Alerji aşıları, özellikle son zamanlarda sıklıkla kullanılan, başarı oranı yüksek ve alerji üzerinde olumlu etkisi büyük olan önemli bir tedavi yöntemidir. Alerji aşısında kişi alerjen maddeye karşı duyarsızlaşmaya başlar ve alerjenle karşılaştığında can sıkıcı belirtileri yaşamaz. Bu yazımızda alerji aşı tedavisinin tüm detaylarını sizler için anlattık.

Alerji Aşısı Nedir?

Alerji aşısı, alerjik nezle, polen alerjisi, ev tozu alerjisi, arı alerjisi ve alerjik astımı olan kişilere uygulanan başarılı bir tedavi yöntemidir. Alerji aşısı, kişinin alerjik olduğu maddeyi kişiye kademeli olarak vererek zamanla duyarsızlaşma sağlar. Artan dozlarda alerjen verilmesi, bir süre sonra kişinin alerjen madde ile karşılaştığında, reaksiyon belirtilerini azaltan bir antikor üretilmesini sağlayarak bağışıklık sisteminin kuvvetlenmesini sağlar.

Alerji Aşısı Kimlere Yapılabilir?

Alerji aşısı aşağıdaki alerjik rahatsızlıkları olan kişilere yapılabilir:

Alerjik astımı olan kişilere,

Alerjik riniti olan kişilere,

Göz alerjileri veya tekrarlayan konjonktiviti olan kişilere,

Böcek alerjileri, özellikle arı alerjisi olan kişilere alerji aşısı yapılabilir.

Alerji aşıları, polen, ev tozu akarları, hamam böceği, evcil hayvan alerjenleri nedeniyle astım ve alerjik nezlesi olan çocuk ve yetişkinlerde olumlu etkisi kanıtlanmış bir tedavidir.

Özellikle alerji belirtilerinin yıl boyu devam ettiği kişiler, uzun süre ilaç kullanan kişiler ve ilaçların rahatlama sağlamadığı kişiler alerji aşı tedavisi olmayı düşünebilir. Aşı tedavisi, solunum alerjenleri ve böcek zehirlerine karşı son derece başarılı sonuçlar vermektedir.

Alerji Aşısı Kimlere Uygulanamaz?

Bazı kişilerin alerji aşısı olmaması gerekir. Aşının yapılmasının uygun olmadığı kişiler ve durumlar şunlardır:

Şiddetli ve kontrolsüz astım,

Otoimmün hastalıklar,

İmmün yetmezlikler,

Kanser hastalıkları,

Kalp ve damar hastalıkları,

Ciddi kronik ve enflamatuar hastalıklar.

Beta-bloker ve ACE inhibitörü olarak adlandırılan kalp ve tansiyon ilaçları kullananlarda dikkatli olunması gerekir.

Alerji Aşısı Kaç Yaşında Uygulanır?

Cilt altı enjeksiyon şeklindeki aşılar 5 yaşından sonra, dil altı aşılar ise 3 yaşından büyüklere uygulanabilir.

Alerji Aşılarının Yaraları Nelerdir?

Alerji aşı tedavisinin başarı oranı oldukça yüksektir ve alerji aşıları alerjik hastalıkların mekanizmasını tedavi eden tek yöntemdir. Alerji aşılarının bazı yararları şu şekilde sıralanabilir:

Hastaların büyük çoğunluğunda enflamasyon engellenir, şikayetler minimuma iner veya düzelir.

İlaçlara olan gereksinim azalır, uzun süre ilaç kullanımın önüne geçilmiş olunur.

Alerjik riniti olan kişilerin astım gelişimini ve yeni alerjenlere duyarlılığı azaltır.

Astım ve alerjik rinitin şiddeti azalır.

Alerjinin etkisinin kaybolmasıyla birlikte hayat kalitesinde artış olur.

Alerji Aşıları Kim Tarafından Yapılmalıdır?

Alerji aşısının başarılı olmasının önemli faktörlerinden biri doğru aşı uygulamasıdır. Bu sebeple alerji aşılarının, alerji uzmanları tarafından uygulanması gerekir. 18 yaşından küçükler içi çocuk alerji uzmanları, 18 yaşından büyükler için ise yetişkin alerji uzmanları, alerji aşı tedavisini yapabilecek uzman doktorlardır.

Alerji Aşılarının Yan Etkileri Nelerdir?

Alerji aşılarının tipik yan etkisi, alerjik reaksiyona neden olabilmesidir. Enjeksiyon türündeki aşılarda, uygulama bölgesinde şişlik gelişebilir. Ciddi alerjik reaksiyonlar oldukça nadirdir. Ancak her ihtimale karşı aşı olduktan sonra 30 dakika gözlem altında tutulmanız gerekir.

Dil altı aşılarda ciddi yan etkiler görülmemektedir. Olası yan etkiler ağızda kaşıntı, şişlik ve irite edici bir histir. Aşının devamlılığı, bu belirtilerin zamanla ortadan kalkmasını sağlar. Çok nadir durumlarda olası yan etkilerin en şiddetlisi anafilaksi adı verilen bir şok durumudur. Anafilaksi, yaşamı tehdit eden ciddi bir reaksiyondur. Böyle bir durum oluşması durumunda, aşının kesilmesi ve bazı ilaçlar kullanılması gerekmektedir.

Aşının Etkisi Ne Zaman Kendini Gösterir?

Aşının etkisi, 2 ile 4 ay sonra kendini göstermeye başlar. Esas etki birinci yılın sonunda net bir şekilde görülür. Bir yıl uygulandıktan sonra herhangi bir etki görülmezse, aşı tedavisi kesilir.

Alerji Aşılarında Moleküler Alerji Testinin Önemi

Moleküler alerji testi, alerjinin bileşenini ortaya koyan bir test olduğu için aşı tedavisinde de önemli bir yer kaplar. Çapraz reaksiyon hakkında da bilgi veren moleküler alerji testi, aşının içeriğine konulacak alerjen konusunda bilgi sağlar. Moleküler alerji testi aynı zamanda:

Alerji aşısının yönteminin belirlenmesine yardımcı olur.

Aşının yan etki potansiyelinin belirlenmesine yardımcı olur.

Alerjinin ciddiyeti hakkında bilgi sağlayarak tedaviye yön verir.

Alerji Aşılarının İçinde Ne Vardır?

Alerji aşılarının içinde sadece standardize edilmiş, hastanın duyarlı olduğu alerjen ve aşının etkinliğini artırmak için adjuvan denilen alerjenin bağlandığı bazı taşıyıcı maddeler vardır. Onun dışında başta kortizon olmak üzere herhangi bir ilaç bulunmamaktadır.

Alerji Aşısının Kaç Yöntemi Vardır?

Alerji aşıları, cilt altı enjeksiyon ve dil altı damla ile tablet olmak üzere iki çeşittir. Cilt altı enjeksiyonda, kişinin duyarlı olduğu alerjen maddenin çözeltisi cilt altına enjekte edilir. Enjeksiyon şeklindeki aşıda ilk başlarda haftalık uygulama yapılır. Daha sonra 15 günlük ve 1 aylık aralıklara çıkar. Ortalama tedavi süresi ise 4 yıldır.

Alerji Aşılarının Etkisi Ne Kadar Sürer?

Alerji aşısının etkisi, sonlandırıldıktan sonra en az 3 yıl,  genellikle 5-10 yıl süre devam etmektedir. 5-10 yıl sonra eskiye dönüş bir nebze olabilse de eskisi kadar kötü bir senaryo öngörülmemektedir. Hayat kalitesinin tekrar düşmesi halinde, aşı tedavisi tekrarlanabilir.

Alerji Aşısı Nerede Yapılmalıdır?

Alerji aşıları alerji uzmanlarının denetiminde, acil durum ekip ve ekipmanlarının olduğu alerji kliniklerinde yapılmalıdır. Alerji aşılarının 2 ile 8 derecede saklama koşullarının olduğu ve ısı değişimi olması halinde bildirim sağlanan, alerjik reaksiyonları tanıyabilen sağlık personelinin olduğu ve gerekli müdahale imkanlarının olduğu kliniklerde yapılması çok önemlidir. Aşı uygulamasından sonra 30 ile 45 dakika klinikte gözetim altında beklenmesi olası yan etkiler açısından çok önemlidir.

Randevu ve Bilgi Formu