Alerjiler öksürük, hapşırık, kaşıntı gibi semptomlarla günlük yaşamı daha zor hale getirebilir. Özellikle mevsim geçişlerinde belirli alerji tetikleyicilerine maruz kalındığında semptomlar daha şiddetli hale gelebilir. Bu sebeple tetikleyicilerden uzak durmak, maske kullanmak, düzenli olarak bulunduğunuz ortamı havalandırmak faydalı olacaktır. Semptomları en aza indirmek ve ortadan kaldırmak için çeşitli alerji tedavileri uygulanmaktadır. 

Antihistaminik İlaçlar

Alerji belirtileri ortaya çıktığında vücutta histamin salgılanmaktadır. Bu sebeple hapşırık, öksürük gibi semptomlar gözlemlenmektedir. Antihistaminik ilaçlar alerji semptomlarını ortadan kaldırmaya yardımcı olacaktır. 

Kortikosteroid ilaçlar

Kortikosteroid ilaçlar alerji semptomları arasındaki burun tıkanıklığı, kaşıntı gibi ciddi alerjik reaksiyonlar gözlemlendiğinde tercih edilmektedir. Halk arasında kortizon olarak da bilinen bu ilaçlar, bağışıklık sisteminin aşırı tepkisini kontrol altına alarak alerjinin sebep olduğu semptomları ortadan kaldırmaya yardımcı olmaktadır. 

Dekonjestanlar

Dekonjestanlar hap formülde, burun spreyi olarak ya da kombinasyon olarak alerji tedavisinde kullanılabilmektedir. Özellikle alerji semptomlarının arasında bulunan burun tıkanıklığını önlemek ve hastanın rahat nefes alabilmesi için tercih edilmektedir. 

İmmünoterapi (Alerji Aşısı)

Alerji tedavisinde uzun vadeli olarak tercih edilebilen yöntemlerden bir tanesi de immünoterapi yani alerji aşısıdır. Alerjiye sebep olan etkenlere karşı vücudun toleransını artırarak uzun süreli koruma sağlamaktadır. Hastanın durumuna, yaşadığı semptomlara göre uzman hekim tarafından gerek görüldüğü takdirde alerji aşısı uygulanmaktadır. 

Evde Alerji Kontrolü

Alerjenlerin ev içerisindeki varlığını azaltmak için düzenli olarak evi havalandırmak önemlidir. Bunun yanı sıra gözle görülmeyen alerjenlerden kurtulmak için günlük olarak toz almak faydalı olacaktır. Ev içerisinde hava temizleyici kullanılarak hava kalitesi arttırılabilir. 

Gıda Alerjileri İçin Özel Diyetler

Bazı gıdalar insan üzerinde alerjik etkiler yaratabilir. Alerji diyeti, alerjiye sebep olan besinlerden kaçınarak uygulanmaktadır. Böylelikle semptomlar ortadan kaldırılıp, yaşam kalitesini arttırmak hedeflenir. Alerjiye sebep olan gıdalardaki proteinlerin farklı hangi besinlerde olduğunu araştırmak önemlidir. Hangi gıdalara karşı alerjiniz olduğunu öğrenmek için bir alerji uzmanına danışmanız gerekmektedir. 

Epinefrin iğnesi (Anafilaksi için)

Epinefrin iğnesi, anafilaksi olarak bilinen hayatı tehdit edecek düzeyde olan alerjik reaksiyonların ortadan kaldırılması amacıyla uygulanan alerji tedavi yöntemidir. Epinefrin, alerjinin etkilerini engelleyerek solunum yollarının açılması, kalp atış hızının düzene girmesi gibi etkiler sağlamaktadır. 

Alerji Neden Olur?

Alerjilerin neden olduğu tam olarak bilinmemekte ancak genetik faktörlerin alerjiye sebep olduğu düşünülmektedir. Ailesinde alerji öyküsü bulunan kişilerde alerji semptomlarının görülme riski daha fazladır. Aynı zamanda çevresel faktörler de alerjiye sebep olmaktadır. Alerji semptomları alerjenlere maruz kalındıktan sonra ortaya çıkmaktadır. Ev Tozu akarları, küf, evcil hayvan tüyleri, yiyecekler, polenler insan vücudunda alerjik etkiler yaratabilmektedir. 

Alerji Belirtileri Nelerdir?

Alerjiler bağışıklık sisteminin normalde zararsız olan etkenlere karşı tepki vermesiyle ortaya çıkmaktadır. Belirtileri ise genellikle kaşıntı, burun akıntısı, hapşırık, öksürük, gözlerde sulanma, ciltte kızarıklık şeklindedir. En yaygın görülen alerji belirtileri bu şekildedir:

  • Hırıltılı nefes alma
  • Ciltte görülen kızarıklık
  • Burun akıntısı
  • Gözlerde sulanma ya da kızarıklık
  • Boğazda kaşıntı hissi
  • Öksürük

Alerjiye sebep olan etkeni öğrenmek için bir alerji uzmanından destek almak önemlidir. Bu sayede en uygun tedavi yöntemi planlanarak semptomların en aza indirilmesi ya da tamamen ortadan kaldırılması mümkündür.

Alerji Nasıl Tedavi Edilir?

Alerji uzmanı tarafından hastanın alerji öyküsü dinlenir ve gerekli testler uygulanır. Sonrasında en uygun tedavi planabilir. Bu tedaviler arasında İmmünoterapi (Alerji Aşısı), Dekonjestanlar, Kortikosteroid ilaçlar gibi seçenekler bulunmaktadır. Hastanın durumuna ve yaşadığı semptomlara göre en uygun tedavi seçilerek belirtilerin ortadan kaldırılması hedeflenir. 

Alerjiler Kalıcı mıdır?

Özellikle çocukluk döneminde gözlemlenen gıda alerjileri ilerleyen yaşlarda devam edebilir ya da tamamen ortadan kalkabilir. Ancak birçok alerji türü yaşam boyunca etkisini sürdürebilmektedir. Bu sebeple uygun tedavi ile semptomlar hafifletilerek hastanın yaşam kalitesini artırmak hedeflenir.