Alerji Testi Nedir?
Alerjik hastalıklar dünya çapında en yaygın hastalıklardan biridir ve bu hastalıkların yükü artmaya devam etmektedir. Uygun tedavi ile birlikte doğru bir tanı, alerjen duyarlılığını doğrulamak için uygun testlerin kullanılmasını ve varsayılan alerjene maruz kalma hakkında ayrıntılı bilgi gerektirir. Alerjik hastalıkların teşhisinde kullanılan çeşitli testler vardır. Kişinin belirtilerine ve mevcut durumuna göre hangi testin kullanılacağı belirlenir.
Alerji testlerini kimler yapmalıdır?
Alerji testlerinin mutlaka alerji uzmanları tarafından yapılması gerekir. 18 yaşından küçükler için çocuk alerji uzmanları, 18 yaşından büyükler için de yetişkin alerji uzmanları bu konuda en yetkili kişilerdir.
Alerji testinin riski var mı?
Alerji testlerine bağlı ciddi reaksiyon görülme olasılığı düşüktür. Alerji testlerinin alerji uzmanları kontrolünde yapılması olası ciddi reaksiyona doğru ve etkili müdahale edilmesi bakımından önemlidir.
Alerji testi kimlere yapılır?
Alerji şüphesi olan herkese alerji testi yapılabilir. Hangi testin kime yapılması gerektiği de alerji uzmanları tarafından belirlenir.
Kaç yaşından itibaren alerji testi yapılabilir?
Her yaşta yapılabilmekle birlikte, gıda testleri 1-2 aylıktan itibaren yapılabilir. Astım ve alerjik nezle için ise, alerji testleri 1-2 yaşından itibaren yapılabilmektedir.
Alerji testi yaptırmaya gelirken nelere dikkat etmeliyim?
Özellikle deri testlerinden 1 hafta önce, alerji testleri sonuçlarını etkileyebilen bazı ilaçların kesilmesi gerekir. Bu ilaçlardan bazıları; öksürük şurupları, soğuk algınlığı ilaçları, alerji ilaçlarıdır. Antibiyotik ve nefes yoluyla alınan ilaçlar alerji testlerini etkilemez. Alerji testleri yapılırken çocukta nefes sıkışıklığı olmaması gerekir. Kan yoluyla yapılan alerji testleri ilaçlardan etkilenmediği için bir hafta öncesinden ilaç kesmeye gerek yoktur.
Kaç çeşit alerji testi vardır?
Birden fazla alerji testi vardır. Kişinin belirtilerine, şikayetlerine ve mevcut durumuna göre hangi testin yapılacağı belirlenir. Alerji testleri şunlardır:
- Deri prick testi (Ciltten yapılan test),
- Kandan alerji testi,
- Yama testi,
- Besin yükleme testi,
- Metal alerji testleri
- İlaç alerji testleri,
- Bazofil aktivasyon testleri,
- İntradermal test,
- Moleküler alerji testi.
Deri Prick Testi
Deri prick testi, insanlarda IgE’ye bağlı duyarlılığın varlığını değerlendirmek için yapılan en basit yöntemdir. Deri prick testinde, belirli alerjenler bir lanset yoluyla kilinin cildine küçük bir çizik atılarak yerleştirilir. Daha sonra o bölge 15-20 dakika gözlemlenir. Kişinin alerjisi varsa, alerjeni olduğu yerde sivrisinek ısırığı gibi kırmızı kabarık bir yumru gelişecektir.
Yama Testi
Yama testi temasa bağlı alerji cilt reaksiyonlarının teşhisinde kullanılan bir testtir. Bu testte sırt bölgesine bir yama yapıştırılır ve bu yama 48-72 saat boyunca kişinin sırtında kalır. Daha sonra test sonucu alerji uzmanı tarafından değerlendirilir.
Bazofil Aktivasyon Testi
Kandan yapılan ve bazofillerin alerjenle aktivasyonunu gösteren testlerdir. bazofillerin aktivasyonunu göstermek için aktivasyonun göstergesi olan mediatör salınımı değerlendirilir. Bu test özellikle ilaç alerjilerinde tercih edilen bir testtir.
Total IgE Kan Testi
Bu test kişinin alerjik yapısı hakkında kabaca bilgi veren bir testtir. Test sonucunda değerin yüksek çıkması alerjiniz olma ihtimalinin yüksek olduğunu gösterir ancak mutlaka alerjiniz olduğu anlamına gelmez. Aynı şeklide normal aralıkta ya da düşük çıkması da alerjiniz olmadığı anlamına gelmez.
Moleküler Alerji Testi
Moleküler alerji testi kandan alerjiye neden olan besin, polen, ev tozu, arı gibi çeşitli alerjenler hakkında detaylı bilgiler ortaya koyan yeni nesil bir alerji testidir. 300 alerjen ve bileşenin saptandığı bu test aynı zamanda vücudun alerjik yapısı ve alerjinin şiddeti hakkında da bilgi verir.
İntradermal test
İntradermal test, cilt içine uygulanan bir testtir. Genellikle ilaç alerjisi ve arı alerjisi teşhisinde kullanılır. Bu testte, alerjenler küçük bir bleb üretmek için intradermal olarak küçük iğneler ile enjekte edilir. Değerlendirme 20 dakika sonra kabarıklığın boyutundaki artışa göre yorumlanır.
Alerji Testleri Verimli Midir?
Kişilerin mevcut durumuna, belirtilerine ve şikayetlerine uygun bir şekilde yapılan ve yorumlanan alerji testleri son derece verimlidir. Testlerin doğru değerlendirilmesi, en yüksek düzeyde verim alınmasını sağlar.