Ebeveynler diş çıkarmayı, bebeğin dişi çıkmadan önceki birkaç gün şişlik, rahatsızlık ve sinirlilik olarak düşünürler, ancak diş gelişimi aslında doğumdan önce başlar. Birincil veya “bebek” dişler, hamileliğin altıncı haftasında diş eti çizgisinin altında oluşur ve üçüncü ila dördüncü ay boyunca sert diş minesi ile kaplanır. Kalıcı veya “yetişkin” dişler de bu dönemde gelişmeye başlar. Hamilelik sırasında, doktorunuzun tavsiyelerine uyarak, yoğurt ve koyu yeşil yapraklı sebzeler gibi kalsiyum açısından zengin besinler içeren dengeli bir diyet uygulayarak çocuğunuzun dişlerine sağlıklı bir başlangıç ​​yapabilirsiniz. Bebeğiniz bu küçük dişleri çıkardığında, onlara iyi bakmanız gerekecek. Bu yazımızda bebek dişleri ile ilgili merak edilenleri sizler için yazdık.

Çocuğumun ilk dişi ne zaman çıkar?

Diş çıkarma 4 aylıkken başlayabilir, ancak çoğu bebek ilk dişlerini 6 aya kadar çıkarmaz. Dişler genellikle çift olarak gelir. Alt ön iki diş tipik olarak önce ortaya çıkar, ardından üst dişler gelir. Daha sonra yan ön dişler (yan kesici dişler), ardından azı dişleri ve ardından ön dişlerin yanındaki sivri dişler olan köpek dişleri doldurulur. Arka azı dişleri en son çıkar. Bebeğiniz 3 yaşına kadar tam bir süt dişine sahip olmalıdır; kalıcı dişler, çocuk 4 ila 6 yaşına gelene kadar onların yerini almaya başlamaz.

Çocuğum 8 aylık ve hala ilk dişi çıkmadı. Bir sorun mu var?

İlk diş 4 ila 12 ay arasında herhangi bir zamanda çıkabilir. 1 yaşına kadar bir diş çıkmazsa ve çocuğunuzun gelişimi normalse herhangi bir sorun yoktur. Nadir durumlarda, diş eksikliği metabolik bozukluğun bir işaretidir, ancak durum böyle olsaydı, çocuğun başka büyüme sorunları da olur.

4 aylık bebeğim salyaları akıyor ve elini çiğniyor. Bu diş çıkardığı anlamına mı geliyor?

Bu mümkündür, ancak salya akması ve çiğneme her zaman diş çıkarma belirtisi değildir. Dişler çıkarken diş etleri şiş ve inişli çıkışlı görünecek ve daha açık veya daha koyu renkli olabilirler. Bazen dişin girdiği diş eti çizgisinde mavimsi kırmızı bir kabarcık (hematom adı verilir) belirir ve diş yüzeyi kırdığında biraz kanayabilir. Kabarcık bir haftadan uzun sürerse doktorunuza başvurmanız yararlı olacaktır.

Bebeğimi nasıl daha iyi hissettirebilirim?

Sizin için diş çıkarmanın en kötü yanı, bebeğinizi acı içinde görmek ve duymaktır. Ama içiniz rahat olsun, her yeni dişle işler daha da kolaylaşacak. Diş çıkarma, bebek için yeni bir deneyim olduğu için ilk iki ila dört diş için en acı vericidir. Çocuğunuz diş çıkarırken, aşırı salyası ağzının çevresinde tahrişe neden olabilir. Oraya ve dudaklarına biraz vazelin sürmek cildi koruyabilir. Donmuş bir diş çıkarma halkası, diş çıkarma ağrısını uyuşturmak ve bebeğin diş etlerini çiğneme ve ovma ihtiyacını karşılamak için çok iyidir. Bebeğinizin çiğneyebileceği ıslak bir bez gibi basit bir şey bile rahatlama sağlayacaktır. Yaşa uygun bir sıvı bebek ağrı kesici dozu da yardımcı olabilir. Ancak bebeğinize herhangi bir ilaç vermeden önce doktorunuza danışmanız yararlı olacaktır. 

Çocuğumun süt dişlerine nasıl bakabilirim?

Bebek dişleri aslında çok önemlidir. Çocukların yiyecekleri çiğnemelerine, anlaşılır konuşmalarına ve kalıcı dişler için yer tutmalarına yardımcı olurlar. Süt dişlerine gerektiği gibi bakılmazsa, çürüyebilirler ve kalıcı dişlerin aralığını ve sağlığını etkileyebilecek diş eti iltihabı adı verilen bir diş eti enfeksiyonuna yol açabilirler. Ayrıca, süt dişlerinin bakımını öğrenen çocuklar, yetişkin olduklarında iyi diş alışkanlıklarına sahip olma eğilimindedir. Çocuğunuzun dişleri çıkmadan ağız bakımına başlayabilirsiniz. Diş etlerini günde bir kez ılık, ıslak bir bezle veya nemli bir gazlı bezle parmağınıza sarın. İlk birkaç diş çıktıktan sonra, bebek dişlerini temizlemek için ıslak gazlı bez kullanmaya devam edebilirsiniz.

Bebeğim ne zaman florürlü diş macunu kullanmaya başlayabilir?

Çocuğunuz diş macununu yutmayacak yaşa gelene kadar en az 3 yaşına kadar bekleyin ve ardından çok az miktarda kullanın. Çok fazla florür yutmak, diş lekelenmesine veya florozis adı verilen yüzey düzensizliklerine neden olabilir. Florür, mineyi güçlendirmek ve diş çürümesini önlemek için önemlidir

Emzikler bebek dişlerine zararlı mı?

Sınırlı bir süre için kullanıldıklarında emzikler dişe zarar vermez. Ancak emzikler, 3 yıldan fazla kullanıldığında hiza bozukluğunu (diş dişleri) teşvik etme eğilimindedir. Bir çocuk yaklaşık 4 yaşından sonra herhangi bir emzik kullanmamalıdır, çünkü kalıcı dişlerde sorunlara neden olabilir. Ayrıca emziği asla tatlı bir sıvıya batırmayın, çünkü bu diş çürümesine neden olabilir.