Atopik dermatit, kaşıntılı ve tahriş olmuş cilde neden olabilen yaygın bir inflamatuar durumdur. Bu durum erken çocuklukta gelişme eğilimindedir, ancak her yaşta ortaya çıkabilir. Cildin herhangi bir yerinde ortaya çıkabilir, ancak çoğu zaman elleri, dirseklerin iç kısımlarını, dizlerin arkasını, yüzü ve kafa derisini etkiler. Atopik dermatit (AD), cildin kaşınmasına, iltihaplanmasına veya döküntü benzeri bir görünüme neden olan bir grup bulaşıcı olmayan cilt durumunu ifade eden en yaygın egzama türüdür.

AD her yaşta cildin herhangi bir bölgesinde gelişebilir; ancak, kişinin yaşına göre belirli yerlerde ortaya çıkma eğilimindedir. Örneğin, bebeklerde AD’nin yüzde meydana gelme olasılığı daha yüksektir; küçük çocuklar için genellikle dirseklerin iç kısımlarında gelişir ve birçok yetişkin ellerde AD yaşayabilir.

Yüzdeki Atopik Dermatit

AD, egzamanın en yaygın şeklidir ve tipik olarak yüzü içerir. AD’li bebekler ve küçük çocuklar genellikle yüzlerinde kuru, kaşıntılı ve tahriş olmuş cilde sahiptir. Bu ayrıca boyun, kafa derisi ve göz kapaklarını da içerebilir. Yüzdeki atopik dermatit, gençler ve yetişkinlerde düzenli olarak ortaya çıkabilir.

AD için birçok tedavi, nemi korumaya ve AD semptomlarını azaltmaya yardımcı olan topikal kremlerdir. Bununla birlikte, yüzdeki cildin çok daha ince olması nedeniyle yan etkileri önlemek için doktorunuz yüzdeki AD’yi tedavi ederken daha düşük dozlar önerebilir. Ayrıca hassas ciltler üzerinde daha nazik olan topikal kalsinörin inhibitörleri gibi başka seçenekler de önerebilirler.

Uzuvlardaki Atopik Dermatit

AD genellikle uzuvlarda, özellikle dirsek ve dizlerin bükülmelerinde veya cilt kıvrımlarında görülür. Bu nedenle birçok insan AD’yi bükülme dağılımına sahip olarak tanımlayabilir, çünkü bu deri kıvrımları, yürüme gibi hareketler sırasında semptomları şiddetlendirebilecek şekilde birbirine sürtebilir. Atopik dermatiti olan kişilerin yaklaşık %50-60’ı ellerinde bu durumu yaşayabilmektedir. AD ayrıca alt bacaklarda, ayak bileklerinde ve ayaklarda da gelişir.

Gövde Üzerinde Atopik Dermatit

Bazı insanlar gövdelerinde, göğüslerinde ve karın bölgelerinde AD çıkarabilirler. Bu durumun tedavisi için doktorunuz oral ve topikal ilaçlar, nemlendiriciler veya fototerapiyi tavsiye edebilir. Ilık banyolar yapmak, bu bölgelerdeki dermatiti rahatlatmanıza yardımcı olabilir.

Nedenler

Atopik dermatitin kesin nedeni net bir şekilde bilinmemektedir. Bununla birlikte, artan kanıtlar, genetiğin, bağışıklık sisteminin ve çevrenin bu durumun oluşmasında bir rol oynadığını göstermektedir. Bu faktörlerin etkileşime girmesi ve cilt bariyerinin “sızdırmasına” yol açması muhtemeldir. Bu da kuruluk ile sonuçlanır ve cildin tahriş olmasına ve iltihaplanmasına neden olur.

Ayrıca araştırmalara göre bu durumun oluşmasında birkaç gen de rol oynayabilir. Örneğin her iki ebeveyninizde de AD varsa sizde bu risk %80’e kadar çıkabilir.

Ulusal Alerji ve Bulaşıcı Hastalıklar Enstitüsü, AD’li çocukların yaklaşık %30’unun gıda alerjisine sahip olduğunu ve birçoğunun astım geliştirdiğini belirtmektedir.

Çevredeki birçok potansiyel tetikleyici AD belirtilerini şiddetlendirebilir. Tütün dumanı gibi kirleticiler, sıcaklık gibi iklim faktörleri ve stres gibi sosyal faktörler de dahil olmak üzere çeşitli faktörlere maruz kalmak AD gelişimine katkıda bulunabilir.

Olası Komplikasyonlar Nelerdir?

Cilt bariyerinin sızıntısı ve ciltteki bakterilerle ilgili sorunlar nedeniyle, AD’li kişiler bakteriyel, viral ve mantar enfeksiyonlarına karşı daha savunmasızdır. Özellikle, yaygın enfeksiyonlar arasında, herpes simplex  virüsü ve irin dolu şişliklere, uçuklara ve ateş kabarcıklarına neden olabilen stafilokok bakterilerinden gelenler bulunur.

Egzama ile yaşamak kişinin ruh sağlığını da olumsuz etkileyebilir. Bireyler görünümleri hakkında endişelenebilir; zorbalık veya ayrımcılığa maruz kalabilirler. Alevlenmelerin bazı durumlarda başka sorunlarla bağlantıları da olabilir, örneğin:

Astım veya saman nezlesi gibi atopik yürüyüş içindeki diğer koşullar,

Diğer dermatit formları,

Kaşıntıdan uyku zorluğu,

Uzun süreler boyunca bir noktayı kaşımaktan oluşan pullar veya sert cilt bölgeleri.

Özetlemek gerekirse:

Atopik dermatit, kaşıntılı, tahriş olmuş ve iltihaplı cilde neden olabilen kronik inflamatuar bir durumdur. Vücudun herhangi bir yerinde ortaya çıkabilir, ancak kişinin yaşına bağlı olarak belirli bölgelerde daha yaygın olabilir. Atopik dermatit geliştirmeye eğilimli alanlar arasında yüz, eller, dirsek ve dizlerin arkaları bulunur. Tedaviler biraz değişebilir, ancak tipik olarak oral ve topikal ilaçlar, nemlendiriciler, fototerapi ve ev ilaçlarını içerir.