Bebeklerde hem yaygın hem de genellikle ciddi olmayan pamukçuk, tipik olarak bebeğinizin ağzını kaplayan beyaz veya sarı düzensiz şekilli yamalar veya yaralar olarak görünen bir tür maya enfeksiyonudur. Pamukçuk genellikle diş etlerinde, dilde, ağız çatısında veya yanakların iç kısımlarında görülür. Bebeklerde pamukçuk, Candida albicans adı verilen bir maya veya mantardan kaynaklanır. Hafif bir enfeksiyon olsa da, pamukçuk bebeğiniz için rahatsız edici ve hatta ağrılı olabilir.
Bebeklerde Pamukçuk Nasıl Olur?
Pamukçuk olarak bilinen mantar enfeksiyonu bebeğin ağzında ortaya çıksa da, muhtemelen doğum kanalınızda bir maya enfeksiyonu olarak başlamıştır ve bebeğiniz dünyaya gelirken onu oradan kapmıştır. Candida normalde ağızda veya vajinada asılı kalan ve tipik olarak diğer mikroorganizmalar tarafından kontrol altında tutulan bir organizmadır. Ancak hastalanırsanız, antibiyotik kullanmaya başlarsanız veya hormonal değişiklikler yaşarsanız (hamilelik sırasındaki gibi), denge bozulabilir ve Candida’nın büyümesine ve enfeksiyona neden olmasına neden olabilir.
Pamukçuk genellikle doğumda yakalandığından, en çok yenidoğanlarda ve 2 aydan küçük bebeklerde görülür. Daha büyük bebekler, başka bir enfeksiyonla savaşmak için antibiyotik alıyorlarsa veya depresif bir bağışıklık sistemine sahiplerse pamukçuk gelişebilir.
Bebeklerde Pamukçuk Belirtileri
Dilde, diş etlerinde, yanakların içinde veya ağzın çatısında beyaz bir kaplama veya beyaz lekeler pamukçuk belirtisi olabilir. Bebeğinizin beyaz dilinin sütten mi yoksa bu tür mantar enfeksiyonundan mı kaynaklandığını anlamak için yumuşak, nemli bir bez veya gazlı bezle nazikçe silmeye çalışın. Bebeğinizin dilini sildikten sonra sağlıklı ve pembe görünüyorsa tedaviye gerek yoktur. Silince kolay çıkmazsa, çıkarsa da altında çiğ, kırmızı bir görüntü varsa pamukçuk olabilir; doktora başvurmanız gerekir.
Besleme sırasında veya bebeğiniz emziği emerken (bebek emmeye başlar, sonra acıyla geri döner) pamukçuk olabileceğinin bir başka işaretidir.
Pamukçuk Bulaşıcı Mıdır?
Emzirme seansları sırasında maya enfeksiyonları bebeğin ağzından annenin göğsüne geçer. Meme başı pamukçuğunun belirtileri arasında pembe, parlak, kaşıntılı, pul pul ve/veya huysuz bir görünüm ile birlikte meme uçlarında yanma ve ağrı bulunur. Ayrıca emzirme sırasında veya sonrasında memede keskin ağrılar olabilir.
Bebeklerde Pamukçuk Döküntüsü
Pamukçuk kolayca ileri geri bulaştığından, hem sizin hem de bebeğinizin tedavi edilmesi en iyisidir. Bebeğiniz için, çocuk doktorunuz 10 gün boyunca günde birkaç kez ağız ve dilin iç kısımlarına topikal olarak uygulanan mantar önleyici bir ilaç reçete edebilir. Doktorunuzun size verdiği ilaç buysa, bebeğinizin ağzındaki tüm beyaz lekelere uyguladığınızdan emin olun. Zor bir durumda, damlalık yoluyla verilen oral bir ilaç olan flukonazol reçete edilebilir.
Ayrıca maya enfeksiyonu bebek bezi döküntüsü geliştiren pamukçuklu bebekler, özellikle o bölge için farklı bir reçeteli mantar önleyici ilaçla tedavi edilebilir.
Meme ucunda pamukçuk varsa, doktorunuz muhtemelen göğüslerinize reçeteli bir mantar önleyici krem uygulamanızı önerecektir.
Bebeklerde Pamukçuk Oluşumu Önlenebilir Mi?
Bir bebeğin doğum kanalında mayayla karşılaşmasını önlemek için yapabileceğiniz hiçbir şey yoktur. Ancak meme uçlarınıza değen emzikleri, biberonları ve göğüs pompası parçalarını düzenli olarak temizleyip sterilize ederek gelecekteki enfeksiyonları önleyebilirsiniz.
Ayrıca bakteri ve diğer mikropların büyümesini önlemek için emzirmeler arasında göğüslerinizin tamamen kurumasını sağlamak, emzirmeden sonra emzirme pedlerini değiştirmek, nemi hapsetmeyen pamuklu sütyenler giymek ve bu sütyenleri sık sık sıcak suda yıkamak (güneşte kurutmak) ayrıca ekstra koruma sağlayabilir.
Bebeğimde Pamukçuk Varsa Yine De Emzirebilir Miyim?
Bir veya ikinize de pamukçuk teşhisi konduysa emzirmenin kesilmesi gerekmez, ancak bu durum sizin için beslenmeyi ağrılı hale getirebilir.
Probiyotikler iyileşmeyi hızlandırmaya ve mayayı uzak tutmaya yardımcı olabilir ve emzirirken almak güvenlidir.
Bebeğiniz besleme sırasında huzursuz olsa bile, meme veya biberon vermeye devam edin. Tedavi başladığında ve semptomları azalmaya başladığında, siz farkına varmadan tekrar normal yemeye dönecektir.