Dünya genelinde çok sayıda kişi alerjik hastalıklardan muzdariptir. Alerjilerin çok çeşitli türleri ve belirtileri olabilir. Bu belirtiler, kişiden kişiye farklılık gösterebilir ve bazı kişilerde alerji belirtileri farklı birtakım sorunlara da neden olabilir. Bazı alerjiler kulak ağrısına neden olabilir. Birçoğu, kulaklara bağlanan burun ve sinüslerde tıkanıklığa veya tahrişe neden olur. Bu durum da kulaklarda artan basınca veya sıvı birikmesine neden olabilir. Alerjik rinit, kulak ağrısının olası bir nedenidir. Burun alerjileri ya da alerjik rinit kulak ağrısına neden olabilen alerjilerdir. Sinüslerde ve kulak kanallarında tıkanıklığa neden olabilen bazı alerji belirtileri, kulak kanallarını da tıkayarak, kulakta ağrı ve rahatsızlık hissine neden olabilir.

Alerjiler Kulak Enfeksiyonlarına Nasıl Neden Olabilir?

Orta kulak enfeksiyonları genellikle viraldir. Genel olarak, başlangıçta soğuk algınlığına neden olabilecek bir viral enfeksiyon olduğunda başlarlar. Ancak, alerjiler burun geçiş yollarında, sinüslerde ve östaki tüplerinde tıkanıklığa ve iltihaplanmaya neden olduğunda kulak enfeksiyonları da ortaya çıkabilir. Bu, gıda alerjileri de dahil olmak üzere bir bireyin sahip olduğu alerjilerin türünden bağımsız olarak ortaya çıkabilir.

Alerjiler ve Kulak Enfeksiyonları Arasındaki Bağlantı

Kulak enfeksiyonları, özellikle küçük çocuklar arasında yaygındır. Bazı insanlar, tekrarlayan kulak enfeksiyonları veya kronik kulak enfeksiyonları olarak adlandırılabilecek sık kulak enfeksiyonları geliştirme eğilimindedir. Orta kulak enfeksiyonlarının birkaç nedeni vardır ve alerjiler bazı insanları kulak enfeksiyonlarına yatkın hale getirebilir.

Östaki borusu, orta kulaktan boğazın arkasına giden küçük bir tüptür. Tıkandığında, mukus, sıvı, bakteri ve diğer mikroplar sıkışabilir ve çoğalabilir. Normalde orta kulak boşluğundaki ortamı düzenlemek için bu tüp açılıp kapanır. Östaki borusunun bozulmasına neden olabilecek durumlar arasında (bunlarla sınırlı olmamakla birlikte) tıkanıklık ve iltihap bulunur.

Çocuklarda östaki borusu doğal olarak daha küçüktür ve yetişkinlere göre daha yatay olarak konumlandırılmıştır. Daha küçük çapı nedeniyle östaki borusunun küçük çocuklarda tıkanması daha olasıdır. Yatay açı nedeniyle küçük çocuklarda sıvı ve diğer kalıntıların östaki borusundan düzgün şekilde boşaltılması daha zor olabilir.

Alerjilerin Tedavisi

Alerjiler, tedavi edilmesi ve kontrol altına alınması gereken hastalıklardır. Herhangi bir alerji belirtiniz varsa bir alerji uzmanına görünmeniz gerekir. 18 yaşın altındakilerin çocuk alerji uzmanları, 18 yaşından büyüklerin ise yetişkin alerji uzmanları tarafından teşhis ve tedavi edilmesi gerekir. Alerji uzmanınız, yapacağı birtakım testlerle alerjinizi teşhis edecektir. Alerjiniz varsa, alerji uzmanınızın önerebileceği birkaç tedavi türü vardır. Alerji tetikleyicilerinizden kaçınmak, özellikle bir gıda alerjisi ise, en etkili tedavilerden biridir. Ancak polen veya toz gibi bir şeye alerjiniz varsa bu alerjenlerden kaçınmak çok kolay olmayacaktır. Bu sebeple alerji uzmanınız bazı tedavi seçenekleri önerebilir. Bazı ilaçlar, alerji belirtilerini hafifletmek için kullanılabilir. Antihistamin ilaçlar belirtilerden kaynaklanan rahatsızlık hissini azaltırken burun tıkanıklığını azaltmak için burun spreyleri kullanılabilir. Alerji uzmanınız, belirtilerinize uygun tedavi seçeneğini uygulayacaktır.

Alerjisi şiddetli olan ve uzun süre ilaç kullanan kişilerde alerji aşı tedavisi yani immünoterapi de uygulanabilir. Alerji aşı tedavisinde, az miktarda alerjenlerle, vücudun alerjen maddeye duyarsızlaşması hedeflenir. Uzun süreli olan bu tedavinin başarı oranı yüksektir.