Alerjik hastalıklar dünya genelinde oldukça yaygındır ve alerjisi olan kişi sayısı artmaktadır. Bu nedenle alerjilerin tespiti de son derece önemli hale gelmektedir. Alerjilerinizi test etmek ve teşhis etmek için bir alerji uzmanından yardım istemek, kendinizi çok daha iyi hissetmenize yardımcı olabilir. Alerjinizin veya astımınızın kaynağını tam olarak belirlemek istediğinizde izlemeniz gereken yolları sizler için yazdık.

Alerji Belirtileri Nelerdir?

Alerji belirtileri kişiden kişiye değişir ve alerjik reaksiyonu tetikleyen madde de değişebilir. Alerji belirtileri hafif olabilirken son derece ciddi de olabilir. Alerjinin yaygın belirtileri şunlardır:

  • Hapşırma ve kaşıntı, burun tıkanıklığı veya akıntısı,
  • Burun, ağız, gözler veya damak çevresinde kaşıntı,
  • Kaşıntılı, kırmızı, sulu veya şişmiş gözler (alerjik konjunktivit),
  • Yüz şişmesi, şişmiş dudaklar, dil,
  • Kaşınan cilt,
  • Deri döküntüleri (alerjik kontakt dermatit, egzama),
  • Kurdeşen,
  • Öksürük,
  • Hırıltı,
  • Nefes darlığı,
  • Baş ağrısı,
  • Mide bulantısı ve kusma,
  • Astım krizi,
  • Anafilaksi (ciddi bir alerjik reaksiyon).

Tedavi edilmeyen bir alerji aşağıdakilere de neden olabilir:

  • Burun tıkanıklığı,
  • Baş ağrısı,
  • Boğaz ağrısı,
  • Geniz akıntısı,
  • Azalmış koku alma duyusu,
  • Sinüs enfeksiyonları,
  • Kulak enfeksiyonları,
  • Gözlerin altında şişlik veya koyu halkalar,
  • Tükenmişlik.

Bir Alerji Uzmanına Gidin

Size hiç alerji teşhisi konmadıysa, ancak sizde olabileceğini düşünüyorsanız veya alerji belirtilerinize neyin neden olduğundan emin değilseniz, bir alerji uzmanına görünün. Alerji uzmanınız, alerjinizi tespit ederek alerjinizi yönetmeniz konusunda size yardımcı olacaktır. 

Alerjik hastalık söz konusu olduğunda, bireyin tıbbi geçmişi, alerji testinin sonuçları kadar önemlidir. Tıbbi geçmiş, alerji testi sonuçları ile alerjik hastalığın kendisi arasındaki kritik bağlantıdır. Alerji uzmanına genel sağlığınız, olası alerjenlerle ilgili deneyimleriniz, yılın çeşitli zamanlarındaki belirtileriniz vb. hakkında bilgiler verir.

Alerji Testi Yaptırın 

Her yaştan yetişkin ve çocuk, alerjiler için test edilebilir. İlk belirtilerinizden hemen sonra test yaptırabilirsiniz. Sonuçlar alındıktan ve teşhis konulduktan sonra, alerji uzmanınız sizinle oturup neye alerjiniz olduğunu ve daha da iyisi bu konuda ne yapabileceğinizi söyleyebilir. Alerji uzmanınız cilt testi, kan testi veya her ikisini birden yapmak isteyebilir. Her türlü alerji testi en iyi şekilde bir alerji uzmanının rehberliğinde yapılır. Bu uzmanlar, alerjilerin teşhisi ve tedavisi için en iyi yöntemlerle eğitilirler. Hem kan hem de cilt alerji testleri, bir hastanın polen ve ev tozu akarları gibi yaygın solunan maddelere veya ilaçlara, belirli gıdalara, latekse, zehire veya diğer maddelere karşı duyarlılığını tespit edebilir. Deri testi, eğitimli alerji uzmanları tarafından kullanılan ve genellikle en doğru olan yöntemdir. Belirli durumlarda kan testleri istenebilir. Alerji hastaları genellikle birçok alerjene duyarlıdır, ancak yalnızca bir veya daha fazla spesifik maddeye klinik olarak alerjiktir. Alerji uzmanları, semptomlara gerçekten neden olan alerjenleri tam olarak belirleyen testleri seçmek üzere eğitilirler.

Alerji Tespitinde Hangi Testler Kullanılır?

Alerjiler türleri ve biçimleri açısından çeşitlidir ve yaşamı tehdit edebilecek alerjik reaksiyonları tetikleyen olası alerjiye neden olan maddelerden kaçınmak için teşhis genellikle önemlidir. Alerjilerin teşhisinde kişinin mevcut durumu ve belirtileri göz önüne alınarak bazı testler kullanılabilir. 

Deri Prick Testi

Alerji cilt testi altın standarttır ve bir kişinin tam olarak neye alerjisi olduğunu bulmak için tıbbi geçmişle birlikte kullanılır. Bazı ilaçlar cilt testine müdahale edebilir, bu nedenle alerji uzmanınıza aldığınız tüm ilaçlar hakkında bilgi vermelisiniz. Bu testte genellikle ön kolun iç kısmındaki veya sırtın üzerindeki deri temizlenir. Deri, laboratuvarda bulunan bir dizi alerjenden şüphelenilen alerjenden küçük bir miktarla delinir. Farklı alerjen türlerinin her biri kodlarla işaretlenmiştir. Bir kişinin belirli bir alerjene alerjisi olması durumunda, enjeksiyon bölgesi çevresinde bir cilt reaksiyonu oluşur. Yaranın etrafındaki cilt hızla kaşınır, kızarır ve şişer. Alerjenin miktarı çok az olduğundan, daha ciddi bir alerjik reaksiyon riski çok nadirdir. Bebekler dahil tüm yaş gruplarında güvenlidir.

Kan Testi

İmmunoglobulin E veya IgE gibi antikorların miktarını ölçmek için kan testleri (radyo-allergosorbent testleri-RAST) yapılır. Bunlar, şüpheli bir alerjene yanıt olarak üretilen antikorlardır. IgE’nin sonuçları genellikle 0 ile 6 arasında bir sayı olarak verilir; 0, alerjiye duyarlılığın veya eğilimin olmadığını ve 6, en yüksek duyarlılığı gösterir. Bu testler, gelecekte yaşamı tehdit eden alerjik reaksiyon veya anafilaktik reaksiyon ataklarına yol açabilecek nadir bir alerjenden şüphelenildiğinde kullanılır.

Yama Testi

Bu, cilt alerjilerine veya kontakt dermatite veya egzamaya neden olan alerjeni bulmak için kullanılan bir testtir. Bu işlemde şüpheli alerjenden küçük bir miktar metal disklere konur. Bu diskler cilde bantlanır ve 48 saat bekletilir.

Oral Gıda Yüklemesi

Bu, belirli bir gıda alerjisini tespit etmek için yapılır. Bu test son derece dikkatli yapılması gereken bir testtir. Bu nedenle alerji uzmanınızın gözetiminde yapılması gerekir. Alerjen olduğundan şüphelenilen gıdadan kademeli olarak az miktarda verilir ve ortaya çıkan belirtiler gözlemlenir. 

Alerji Teşhisi

Kan testi ve cilt testi sonuçları tek başına alerji teşhisi koymaz. Her iki test türünden de tüm test sonuçları, tıbbi geçmişinizle birlikte yorumlanmalıdır. Deri ve kan alerji testlerinin sonuçları net değilse veya hastanın tıbbi geçmişiyle tutarsızsa, alerji uzmanları nihai tanıyı koymak için test sonuçlarına değil, hastanın tıbbi geçmişine ve fizik muayenesine ek olarak eğitimlerine ve deneyimlerine güvenirler.