Alerjik hastalıkların gittikçe yaygınlık göstermesi ve bazı alerjilerin uzun yıllar tedavi edilmeden devam etmesi beraberinde başka sağlık sorunlarını da getirebilir. Çoğu kişide görülen ve bahar aylarının yaklaşmasıyla belirtilerin şiddetlendiği bahar alerjileri, uzun süre tedavi edilmediği durumlarda işitme duyusunun azalmasına neden olabilir. Alerjisi olan kişilerde bağışıklık sistemi, histamin salgılayan antikorlar üreterek alerjenlere yanıt verir. Histamin salınımı sonrası bazı alerjik reaksiyon belirtileri ortaya çıkar. Ortaya çıkan hapşırma, kaşıntı ve tıkanıklık da mukus üretimini artırarak iletim tipi işitme kaybına neden olabilir. İletim tipi işitme kaybı, sıvı veya kulak kiri gibi bir madde, ses dalgalarının kulaktan geçerek orta kulağın küçük kemiklerine akmasını engellediği zaman ortaya çıkar. İletim tipi işitme kaybı, işitmeyi geçici olarak zorlaştırır.

Alerjiye Bağlı Gelişebilecek İşitme Kaybı Tipleri

Bahar alerjisi olan kişilerde, kulak da etkilenen bölgeler arasında yer alır. Kulakta meydana gelen kaşıntı hissi bazı durumlarda çok şiddetli olabilir. Kulağınızı kaşımanız ise kulağınıza zarar vermenize ve şikayetlerinizin artmasına neden olabilir. Kulak kanalınızın içine bir cisim sokmak ise durumu daha kötü bir hale getirebilir. Kaşıntıyı gidermek için kullanacağınız kulak çöpü ve benzeri cisimler, anlık rahatlama sağlayabilir ancak daha sonraki aşamada ise kalıcı zarar oluşmasına neden olabilir. Bu durumun önüne geçmek için kulağınızı herhangi bir cisim kullanarak kaşımamalı ve temizlememelisiniz. Kulağınızın alerjiden etkilenen üç ana bölümü vardır ve şu şekilde detaylandırılabilir:

Dış kulak: Alerjik cilt reaksiyonları hem dış kulakta hem de kulak kanalında kaşıntıya ve şişmeye neden olabilir. Bazı kişiler çamaşır deterjanına, deterjan ve benzeri ürün kokusuna veya küpelere alerjik olabilir. Bazı kişilerin ise özellikle köpekler ve kediler olmak üzere evcil hayvanlara alerjisi olabilir.

Orta kulak: Şişlik orta kulağınızın açıklığını tıkarsa, östaki borunuz düzgün şekilde boşaltılamayabilir. Bu durum, sıvı ve basıncın birikmesine neden olarak etkilenen kulakta dolgunluk hissi verir. Bu bölgede bakteriler ve sonraki enfeksiyonlar için mükemmel bir üreme alanı sağlanmış olur. Bu sıvı birikimi, baş dönmesi gibi denge problemlerini de tetikleyerek size baş dönmesi ve sersemlik hissi verebilir.

İç kulak: Alerjiler, özellikle Meniere hastalığı olan kişilerde işitme kaybına neden olabilir.

Alerjilerin İşitme Cihazları Üzerindeki Etkisi

Alerjenler, genel bir rahatsızlık hissi vermesinin dışında, işitme cihazı kullanan kişilerde, işitme cihazlarındaki mikrofon bağlantı noktalarını tıkayarak, işitme cihazlarınızın çalışma şeklini olumsuz yönde etkileyebilir. Bu sebeple özellikle alerji mevsiminde işitme cihazınızın düzenli olarak temizlenmesi gerekir. Oluşabilecek bu durumun sonucunda bazı insanlarda işitme cihazına karşı alerjik reaksiyon geliştiği yönünde bir düşünce olabilir. Durumu netleştirmek ve ayırıcı tanının yapılabilmesi için bir alerji uzmanı ile görüşmeniz size fayda sağlayacaktır. İşitme cihazlarında kullanılan maddelerden bazıları alerjiye neden olabilir ve alerji uzmanınız konuyla ilgili detaylı bir inceleme yapacaktır. İşitme cihazınız alerjiye neden oluyorsa eğer hipoalerjenik malzemelerden üretilen cihazlar konusunda alerji uzmanınız sizi bilgilendirecektir.

Alerjiye Bağlı İşitme Kaybı Engellenebilir Mi?

İşitme duyusunda azalmaya veya işitme kaybına neden olabilecek başlıca alerji türü bahar alerjileridir. Bahar alerjisi olan kişiler genellikle yılın belli aylarında belirtiler yaşarlar. Ancak tüm yıl boyunca belirti yaşayan kişiler de vardır. Bunun sebebi ise polenlerin kapalı alanlarda uzun süre tutunabilmesi ve bazı kışlık otların da alerjiye neden olabilmesinden kaynaklanır. Alerjiye bağlı işitme kaybını önlemek için alerjinizin tedavi edilmesi gerekir. Bahar alerjileri, alerji aşıları ile tedavi edilebilir. Alerji uzmanınız, alerjinizin kaynağını bulmak için kapsamlı bir test yapacaktır. Alerjinize neden olan madde, yani alerjen, tespit edildikten sonra bir aşı programı belirlenebilir. Alerji aşıları, vücudunuzu alerjene alıştırmak üzere uygulanan bir tedavi yöntemidir. Çok az miktarlarda alerjenler kademeli olarak vücudunuza enjekte edilir. Birkaç yıl devam edebilen bu tedavinin sonucunda vücudunuz alerjen maddeye duyarsız hale gelir ve bu madde ile karşılaştığında herhangi bir tepki vermez.

Randevu ve Bilgi İçin Sizi Arayalım

    phone

    Bilgi ve Randevu Hattı