Cilt alerjisi cildin bir veya birden çok etkene karşı tetiklenmesi durumunda ortaya çıkan bir reaksiyondur. Genellikle kızarıklık ve kaşıntı olarak kendini belli eder. Bu belirtilerin yanı sıra cilt üzerinde dökülme, soyulma, aşırı kuruluk gibi reaksiyonlar da gözlemlenebilir. Cilt alerjisi sinek ısırığı, kullanılan ilaçlar, cilt problemleri ya da tüketilen gıdalar ile oluşabilmektedir.
Cilt alerjisi genellikle çocukluk döneminde başlamaktadır ancak yetişkin dönemde de ortaya çıkabilmektedir. Belitler vücudun farklı bölgelerinde gözlemlenebilir. Tedavisi genellikle alerjen maddeden uzak durmakla sağlanır ancak bazı durumlarda lokal ilaçlara ihtiyaç duyulabilmektedir.
Cilt Alerjisi Neden olur?
Cilt alerjisi farklı etkenler sonucunda ortaya çıkabilmektedir. Bunların başında genetik yatkınlık gelmektedir. Ailede bulunan cilt alerji öyküsü farklı aile bireylerinde de gözlemlenebilir. Çevresel faktörler, mevsim geçişleri, kullanılan ilaçlar, tüketilen besinler, günlük hayatta yaşanan aşırı stres durumu gibi etkenler de cilt alerjisine neden olabilmektedir.
Cilt Alerjisinin Belirtileri Nelerdir?
Cilt alerjisinin belirtileri kişiden kişiye göre değişiklik gösterebilmektedir. Aynı zamanda alerjiye sebep olan etken de belirtileri gözlemleme aşamasında önemli rol oynamaktadır. Tüketilen bir besin, temas edilen bir sabun ya da kullanılan parfüm sonucunda oluşan cilt alerjileri farklı belirtiler gösterebilmektedir. Ancak genel olarak bakıldığında cilt alerjisi durumunda meydana gelen belirtiler bu şekildedir:
Kızarıklık
Kızarıklık cilt alerjisinin en yaygın belirtilerinden bir tanesidir. Cilt üzerinde oluşan kızarıklığın boyutu reaksiyonun şiddetine bağlı olarak değişiklik gösterebilmektedir.
Kaşıntı
Cilt alerjisi durumunda yaşanan yaygın belirtiler arasında kaşıntı da yer almaktadır. Genellikle kızarıklık ile birlikte, alerjen madde ile temas sonrasında ortaya çıkmaktadır.
Şişlik
Kaşıntı ve kızarıklık sonrasında bölgede şişlik de gözlemlenebilir. Bu şişlik küçük kabarcıklar şeklinde olabileceği gibi, alerjenle temas eden bölgede büyük bir şişlik de gözlemlenebilir.
Yanma hissi
Yanma hissi de alerjen maddelerle temas sonrasında ortaya çıkabilen cilt alerjisi belirtilerinden bir tanesidir. Aynı zamanda cilt üzerinde su toplama, kabarma, döküntü gibi belirtiler de gözlemlenebilir.
Cilt Alerji Türleri Nelerdir?
Cilt alerjileri farklı sebeplerden dolayı ortaya çıkabilir ve farklı türleri bulunmaktadır. En yaygın görülen cilt alerjisi türleri bu şekildedir:
Egzama (Atopik Dermatit)
Egzama genellikle genetik yatkınlıkla ilişkilendirilir. Yani kişinin ailesinde egzama öyküsü bulunuyorsa, kendisinin de yaşaması olası bir durumdur. Egzamada cildin kızarması, kuruması, iltihaplanması gibi belirtiler gözlemlenebilir. Aşırı stres, mevsim değişiklikleri gibi etkenler de belirtilerin şiddetini artırabilir.
Kontakt Dermatit
Kontakt dermatit bir madde ile temas sonrasında ortaya çıkabilen cilt alerjisi türüdür. Cilt üzerinde kızarıklık, döküntü gibi belirtilerle kendini belli eder. Kimyasal maddeler, kullanılan kozmetik ürünleri, bitki özleri ve metaller kontakt dermatite sebep olan yaygın etkenlerden bazılarıdır. Kontakt dermatit genellikle yüz, göz kapakları, el ve ayaklarda belirti gösterir.
Ürtiker (Kurdeşen)
Halk arasında kurdeşen adı ile bilinen ürtiker kullanılan ilaçlar ya da alerjenle temas sonrasında ortaya çıkabilmektedir. Cilt üzerinde oluşan çeşitli büyüklüklerde kızarıklarla kendini belli eder. Genellikle çok hızlı bir şekilde gelişir ve belirtiler birkaç saat içerisinde kaybolabilir.
Besin alerjisi
Cilt normalde zararsız olan bir besine karşı da alerjik reaksiyon gösterebilmektedir. Genellikle bazı gıdaların tüketilmesi sonucunda ortaya çıkmaktadır. Ciltte kızarıklık, kaşıntı, cilt dökülmeleri gibi belirtilerle kendini belli eder ve cilt alerjisine sebep olan besin tüketilmezse bir süre sonra belirtiler de ortadan kaybolur.
Cilt alerjileri belirtileri yaşayanların gereken testlerin uygulanması ve en doğru tedavi yöntemlerinin sağlanması için vakit kaybetmeden alerji uzmanına başvurmaları önemlidir.