Hava temizleyicileri, toz veya duman gibi havadaki partikülleri filtreler ve temiz havayı odaya geri döndürür. Astımı olan kişiler, bu cihazların iç mekan astım tetikleyicilerini azaltmaya yardımcı olduğunu görebilir. Hava temizleyici, insanların evdeki kirleticileri veya alerjenleri temizlemeye yardımcı olmak için evde kullanabileceği bir cihazdır. Bazı araştırmalar hava temizleyicilerinin astımlı insanlara fayda sağlayabileceğini gösterse de, tetikleyici kaynağı azaltmak veya ortadan kaldırmak en etkili strateji olabilir. Bu yazımızda, astım hastaları için hava temizleyicilerinin ne kadar etkili olduğunu, hava temizleyicilerinde nelere dikkat edilmesi gerektiğini ve iç mekan hava kalitesini iyileştirmeye yönelik diğer adımları sizler için yazdık.
Hava Temizleyicisi Nedir?
Hava temizleyicisi, iç mekan kirleticilerinin havadan uzaklaştırılmasına yardımcı olan bir cihazdır. Cihaz genellikle en az bir filtre ve bir fan içerir. Hava, temizleyiciden geçerken filtre, toz, duman ve diğer kirleticiler ve alerjenler gibi ince parçacıkları yakalar. Arıtıcı daha sonra temiz havayı odaya geri gönderir. Hava temizleyicileri, radon veya uçucu organik bileşikler (VOC’ler) gibi gazlar üzerinde değil, yalnızca havadaki belirli katı ve sıvı parçacıklar üzerinde çalışır. VOC’ler, boya ve temizlik solventleri de dahil olmak üzere birçok ev ürününün havaya saldığı kimyasallardır.
Hava Temizleyicileri Astıma Yardımcı Olabilir Mi?
Toz, duman ve diğer kirleticiler veya alerjenler astım belirtilerinizi tetikleyebilir. Hava temizleyicileri bu tetikleyicilerinizin bazılarını azaltmaya yardımcı olabilir. 2018’de yapılan bir araştırma, iç mekan alerjenlerini azaltma stratejilerinin astımı nasıl etkilediğine baktı. Araştırmacılar, tek başına bir hava temizleyicisi kullanmak gibi tek stratejilerin genellikle astım önlemlerini iyileştirmediğini buldular. İncelemenin yazarları, yöntemlerin bir kombinasyonunun astım sonuçlarını iyileştirmeye yardımcı olabileceğini öne sürdü, ancak daha büyük popülasyonlar arasında daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.
Bir 2018 çalışması, hava temizleyicilerinin astımlı 50 kişi üzerindeki etkilerini inceledi. Randomize bir katılımcı grubu, yatak odalarında hava temizleyicileri kullanırken, bir kontrol grubu kullanmadı. Sonuçlar, hava temizleyicilerinin kullanımıyla hem hava kalitesinde hem de solunum işlevinde bazı önemli gelişmeler olduğunu gösterdi. Bu çalışma ayrıca astım tedavisinde hava temizleyicilerin rolüne ilişkin daha fazla araştırma yapılması çağrısında bulundu.
2016 yılında yapılan bir incelemeye göre, taşınabilir yüksek verimli partikül hava (HEPA) temizleyicileri havadaki partikülleri yaklaşık %25-50 oranında azaltır ve astım semptomlarını ve ataklarını azaltır. Ancak araştırmalar, havadaki nikotin gibi tütün dumanındaki gaz kirleticilerini azaltmadıklarını gösteriyor.
Astım İçin Hava Temizleyici Seçimi
Bir hava temizleyicisi seçerken, aşağıdaki faktörleri göz önünde bulundurabilirsiniz:
Yeterlik
Yüksek verimli filtreli bir hava temizleyici arayın. HEPA temizleyicileri, çapı 0,3 mikrometre veya daha büyük olan partiküllerin en az %99,97’sini giderir. Bu, bu boyuttaki her 10.000 partikülden sadece 3’ünün filtre tarafından yakalanmadığı anlamına gelir.
Oda boyutu
Kullanmayı planladığınız odanın boyutuna uygun bir hava temizleyicisi seçmeniz gerekir. Ayrıca cihazın söz konusu oda için uygun bir temiz hava dağıtım hızına sahip olduğundan emin olmalısınız.
Sertifika
Alerjen hava partiküllerinin neredeyse %98’ini ortadan kaldıran, sertifikalı astım ve alerji dostu filtrelere sahip hava temizleyicilerini tercih etmeniz yararlı olacaktır.
Ozon içermez
Bazı iyonlaştırıcı hava temizleyicileri, solunum sistemini tahriş edebilen ozon üretir. Ozon havadaki partikülleri temizlemez ve iyonlaştırıcı hava temizleyicileri HEPA filtreleri kadar etkili olmayabilir.
Evdeki alerjenleri azaltmak
Bir hava temizleyici, iç mekan alerjenlerini ve kirleticileri ortadan kaldırmaya yardımcı olsa da, çevresel tetikleyicileri azaltmanız veya ortadan kaldırmanız astımınız için en iyi ilk yaklaşım olabilir.
İç mekan alerjenlerini azaltmanın ve hava kalitesini iyileştirmenin bazı yolları şunları içerir:
Haftada bir ila iki kez HEPA filtreli bir vakum kullanabilirsiniz.
Alerjene dayanıklı yatak örtüleri kullanabilirsiniz.
Sıcak ve nemli yaşam alanları, küf ve toz akarlarının üremesini teşvik edebileceğinden, evdeki nemi %50’nin altında tutmaya çalışın.
Evde sigara içmeyin.
Küf oluşumunu önlemek için banyoları, bodrumları veya herhangi bir kiremitli alanı düzenli olarak temizleyin.
Hayvan tüylerini azaltmak için ev dışında herhangi bir evcil hayvanı tımar edin ve evcil hayvan yataklarını düzenli olarak yıkayın.