Bebeklerde burun ve kulak akıntısı kulak enfeksiyonun belirtisi olabilir. Bebeklerde ve küçük çocuklarda kulak enfeksiyonları son derece yaygındır. Kulak enfeksiyonları, orta kulakta, genellikle kapana kısılmış bakterilerden kaynaklanan iltihaplanma olduğunda meydana gelir, kulağın kısmı burun ve boğazın arkasına bağlanır. Orta kulak iltihabı olarak da adlandırılan kulak enfeksiyonu, orta kulağın (kulak zarının arkasındaki küçük hava dolu cep) iltihaplanması veya enfeksiyonu anlamına gelir. Birkaç farklı orta kulak enfeksiyonu türü vardır, ancak bebekler ve çocuklar tarafından en sık görüleni akut otitis media (AOM) olarak adlandırılır. Bu tip kulak enfeksiyonunda sıvı kulak zarının arkasında kalır ve orta kulağın bazı kısımları enfekte olur ve şişer. Bu, etkilenen kulakta ağrıya neden olur ve çocuğunuzda da ateş gelişebilir.

Bağışıklık sistemleri az gelişmiştir ve enfeksiyonlarla savaşmak için daha az donanımlıdır.

Östaki boruları daha küçük ve daha yataydır, bu da sıvının kulaktan dışarı akmasını zorlaştırır.

Bebeklerde ve çocuklarda kulak akıntısı belirtileri nelerdir?

Bebeğinizin kulak enfeksiyonu olup olmadığını anlamanın en kolay yolu, ruh halindeki değişikliği gözlemlemektir. Bebeğiniz huysuzlanırsa veya normalden daha fazla ağlamaya başlarsa, bir sorun olup olmadığına dikkat edin. Kulak enfeksiyonları, soğuk algınlığı veya sinüs enfeksiyonunu takip etme eğilimindedir, bu yüzden bunu da aklınızda bulundurun. Aşağıdaki belirtileri de fark edebilirsiniz:

  • Kulaktan sıvı akması, 
  • Kulağı çekme,
  • Ağlama ve sinirlilik,
  • Uyumakta zorluk,
  • Ateş, özellikle küçük çocuklarda,
  • Denge kaybı,
  • İşitsel ipuçlarını duyma veya yanıt verme zorluğu.

Kulaktan akan sarı veya beyazımsı sıvı çoğu bebeğe olmaz, ancak kesin bir enfeksiyon belirtisidir. Aynı zamanda kulak zarında küçük bir delik oluştuğuna işaret eder. 

Kulak enfeksiyonlarına ne sebep olur?

Orta kulak enfeksiyonuna bakteri veya virüs neden olabilir. Soğuk algınlığı veya grip gibi bir hastalıktan sonra orta kulakta sıvı birikebilir ve bölgeye seyahat eden bakteri veya virüslerin çoğalmasına ve enfeksiyona neden olmasına neden olabilir. Normalde bu bölgeye giren herhangi bir sıvı, orta kulağı burun ve boğazın arkasına bağlayan östaki borularından hızla akar. Ancak östaki borusu tıkanırsa, soğuk algınlığı, sinüs enfeksiyonları ve hatta alerjilerde sıklıkla olduğu gibi, sıvı orta kulağa sıkışır. Mikroplar karanlık, sıcak ve ıslak yerlerde büyümeyi sever, bu nedenle sıvı dolu bir orta kulak mükemmel üreme alanıdır. Enfeksiyon kötüleştikçe, kulak zarının içindeki ve arkasındaki iltihap da kötüleşme eğilimi gösterir ve durumu daha ağrılı hale getirir. Çocuğunuzun ayrıca vücudu enfeksiyonla savaşırken ateşi de gelişebilir.

Yenidoğan Bebeklerde Burun Akıntısı

Yaşamın ilk birkaç gününde, yeni doğmuş bir bebek, rahimde sıvı ile çevrili olduğu için tıkalı bir burnu varmış gibi gelebilir. Bazen ilk birkaç gün burun kanallarındaki bu artık sıvıdan kurtulmaya çalışırken hapşırırlar. Burun akıntısının çeşitli nedenleri olabilir. Bebeğinizde burun akıntısı varsa ve solunumu her zamanki gibi değilse; bu durum uzun sürüyorsa bir doktora başvurmanız yararlı olacaktır.