Baş ağrısı çok sık görülen bir durumdur. Araştırmalar, yüzde 70 ila 80’imizin baş ağrısı yaşadığını ve yaklaşık yüzde 50’sinin ayda en az bir kez olduğunu tahmin ediyor. Alerjilerin pek çok belirtisi vardır. Bazı alerjiler, baş ağrısına neden olabilir.
Hangi Alerjiler Baş Ağrısına Neden Olur?
Baş ağrısına yol açabilecek yaygın alerjilerden bazıları şunlardır:
Alerjik rinit (saman nezlesi): Mevsimsel ve iç mekan solunum alerjilerine karşı bir alerjiniz varsa baş ağrısı da yaşayabilirsiniz. Bunun nedeni alerjiden çok migren baş ağrısıdır. Ancak saman nezlesi veya diğer alerjik reaksiyonlara bağlı ağrı, sinüs hastalığına bağlı baş ağrılarına neden olabilir. Gerçek bir sinüs baş ağrısı aslında oldukça nadirdir. Burun tıkanıklığı uzun süre devam ettiğinde sinüslerde basınca ve ağrıya neden olabilir.
Besin alerjisi: Yemek ve baş ağrısı arasında bir ilişki olabilir. Örneğin, eskitilmiş peynir, yapay tatlandırıcılar ve çikolata gibi yiyecekler bazı insanlarda migreni tetikleyebilir. Uzmanlar, gerçek bir gıda alerjisinin aksine, ağrıyı tetikleyen bazı gıdaların kimyasal özellikleri olduğuna inanıyor.
Histamin: Vücut, alerjik reaksiyona yanıt olarak histamin üretir. Diğer şeylerin yanı sıra, histaminler kan basıncını düşürür (vazodilatasyon). Bu durum ise baş ağrısına neden olabilir.
Alerjiden Kaynaklanan Baş Ağrısı Nasıl Tedavi Edilir?
Alerji baş ağrısını, diğer baş ağrılarıyla uğraştığınız şekilde tedavi edin. Baş ağrısının kaynağı alerjilerse, temel nedeni ele almanın yolları vardır. Öncelikle bir alerji uzmanından randevu almanız yararlı olacaktır. Alerji uzmanınız, alerjiye neden olan maddeyi belirledikten sonra bu maddeden kaçınmak reaksiyon riskini azaltacaktır.
Alerjik baş ağrısı nasıl önlenir?
Alerji tetikleyicilerinizi biliyorsanız, alerjiye bağlı baş ağrısına yakalanma şansınızı azaltmak için onlardan kaçınmak için adımlar atabilirsiniz. Solunum alerjenlerinden kaçınmak için şu adımları atabilirsiniz:
Evinizi HEPA filtreli bir makine ile temizleyin.
Polen sayılarının yüksek olduğu zamanlarda dışarda olmaktan mümkün olduğunca kaçının.
Polen sayılarının yüksek olduğu zamanlar eve gelir gelmez giysilerinizi yıkayın ve duş alın.
Ev tozu akarları sayısını aza indirmek için alerjen geçirmez yatak kılıfları kullanın. Evinizdeki kumaş malzemeleri mümkün olduğunca azaltın.
Küf oluşumunu önlemek için sızdıran su tesisatlarını tamir ettirin.
İlaç Tedavisi
Belirtilerinizin şiddetine göre alerji uzmanınız bazı ilaçlar reçete edebilir. Antihistaminik ilaçlar, burun spreyleri gibi bazı ilaçlar belirtilerden kaynaklanan rahatsızlık hissinin azaltılmasında size yardımcı olabilir. Nazal kortikosteroidler burun tıkanıklığını, şişmeyi, kulak ve göz semptomlarını ve yüz ağrısını azaltmaya yardımcı olabilir.
Alerji aşıları ise uzun süreli rahatlama sağlayabilir. Alerji aşıları, alerjileri tedavi etmenin başka bir yoludur. Alerjenlere duyarlılığınızı azaltarak ve alerji ataklarını azaltarak alerji baş ağrısı olasılığını azaltabilirler. Alerji aşıları, alerji uzmanınızın gözetiminde yapılan enjeksiyonlardır. Başarı oranı oldukça yüksek olan bu tedavi birkaç yıl sürmektedir.
Önemli Noktalar
Alerjiler yaşam kalitenizi olumsuz etkiliyorsa veya günlük aktivitelerinizi etkiliyorsa, vakit kaybetmeden bir alerji uzmanına gitmeniz yararlı olacaktır.
Alerji uzmanınız mevcut durumunuza uygun tedavi yöntemleriyle rahatlamanızı sağlayabilir.
Alerjik reaksiyonların pek çok belirtisi vardır ve bu belirtiler arasında baş ağrısı da olabilir.
Belirtilerinizi kontrol altına almanız ise alerjinizi iyi bir şekilde yönetmenizle mümkün olur.