Bebekler çevrelerindeki dünyanın daha fazla farkına vardıkça, bebek davranışları değişir. Bebek davranışı genellikle bebeğinizin sevdiği, korktuğu veya ilginç bulduğu şeylere verilen bir tepkidir. Bebekler iletişimde daha iyi oldukça, bebek davranışlarını anlamak daha kolay hale gelir.
Bebek davranışı ve farkındalığı nasıl ilişkilidir?
Bebeklerin erken deneyimleri ve ilişkileri, beyinlerini harekete geçirerek dünyayı görme ve dünyaya tepki verme biçimlerini şekillendirir. Bu deneyimler sayesinde bebeğinizin dünyaya ilişkin farkındalığı arttıkça, bebeğiniz gelişir ve öğrenir ve davranışlarında birçok değişiklik görürsünüz.
Bebeğiniz yakında sizi herkesten ayırmayı öğrenir. Bebeğinizin sizinle ve diğer birincil bakıcılarla olan ilişkisi, bebeğinizin dünyayı ve ona nasıl tepki vereceğini öğrenmesinin ana yoludur. Ve bebeğiniz sizi izleyerek nasıl davranması gerektiği hakkında çok şey öğrenecektir. Bebeğinizin davranışları ve beden dili size bebeğin neye ihtiyacı olduğunu söyleyebilir. Örneğin, bebeğiniz beslenmeye veya uyumaya ihtiyaç duyduğunda size özel ipuçları verecektir.
Bebeğinizi ne mutlu eder?
Bebeğiniz, kendi dünyasındaki en önemli insanlara karşı güçlü bağlar geliştirecektir. Onlara sevildiğini, güvende olduğunu hissettiren insanlardır. Siz veya eşiniz çoğu zaman bebeğinize bakıyorsanız, bebeğiniz muhtemelen birinizi veya her ikinizi de herkese tercih edecektir.
Aynı şekilde, bebeğiniz bir oyuncağı diğerlerinden çok daha fazla sevebilir. Bu yüzden en sevdiği oyuncaklarla oynamak ve en sevdiği insanlarla birlikte olmak bebeğinizi mutlu eder ve bunu bebeğinizin davranışlarında da göreceksiniz. Bebeğiniz mutlu olduğunda gülümseyebilir ve mutlu sesler çıkarabilir. Bebeğiniz en sevdiği insanları gördüğünde ellerini sallayabilir veya alkışlayabilir.
Bebeğinizi endişelendiren nedir?
Bebeğiniz banyo gibi belirli şeylerden korkabilir. Ve bebeğiniz hayattan ne bekleyeceğini öğrenirken, beklenmedik şeyler onları gerçekten üzebilir. Örneğin, bebeğiniz tanımadığı insanlardan korkmaya ya da önemli ya da tanıdık olmayan insanların yanında endişelenmeye ya da üzülmeye başlayabilir.
Ayrıca, bebeğiniz sizin ayrı bir insan olduğunuzu anladığında, geri döneceğinizi bilmediği için ayrıldığınızda üzülebilir veya ağlayabilir. Yabancı korkusu ve ayrılık kaygısı çok yaygındır ve genellikle erken çocukluk döneminde yavaş yavaş geçer.
Bebeğinizi ne ilgilendirir?
Bebeğiniz için birçok şey ilginçtir. Çünkü bebeğinizin dünya hakkında öğreneceği çok şey vardır. Bebeğiniz ne için olduklarını görmek için nesnelerle deneyler yapmaya başlayacaktır. Bu, telefonunuzu kedinin su kabına düşürmeyi veya şekerliği halıya yatırmayı içerebilir. Muhtemelen her şey bebeğinizin ağzına da gelecek çünkü bebekler nesneleri keşfetmeyi bu şekilde seviyor. Bebeğiniz ne olduğunu anlamak için ısırma, çimdikleme veya saç çekme gibi şeyler de yapabilir.
6-12 ay civarında çocuğunuza gelecekte olumlu davranışları öğretmenin temelini oluşturmak için yumuşak sınırlar koymaya başlamak için iyi bir zamandır. Örneğin, bebeğiniz fırına çok yaklaşırsa ‘Hayır, fırın sıcak’ diyebilirsiniz. Ardından bebeğinizi alın ve güvenli bir alana taşıyın.
Bebeğiniz tehlikeyi anlamayacaktır. Bu nedenle özellikle bebek hareket etmeye başladığında güvenli bir ev ortamı yaratmak önemlidir. Örneğin, bebeğinizi mutfaktan ve sıcak pişirme yüzeylerinden uzak tutmak için bir kapı veya başka bir yol kullanmak en iyisi olabilir.
Bebeğiniz muhtemelen sizin nasıl tepki verdiğinizi görmek için bir şeyler yapacaktır. Bebeğiniz hoşunuza giden bir şekilde davranıyorsa gülümseyebilir ve mutlu bir ton kullanabilirsiniz. Bebeğiniz sevmediğiniz veya güvenli olmayan bir şekilde davransa bile, sakince karşılık vermeniz önemlidir. Bu, bebeğinizin kendini güvende hissetmesine yardımcı olur. Bebeğiniz, sesinizdeki farklı tonların farklı şeyler ifade ettiğini yakında öğrenecek.