Bebeklerin bağışıklık sistemi yetişkinlerinki kadar güçlü değildir. Bebeğinizi emzirmek ve aşılamak, onları ciddi bir hastalıktan korumaya yardımcı olacaktır.

Bağışıklık sistemi nedir?

Bağışıklık sistemi, vücudu enfeksiyona karşı koruyan bir hücre ve protein ağıdır. Vücuda bakteri, virüs veya başka bir yabancı madde girerse, beyaz kan hücreleri onu tanımlar ve enfeksiyona karşı antikorlar ve diğer tepkiler üretir. Bir bebeğin bağışıklık sistemi doğduğunda olgunlaşmamıştır. Hastalığa neden olabilecek farklı mikroplara maruz kaldıkları için yaşam boyunca gelişir.

Bebeklerde bağışıklık sistemi

Antikorlar, üçüncü trimesterde (gebeliğin son 3 ayı) plasenta yoluyla anneden bebeğe geçer. Bu, bebeğe doğduğunda biraz koruma sağlar. Bebeğe geçen antikorların türü ve miktarı, annenin kendi bağışıklık düzeyine bağlıdır. Doğum sırasında annenin vajinasındaki bakteriler bebeğe geçer. Bu, bağırsakta bağışıklıklarına katkıda bulunan bakteri kolonisini oluşturmaya yardımcı olur.

Doğumdan sonra, kolostrumda ve anne sütünde bebeğe daha fazla antikor geçer. Ancak bebeklerin bağışıklık sistemleri hala yetişkinler kadar güçlü değildir. Prematüre bebekler daha fazla enfeksiyon riski altındadır çünkü bağışıklık sistemleri daha da olgunlaşmamıştır ve annelerinden onlara çok fazla antikor geçmemiştir.

Bebekler bir virüs veya mikropla her karşılaştıklarında kendi antikorlarını üretirler ancak bu bağışıklığın tam olarak gelişmesi zaman alır.

Doğumda anneden geçen pasif bağışıklık da uzun sürmez ve doğumdan sonraki ilk birkaç hafta ve aylarda azalmaya başlar.

Bebeğinizin Bağışıklık Sistemini Nasıl Güçlendirirsiniz?

Bebeğiniz her hastalandığında, gelecekte onları koruyacak yeni antikorlar geliştiriyor. Bu arada, bebeğinizi korumak için yapabileceğiniz bazı önemli şeyler var.

Emzirme

Anne sütü, bebeğinizin bağışıklık sistemini destekleyen birçok unsur içerir. Bunlar proteinleri, yağları, şekerleri, antikorları ve probiyotikleri içerir. Bir anne mikroplarla temas ettiğinde, enfeksiyonla savaşmasına yardımcı olacak antikorlar geliştirir. Bunlar anne sütü ile bebeğe geçer. Anneler ve bebekler genellikle benzer mikroplara maruz kaldıkları için bu, bebeğin korunduğu anlamına gelir. Anne sütüyle beslenen bebeklerde daha az enfeksiyon olur ve formülle beslenen bebeklere göre daha çabuk iyileşir. Ancak emzirmek bebeğinizi çocuk felci, difteri veya kızamık gibi ciddi, yaşamı tehdit eden enfeksiyonlardan koruyamaz. Ayrıca emziremeyen veya emzirmemeyi tercih eden anneler için bebek maması sağlıklı bir alternatiftir.

Aşı

Çocukları aşılamak, onları ciddi hastalıklara karşı korumanın en güvenli ve en etkili yoludur. Aşılama, bir virüs veya bakterinin yapacağı şekilde bir bağışıklık tepkisine neden olur. Bu, çocuğunuzun gelecekte gerçek hastalıkla temas etmesi durumunda, bağışıklık sisteminin mikropları tanıyacağı ve hastalıkla savaşmak veya ciddi komplikasyonları önlemek için yeterince hızlı tepki vereceği anlamına gelir. Hamile kadınlar, bebeklerine bağışıklık kazandırmak için üçüncü trimesterlerinde boğmaca aşısı olurlar. Bebeğiniz ilk aşılarını doğumda, daha sonra 6 hafta, 4 ay ve 6 ayda ve yaşamının ilk birkaç yılında olacak.

Diyet ve takviyeler

Antibiyotik almak, bağışıklık için önemli olan bazı bağırsak bakterilerini öldürebilir. Probiyotikler, genellikle antibiyotik kullandıktan sonra bebeklerin bağışıklığını artırmanın bir yolu olarak önerilmektedir. Probiyotiklerin hamileliğin sonlarında ve bebek doğduktan sonra kullanılması güvenlidir. Bununla birlikte, çocuklar veya yetişkinler için faydaları olup olmadığına dair kanıtlar karışıktır. Bebeğinize probiyotik vermeyi düşünmeden önce doktorunuzla konuşun. Çoğu durumda anne sütü ve formülü, bebeğinizin ihtiyaç duyduğu tüm vitamin ve mineralleri sağlar. Bebekler için ek vitamin takviyesi önerilmez.

Bebeğiniz katı yiyeceklere başladığında, farklı türde püre sebze ve meyveler de dahil olmak üzere çeşitli taze yiyecekler, bağışıklık sistemini sağlıklı tutmak için yeterli olmalıdır. Katı yiyecekler sunarken emzirmeye devam etmeye çalışın.