Polen, toz, evcil hayvanlar ve yiyecekler yaygın alerjenlerdir. Ancak burun kaşıntısını, kızarıklığı veya hapşırmayı tetikleyebilecek tek şey bunlar değildir. Altınla cilt teması da bazı kişilerde alerjik reaksiyonu tetikler. Altına karşı bir reaksiyon mutlaka altının kendisinden değil, nikel gibi altının içindeki metallerden kaynaklandığı düşünülmektedir. Bazı altınlar eser miktarda nikel içerir. Bu nedenle metal veya nikel alerjiniz varsa, belirli altın türleri ile temas cilt reaksiyonuna neden olabilir.

Altın alerjisinin belirtileri nelerdir?

Altın alerjisinin belirtileri diğer alerjilerin neden olduğu belirtilere benzer. Vücut alerjenlere farklı tepki verir, ancak tipik semptomlar şunları içerebilir:

  • Şişme,
  • Kızarıklık,
  • Kırmızılık,
  • Kaşıntı,
  • Kabarma.

Belirtiler, hafif ila şiddetli arasında değişebilir. Altınla temastan kısa bir süre sonra veya uzun süreli maruziyetten sonra bu belirtiler ortaya çıkabilir. Altın yüzük takarsanız parmağınızda kızarıklık, renk değişikliği veya kaşıntı gelişebilir. Altın küpeler veya altın bir kolye taktıktan sonra kulağınızda veya boynunuzun çevresinde de semptomlar gelişebilir. Altın alerjisini diğer alerjilerden ayırt etmek zor olabilir, bu nedenle semptomları egzama veya başka bir tür kontakt dermatite bağlayabilirsiniz. Altın alerjisi ile cildinizi altına her maruz bıraktığınızda muhtemelen aynı tepkiyi verirsiniz.

Altın alerjisi neden olur?

Altın alerjisinin kesin nedeni bilinmemekle birlikte, bağışıklık sisteminiz metale duyarlı hale geldiğinde belirtiler ortaya çıkar. Diğer metal türlerine alerjisi olmak ve ailede nikel veya metal alerjisi öyküsü olması, altın alerjisine sahip olma olasılığınızı artırabilir. Ayrıca, karıştırılan diğer metaller nedeniyle altın takılara veya diğer altın eşyalara tepki veriyor olabilirsiniz. Nikel en yaygın metal alerjenlerinden biridir ve genellikle altınla alaşımlanır veya karıştırılır.

Altın ve metal alerjen kaynakları

Altın takılar alerjik reaksiyonu tetikleyebilirken, diğer eşyaların altın veya nikel içerdiğini unutmayın. Aşağıdakilere maruz kaldığınızda tepki verebilirsiniz:

Altın sodyum tiyomalat: Romatoid artritli kişilerde ağrı ve iltihabı azaltmak için kullanılan altın bir bileşik.

Altın diş tacı: Hasar görmüş bir dişi onarmak için kullanılan diş başlığı veya sabit protez.

Altın içeren oral takviyeler: Bunlar vitamin ve mineral takviyelerini içerebilir, bu nedenle içerik etiketini okuduğunuzdan emin olun.

Altın kaplama stentler: Kan damarları gibi vücutta tıkanmış geçiş yollarını açmak için kullanılan küçük tüpler.

Yenilebilir altın: Çikolata ve diğer tatlı ikramların içine veya üzerine preslenmiş veya fırçalanmış eser miktarda altın.

Dövme mürekkebi: Nikele alerjiniz varsa bu daha olası olabilir.

Cep telefonları: Bunlar nikel içerebilir.

Kozmetik: Bu ürünler nikel ve diğer metalleri içerebilir.

Altında gizlenmiş nikel alerjisi

Bununla birlikte, tüm altının nikel izleri içermediğini unutmayın. Bu nedenle, hassas olduğunuz şey aslında nikel ise, yalnızca belirli altın türlerini takarken bir reaksiyon meydana gelebilir. Tipik olarak, bir mücevher parçasında ne kadar saf altın varsa, o kadar az nikel içerir. Bu nedenle, yüzde 99,9 altının bulunduğu 24 ayar altına (saf altın) tepki vermeyebilirsiniz. Nikel ve diğer metallerin yüzde 0,1’inden daha azına sahiptir.

Benzer şekilde, yüzde 75 altın olan 18 ayar altın ile reaksiyon şansınız azalabilir. Ancak, yalnızca 12 karat veya 9 karat olan ve dolayısıyla daha yüksek miktarda nikel veya başka bir metal içeren altın takarsanız, reaksiyon gösterme olasılığınız daha yüksek olabilir. Ayrıca beyaz altına tepki verme olasılığınız daha yüksektir. Sarı altın nikel içerebilir, ancak tipik olarak gümüş veya bakır ile alaşımlanır veya birleştirilir. Beyaz altın çoğunlukla nikel ile alaşımlıdır.

Altın alerjisinin tedavisi nedir?

Altın takı taktıktan sonra kaşıntı, şişme, kızarıklık ve kabarma gibi belirtileriniz varsa bir alerji uzmanına gitmeniz yararlı olacaktır. Alerji uzmanınız bazı cilt testleri ile alerjiniz olan maddeyi belirleyecektir. Bu madde belirlendikten sonra ondan kaçınmanız en etkili tedavi yöntemidir. 

Belirtilerin tedavisi için doktorunuz bazı ilaçlar reçete edebilir. etkilenen bölgeye topikal kortikosteroid kremi uygulayabilirsiniz. Şiddetli bir reaksiyonunuz varsa doktorunuz daha etkili ilaçlar reçete edebilir.

Randevu ve Bilgi Formu