Güneş koruyucu kremler güneş yanığını önlemek, cilt kanserine yakalanma riskini azaltmak ve cilt yaşlanmasının erken belirtilerini önlemeye yardımcı olmak için sıklıkla kullanılmaktadır. Bu yazımızda çocuklarda güneş kremi kullanırken dikkat edilmesi gerekenleri sizler için yazdık.

 Özellikle 6 aydan küçük bebekleri güneşten korumalıyız!

Altı aylıktan küçük bebekleri güneşten korumanın en iyi yolu, onlara uzun kollu, pantolonlu, geniş kenarlı şapka ve güneş gözlüğü giydirmenin yanı sıra mümkün olduğunca gölgede tutmaktır. Aşırı ısınmadıklarından ve bol sıvı içtiklerinden emin olun. Bebeğiniz huysuz ise, aşırı ağlıyorsa veya açıkta kalan cildinde kızarıklık varsa, onu içeriye alın. 6 aydan küçük bebeklerde mümkünse güneş koruyucu kullanımından kaçınılmalıdır.

Bebeklerde güneş koruyucu krem kullanılır mı?

6 aylıktan küçük bebeklerde güneş koruyucu kremler kullanmaktan kaçınılmalıdır.  Güneş kremi kullanmak yerine güneş ışınlarına maruz bırakmaktan kaçınılmalıdır. Bebekler için özel olarak pazarlanan güneş koruyucu ürünler vardır, ancak FDA bunların altı aylıktan büyük bebeklerde kullanmasını önermektedir.

Çocukların cildi hassastır

Bebeklerin derileri olgunlaşmamıştır ve daha yüksek yüzey alanı-vücut ağırlığı oranına sahipler, bu da onları güneş kremlerinde kimyasalların daha fazla emilmesi riskiyle karşı karşıya bırakıyor.

Güneş koruyucu krem çeşitleri

Güneş koruyucu kremler kimyasal ve fiziksel ultraviyole filtresi içerenler olarak iki tiptir. Kimyasal güneş koruyucu kremler sünger gibi çalışır ve güneş ışınlarını emerek etki ederken fiziksel güneş koruyucular kalkan gibi cildinizin yüzeyini güneş ışınlarından korumaktadır.  Fiziksel UV filtreli ürünler, UVA ve UVB’yi dağıtmak, yansıtmak ve emmek için cildin en üst tabakası üzerinde oturarak çalışan titanyum dioksit ve çinko oksittir. Sonuç olarak, geride beyaz, macunsu bir görünüm bırakabilen bu fiziksel engelleyicileri eşit şekilde uygulamak ebeveynlerin daha uzun zamanını alabilir.

Çocuklarda hangi güneş koruyucu krem kullanılmalıdır?

Güneş koruyucu kremlerin GRASE (Generally Recognized As Safe and Effective: Genel Olarak Güvenli ve Etkili Olarak Tanınan) özellikte olması çok önemlidir. Bazı kimyasal bileşenlere sahip ürünler çocuklarda kullanım için onaylanmamıştır.

Çinko oksit veya titanyum dioksit bileşenlerini kullanan güneş kremleri veya bebekler veya küçük çocuklar için özel güneş kremleri hassas ciltlerinde daha az tahrişe neden olabilir.

6 aylık ve daha büyük bebeklerin ve küçük çocukların ebeveynleri, ürün etiketindeki talimatlara göre, çocuklarının açıkta kalan ve koruyucu giysilerle kaplanmayan cildine güneş kremi uygulamalıdır.

Amerikan Dermatoloji Akademisi, herkesin aşağıdaki özellikleri sunan güneş kremi kullanmasını önermektedir:

Geniş spektrumlu koruma sağlayan (UVA ve UVB ışınlarına karşı korur),

SPF 30 veya üzeri olan,

En az 40 dakika suya karşı dayanıklı olan.

Yukarıdakileri sunan bir güneş kremi cildinizi güneş yanığından, erken cilt yaşlanmasından ve cilt kanserinden korumaya yardımcı olmaktadır. Ancak güneş kremi tek başına sizi tam olarak koruyamaz.

Mevcut güneş koruyucu seçenekleri arasında losyonlar, kremler, jeller, merhemler, ağda çubukları ve spreyler bulunur.

Güneş koruyucu kremlerin sprey formlarının çocuklara uygulanması kolay olduğu için ebeveynler tarafından tercih edilmektedir. Maruz kalan tüm cildi tamamen kaplayacak kadar bu ürünlerden yeterince kullandığınızdan emin olun. Bu ürünleri solumayın veya ısı yakınında, açık alev veya sigara içerken uygulamayın.

Güneş Kremi Nasıl Uygulanır?

Güneş kremi güvenlidir ve cildinizi cilt kanserine ve erken yaşlanmaya karşı koruyabilir. Ancak doğru uygulanmadığı sürece o kadar etkili değildir. Güneş kremi uygularken:

SPF 30 veya daha yüksek olan (Mümkünse SPF 50), suya dayanıklı ve geniş spektrumlu kapsama sağlayan, yani sizi UVA ve UVB ışınlarından koruyan bir güneş kremi tercih edin.

Dışarı çıkmadan 15 dakika önce güneş kremi sürün.

Yeterli güneş koruyucu uygulayın. Güneş koruyucuyu kremi çocuğunuzun cildine iyice sürün.

Giysilerle örtülmeyen tüm cilde güneş kremi uygulayın. Boyna, yüze, kulaklara, ayakların üst kısımlarına ve bacaklara sürün.

Dışarıdayken korunmak için güneş kremini her iki saatte bir veya yüzdükten veya terledikten hemen sonra tekrar uygulayın. Güneşte yanmış kişiler genellikle yeterli güneş kremi kullanmamış, güneşte kaldıktan sonra tekrar sürmemiş veya son kullanma tarihi geçmiş bir ürün kullanmıştır. Cildiniz bulutlu günlerde ve kışın bile dışarı çıktığınızda güneşin zararlı UV ışınlarına maruz kalır.

Yumuşatıcılar ve güneş kremini hangi sırayla kullanmalıyım?

Güneşe maruz kalmak cildi kurutur. Güneş kremi sürmeden yaklaşık yarım saat önce yumuşatıcınızı sürmeye çalışın. Bu, güneş kreminin yumuşatıcı tarafından seyreltilmesini önleyecek ve güneş kreminin koruyucu özelliklerini korumasını sağlayacaktır.

Yağlı bir yumuşatıcı kullanıyorsanız, güneşte ‘kızartma’ etkisine neden olabileceğinden aşırı uygulamamaya dikkat edin.

Bebekler ve küçük çocuklar her zaman dahili SPF50 içeren güneşten koruyucu giysiler kullanmalıdır. Bu giysi, güneş kremine karşı hassasiyeti olan yetişkinler için de mevcuttur. Açıkta kalan cilt bölgelerine 2 saatte bir güneş kremi sürülmelidir.

Güneş koruyucu kremler ve böcek kovucular

Güneş kremi ayrıca bir böcek kovucu ile birlikte satılabilir. Bu ürünlerin ayrı olarak satın alınması ve kullanılması daha iyi olur.  Güneş kremi bolca ve sıklıkla uygulanmalıdır, böcek kovucu ise az ve çok daha az sıklıkla kullanılmalıdır.

Sonuç olarak özetleyecek olursak;

Geniş spektrumlu koruma sağlayan (UVA ve UVB ışınlarına karşı korur),

SPF 30 veya üzeri olan ve tercihen 50 olan,

En az 40 dakika suya karşı dayanıklı olan,

Güneş koruyucu kremlerin GRASE (Genel Olarak Güvenli ve Etkili Olarak Tanınan) özellikte olması çok önemlidir.

Çocuğunuzun açıkta kalan tüm vücuduna sürün.

Güneş kremini dışarıya çıkmadan 15 dakika önce sürün, her iki saatte bir veya yüzdükten veya terledikten hemen sonra tekrar uygulayın.

Genel olarak altı aylık ve daha büyük bebekler için güneş kremi tavsiye edildiğini ve altı aydan küçüklere tavsiye edilmediğini unutmayın.