Oksijen tedavisi, vücuda ek oksijen sağlayan bir tedavi şeklidir. Şiddetli astım atakları da dahil olmak üzere çeşitli durumların tedavisinde kullanır. Oksijen tedavisi, insanların şiddetli astım ataklarını tedavi etmek için kullanabileceği bir tedavidir. Astım tedavisi olarak oksijen tedavisi, oksijen tedavisinin risklerini ve yararlarını bu yazımızda sizler için yazdık. 

Oksijen Tedavisi Nedir?

Oksijen, bir kişinin soluduğu havanın yaklaşık %21’ini oluşturan bir gazdır. Vücut, çeşitli işlemler için enerji sağlamak için oksijen kullanır. Bir kişinin kan oksijen seviyesi düşükse, nefes darlığı veya şaşkınlık hissedebilir. Düşük kan oksijeni de vücuda zarar verebilir.

Oksijen tedavisi, kan oksijen seviyesi düşük olan kişilere ekstra oksijen sağlar. Doktorlar, aşağıdakiler gibi belirli koşullar nedeniyle ek oksijene ihtiyaç duyan kişileri tedavi etmek için oksijen tedavisini kullanabilir:

  • Kronik obstrüktif akciğer hastalığı,
  • Pulmoner fibroz,
  • Zatürre,
  • Şiddetli astım krizi,
  • Kistik fibroz,
  • Uyku apnesi.

Oksijen Tedavisi Nasıl Çalışır?

Astım krizi geçirdiğinizde, bronş tüplerini çevreleyen kaslar daralır. Bronş tüpleri, havanın bir kişinin ciğerlerine girip çıkmasını sağlayan geçitlerdir. Bronş tüpleriniz daralırsa, nefes almak son derece zor hale gelir ve yeterli oksijen alamazsınız. Oksijen tedavisi, seviyeler düşük olduğunda akciğerlere ek oksijen sağlayarak çalışır. Oksijen tedavisi, yüz maskesi aracılığıyla veya bir kişinin burun deliklerine giren tüpler yoluyla verilir.

Türler Nelerdir?

Oksijen tedavisi sağlarken doktorunuzun kullanabileceği iki farklı oksijen seviyesi vardır. Durumunuzun ciddiyetine bağlı olarak farklı oksijen seviyelerine ihtiyaç duyabilirsiniz. 

Düşük akışlı oksijen dağıtım sistemleri

Daha az oksijene ihtiyaç duyduğunuzda, düşük akışlı oksijen dağıtım sistemleri kullanılmaktadır. Bu sistemler, odadaki hava ile az miktarda ekstra oksijeni seyreltir. Düşük akışlı oksijen dağıtım sistemlerinde, bir kişinin aldığı ekstra oksijen miktarı, her nefeste ne kadar hava aldığına bağlıdır. Bu, bir kişinin aldığı tam oksijen miktarını belirlemenin zor olabileceği anlamına gelir. Düşük akışlı oksijen dağıtım sistemleri türleri şunları içerir:

  • Nazal kanüller,
  • Basit yüz maskesi,
  • Geri solunmayan maske.

Yüksek akışlı oksijen dağıtım sistemleri

Yüksek akışlı oksijen dağıtım sistemleri, soluduğunuzdan daha yüksek oranda oksijen sağlar. Bu sistemde doktorunuz almanız gereken oksijen seviyesini ayarlayabilir. Yüksek akışlı oksijen dağıtım sistemleri, bir kişinin burnuna ve ağzına uyan Venturi maskelerini ve %100’e kadar oksijen seviyeleri sağlayabilen yüksek akışlı nazal kanülleri içerir. Yüksek akışlı nazal kanüller ayrıca havayı ısıtarak nefes almayı kolaylaştırır.

Faydalar Nelerdir?

Şiddetli astım ataklarına yatkın kişiler için oksijen tedavisi ciddi komplikasyonları önlemeye yardımcı olabilir. Ek olarak, oksijen tedavisi, düşük oksijen seviyesine sahip kişiler için aşağıdaki faydaları sağlayabilir:

  • Azalmış nefes darlığı,
  • Artan enerji seviyeleri,
  • Gelişmiş uyku.

Riskler Nelerdir?

Oksijen tedavisi genellikle güvenli bir tedavidir. Bununla birlikte, aşağıdakiler de dahil olmak üzere belirli yan etkileri olabilir:

  • Kuru veya kanlı burun,
  • Yorgunluk,
  • Sabah baş ağrıları.
  • Ek olarak, yüksek düzeyde oksijen, akut şiddetli astımı olan bir kişiye zarar verebilir.

Evde Oksijen Tedavisi Yapılabilir Mi?

Şiddetli astım krizi geçiren bir kişi sadece bir doktordan oksijen tedavisi almalıdır. Bununla birlikte, insanlar evde oksijen tedavisi ile düşük oksijen seviyelerine neden olan belirli durumları tedavi edebilir.

Özetlemek Gerekirse:

Astımın kesin tedavisi olmamasına rağmen, belirtileri kontrol altına almanın pek çok yolu vardır. Oksijen tedavisi, şiddetli astım krizi geçiren bir kişi için faydalı bir tedavidir. Araştırmalar, yüksek akışlı nazal kanüllerin akut şiddetli astımı olan bir kişinin tedavisinde etkili olduğunu göstermektedir.

Şiddetli astım atakları yaşamı tehdit edebilir. Bir kişi astım krizi geçirdiğinde, hava yolları daralır ve oksijen tedarikini sınırlar. Şiddetli astım atakları için oksijen tedavisi, bir kişiye ek oksijen sağlar. Doktorunuzun, astım atağını tedavi etmek için kullanabileceği çeşitli oksijen tedavisi cihazları vardır. Oksijen tedavisi, düşük oksijen seviyelerine neden olan diğer durumları da tedavi edebilir. 

Oksijen tedavisi genellikle güvenlidir. Ancak bazı yan etkilere neden olabilir. Ek olarak, çok fazla oksijene sahip olmak, akut şiddetli astımı olan bir kişi için tehlikeli olabilir. Şiddetli astım atakları için sadece doktorlar oksijen tedavisi sağlamalıdır. 

Randevu ve Bilgi Formu