Astım ilaçları herkesin vereceği tepki değişebilir. Bu nedenle size en uygun tedaviyi belirlemek için doktorunuzla görüşmeniz gerekir. Astımı tedavi eden çok sayıda ilaç vardır. Astım ilaçları sadece reçeteyle satılan ilaçlardır ve doktorlar yaş, semptomlar ve astım tetikleyicileri dahil olmak üzere çeşitli faktörlere göre bireyler için en uygun tedaviyi belirler. Bu yazımızda astım tedavisinde kullanılan ilaçlarla ilgili bilmeniz gerekenleri sizler için yazdık. 

Astım İlacı Türleri

İnhalerler, tabletler, sıvılar ve enjeksiyonlar dahil olmak üzere birçok farklı astım ilacı türü vardır. En yaygın ilaçlar, bir kişinin doğrudan ciğerlerine soluduğu bir sprey veya tozdan oluşur.

İnhaler

Bir inhaler, ilacın doğrudan bir kişinin ciğerlerine gitmesini sağlayan, elde tutulan bir tıbbi cihazdır. İnsanların ilacı etkili bir şekilde aldıklarından emin olmak için izlemeleri gereken belirli bir teknik olduğundan, kullanmak için az miktarda eğitim gerektirir. İnhaleri daha verimli hale getiren plastik bir tüp olan spacer adı verilen bir ekipman parçasıyla da inhaleri kullanabilirsiniz. Bu cihazlar yararlı olabilir çünkü: 

Doğrudan bir kişinin ciğerlerine gittiği için daha az ilaç israfına yardımcı olur.

Ağızda bulunan ilacın yan etkilerini azaltır. 

Doğru zamanda ve hızda nefes almak zorunda olmama nedeniyle inhaler almayı kolaylaştırır.

Ek olarak, inhalatörler portatiftir ve insanların her zaman yanlarında bulundurması kolaydır. Ancak boyutlarının küçük olması nedeniyle yanlış yere konulmaları kolaydır. Astımlı bireylerin astım krizi durumunda her zaman inhalerlerini yanlarında bulundurmaları da önemlidir. Birinin kaybolması durumunda yedek bir inhalere sahip olmak faydalı olabilir.

Nebulizatörler

Nebulizatörler, sıvıları kolayca solunabilir bir sise dönüştürebilen elektrikli cihazlardır. Bir kişinin ağızlık veya maske takmasını ve normal şekilde nefes almasını gerektirir. Nebulizatörler, astımlı çocuklar için inhalerden daha uygun olabilir, çünkü bir düğmeye basmalarını ve doğru zamanda nefes almalarını gerektirmez. Ancak bu cihazların bir dezavantajı, bir güç kaynağı gerektirmeleri ve oldukça hantal olabilmeleridir.

İlaçlar

İnhalatörler veya nebulizatörler, aşağıdakiler gibi çeşitli ilaçlar içerebilir.

Bronkodilatörler: Bunlar, semptomları hızla gidermek için solunum yollarındaki ve çevresindeki kasları gevşetir. Kısa vadeli veya uzun vadeli rahatlama sağlayabilirler.

Anti-inflamatuarlar: Bunlar, hava yollarındaki şişme ve mukus üretimini azaltarak çalışır. İnsanlar bunlara ayrıca inhale kortikosteroidler de derler ve bunlar genellikle kısa süreli rahatlama içindir.

Kombine ilaçlar: Bunlar bronkodilatörleri ve antiinflamatuar ilaçları birleştirir.

Antikolinerjikler: İnsanların sıklıkla anti-inflamatuarlarla birlikte kullandıkları ek tedavilerdir. Hava yollarının etrafındaki kasların gerilmesini önlerler.

Bazen inhalerler, bir kişinin oral pamukçuk geliştirmesine neden olabilir. Bu nedenle bireyler, durumu geliştirme riskini en aza indirmek için kullandıktan sonra ağızlarını her zaman suyla çalkalamalıdır.

Astım ilaçlarının ana iki kategorisi, kısa süreli rahatlama ilaçları ve uzun süreli kontrol ilaçlarıdır.

Kısa süreli rahatlama ilaçları

İnsanlar bazen semptomları ortaya çıktıkça tedavi etmeye yardımcı olan bu kurtarma ilaçlarını kullanır. Bu ilaçlar, belirtilerin hızlı bir şekilde giderilmesini sağlamak için hava yolu kaslarını gevşeterek çalışırlar. Hafif astımı olanlar veya semptomları yalnızca fiziksel aktiviteden sonra ortaya çıkan astımı olanlar gibi bazı kişiler için, ihtiyaç duydukları tek ilaç bunlar olabilir. Bununla birlikte, bir kişi kısa süreli ilaçlarını haftada iki defadan daha sık kullanıyorsa, egzersize bağlı astım sırasında veya sonrasında, uzun süreli kontrol ilaçlarına geçmesi gerekebilir.

Uzun süreli astım kontrol ilaçları

Bu ilaçlar, montelukast gibi lökotrien reseptör antagonistleri ve uzun etkili bronkodilatör inhalerleri içerir. Uzun süreli astım kontrol ilaçlarının yan etkileri şunları içerebilir:

  • Baş ağrısı,
  • Mide bulantısı,
  • Kusma,
  • İshal,
  • Uyku güçlükleri,
  • Artan kalp hızı,
  • Deri döküntüsü,
  • Nöbetler.

Kendinizi iyi hissetseniz bile bu ilaçları doktorunuzun yönlendirdiği şekilde almaya devam etmeniz gerekir. Bunun nedeni, koruyucu ilaçlarınızı almayı bırakırsanız, solunum yollarınız tekrar iltihaplanarak astım krizi riskinin artmasına neden olabilir.