılır ancak ikisinin arasındaki temel fark; atopik dermatit kaşıntılıdır, konak kaşıntılı değildir.
Bebeklerde Konak Sebepleri Nelerdir?
Bebeklerde konak nedeni tam olarak bilinmemektedir. Ancak çevresel ve genetik faktörlerin bir kombinasyonundan kaynaklandığı düşünülmektedir. Konak, bulaşıcı değildir; enfeksiyon ya da alerjiden de kaynaklanmaz. Bunun yanı sıra kötü hijyenden de kaynaklanan bir durum değildir. Bazı durumlarda deri altındaki yağda bulunan Malassezia mantarlarının aşırı büyümesi de bu duruma neden olabilir. Bebeklerdeki konak, kaşınmaz ve rahatsız edici bir his bırakmaz.
Hangi Çocuklar Konak İçin Risk Altındadır?
3 hafta ile 12 ay arasındaki bebeklerin konak riski daha yüksektir.
Bebeklerde Konak Belirtileri Nelerdir?
Belirtiler her çocukta biraz farklı şekilde ortaya çıkabilir. Kafa derisinde kuru veya yağlı pullar içerebilirler. Kafa derisi kırmızı da görünebilir. Genellikle kaşınmaz veya bebeğe rahatsızlık vermez. Tipik belirtiler şu şekilde sıralanabilir:
- Saç derisinde düzensiz ölçekleme veya kalın kabuklar,
- Beyaz veya sarı pullarla kaplı yağlı veya kuru cilt,
- Deri pulları,
- Hafif kızarıklık.
Bu belirtiler; kulaklarda, göz kapaklarında, burunda ve kasıkta da benzer ölçekler mevcut olabilir.
Bebeklerde Konak Nasıl Teşhis Edilir?
Konak genel olarak çocuğunuzun fizik muayenesine dayanarak teşhis edilir. Bebeklerde görülen konak ile ilgili kızarıklık benzersizdir; fizik muayene ile teşhis edilebilir.
Konak Nasıl Tedavi Edilir?
Tedavi çocuğunuzun belirtilerine, yaşına ve genel sağlığına bağlı olacaktır. Ayrıca, durumun ne kadar şiddetli olduğuna da bağlı olacaktır. Sorun zamanla kendiliğinden ortadan kalkacaktır. Ancak çoğu ebeveyn tedaviyi tercih eder çünkü genellikle sorunu azaltmaya veya ondan kurtulmaya yardımcı olur. Tedaviyle bile sorun, bebeğin yaşamının ilk yılında geri gelebilir. Tedavi genellikle semptomlara yardım etmede etkilidir ve şunları içerebilir:
- Bebeğinizin kafasını yıkamadan önce kabukları yumuşatmak için bebek yağı kullanabilirsiniz.
- Bebeğinizin reçete ettiği özel şampuan kullanabilirsiniz.
- Belirtiler şiddetli ve kalıcı ise için kortikosteroid krem veya losyon kullanmanız gerekebilir.
Çocuğumdaki Konağı Önlemek İçin Ne Yapabilirim?
Konak, küçük bebeklerde yaygındır ve kötü hijyene veya bakım eksikliğine işaret etmez. Aşağıdakiler kafa derisinde pul birikmesini önlemeye yardımcı olabilir:
- Pulları kafa derisinden nazikçe çıkarmak için yumuşak kıllı bir fırça kullanın.
- Bebeğinizin saçını sık sık şampuanlayın.
- Şampuanlamadan sonra saç derisine bebe yağı sürün.
Önemli Noktalar
Konak, bir bebeğin kafa derisindeki pullu lekelerdir.
3 hafta ile 12 ay arasındaki bebeklerde konak olma riski daha yüksektir.
Sorun zamanla ortadan kalkacaktır.
Çoğu konak vakası evde yumuşak kıllı bir fırça kullanılarak, sık şampuanlayarak ve bebek yağı sürülerek tedavi edilebilir.
Bebeklerde Konaklar Ne Zaman Geçer?
Beşik konağı, bebeklerde ve 3 yaşına kadar olan küçük çocuklarda ortaya çıkabilir. Konak çözüldüğünde genellikle geri gelmez. Bebeğinizdeki belirtiler şiddetliyse ve uzun süre bakım rutinine rağmen iyileşme göstermezse doktorunuza başvurabilirsiniz.