Çok sayıda kişi alerjilerden muzdariptir. Çeşitli belirtilerle kendini gösteren alerjiler genel olarak alerjen maddeye maruz kaldıktan kısa süre sonra ortaya çıkma eğilimimdedir. Pek çok madde alerjiye neden olabilir ve bu alerjilerin belirtileri günlük hayatın rutinini olumsuz etkileyip hayat kalitesini düşürebilir. Bu yazımızda alerjisi olanlara hayat kolaylaştırıcı bazı önerileri sizler için yazdık.

Alerjinizi tanıyın

Öncelikle neye karşı alerjiniz olduğunu öğrenin. Alerjeni tanımanız, kaçınmanızı kolaylaştıracaktır. Bu nedenle bir alerji uzmanına muayene olmanız yararlı olacaktır. Alerji uzmanları, alerjiler konusunda üst ihtisas yapan doktorlardır.

Doktora danışarak ilaç kullanın

Bazı ilaçlar, belirtilerinizin hafiflemesini ve rahatlamanızı sağlayabilir. Antihistaminikler, burun spreyleri, göz damlaları gibi bazı ilaçlar alerjilerin tedavisinde kullanılan ilaçlardır. Bu ilaçların çoğu reçetesiz de satılır. Ancak doktorunuza danışmadan bu ilaçları kullanmanız olası bazı problemleri de beraberinde getirebilir. Uzun süre ilaç kullanımı belirtilerin tekrarlamasına neden olabilirken bazı sağlık sorumlarına da neden olabilir.

 Kapsamlı bir temizlik yapın.

Kış boyunca pencereler, kitap rafları ve havalandırma havalandırmaları alerji semptomlarına neden olabilecek toz ve küf toplar. Bu nedenle evinizde kapsamlı bir temizlik yapmanız yararlı olacaktır. Temizlik yaparken kullandığınız ürünlerin kokusuz olmasına dikkat edin. HEPA filtreli süpürge kullanmaya çalışın.

 Polen sayısı yüksek olduğunda mümkün olduğunca içerde kalın

Polen sayıları yüksek olduğunda mümkün olduğunda dışarda az vakit geçirin. Açık hava etkinliklerini sınırlandırın. Bu dönemlerde camlarınızı ve kapılarınızı kapalı tutmaya özen gösterin. HEPA filtreli klimalar ve süpürgeler kullandığınızdan emin olun. Dışarıdan eve girer girmez duş alın ve kıyafetlerinizi hemen makineye koyup yıkayın. Yıkanan çamaşırlarınızı içerde kurutun.

Küflere dikkat edin

Küf sporları, özellikle ıslak zeminlerde barınabilir ve alerji belirtilerine neden olabilir. Evinizde su tesisatının sorunsuz çalışıp çalışmadığını kontrol edin ve herhangi bir sızıntı varsa vakit kaybetmeden tamir ettirin. Öte yandan, küf ve toz gibi iç mekan alerjilerine alerjiniz varsa, pencereleri açın ve temiz havayı içeri alın, bu da alerjenleri evinizden temizlemeye yardımcı olabilir.

Toz akarlarına karşı önlem alın

Toz akarları hemen her evde bulunan mikroskobik böceklerdir. Bu alerjenler yatak takımlarında ve kumaş yüzeylerde çok sayıda bulunur. Yataklarınızda alerjen geçirmez kılıflar kullanmanız, toz akarlarına maruziyetinizi azaltabilir. Nevresim takımlarınızı en az haftada bir kere yüksek ısıda yıkamanız da yaralı olacaktır. Peluş oyuncakları ise yatak odanızdan uzak tutun. Kalın battaniyelerden ve toz akarlarının barınabileceği kumaş malzemelerin satısını en aza indirmeye çalışın.

Evcil hayvanları yatak odanızdan uzak tutun

Evcil hayvanları mobilyalardan ve yatak odasından uzak tutun. Evcil hayvanlarınızın tüylerinde pek çok alerjen barınabilir ve bu alerjenler belirtilerinizi kötüleştirebilir.

Kokulu temizlik ürünlerinden uzak durun

Alerjisi olanlara verilebilecek tavsiyelerden biri de kokulu temizlik ürünlerin uzak durmalarıdır. Kokulu temizlik ürünleri, alerji belirtilerini tetikleyebilir. İçerisinde kimyasal bulunan, sabun, şampuan, kişisel bakım ürünü, temizlik malzemesi gibi pek çok ürün alerjik reaksiyona neden olabilir. Bu nedenle kullandığınız ürünlerin kokusuz olmasına dikkat edin.