Sinüzit yüz kemiklerinde ve burunda bulunan sinüslerin iltihaplanması durumudur. Genel olarak alerjik etkenler sebebiyle ya da enfeksiyon sebebiyle ortaya çıkmaktadır. Yeşil renkte burun akıntısı, burun tıkanıklığı, yüzde ağrılı dolgunluk, baş ağrısı, geniz akıntısı gibi belirtilerle kendini göstermektedir.
Sinüzit çeşitleri nelerdir?
Sinüslerin iltihaplanması sonucunda ortaya çıkan sinüzitin farklı çeşitleri bulunur. En yaygın sinüzit çeşitleri bunlardır:
Akut sinüzit
Akut sinüzit üst solunum yolu enfeksiyonu veya soğuk algınlığı sonucunda ortaya çıkmaktadır. Enfeksiyonun şiddetine göre 1 ila 4 hafta arasında belirtiler devam edebilir. Şiddetli semptomlar yaşanırsa mutlaka uzman hekime başvurulmalı, gerekli tedavi uygulanmalıdır.
Subakut sinüzit
Subakut sinüzit, akut sinüzitin tedavi edilmemesi, iyileşmemesi sonucunda ortaya çıkmaktadır. Semptomlar azalmak yerine daha da çok artar ve belirtiler şiddetini arttırır. Yaklaşık 3 ay kadar sürebilir, mutlaka uzman hekime başvurulmalıdır.
Kronik sinüzit
Kronik sinüzit uzun süre belirti gösterebilmektedir. Semptomlar şiddetini 12 haftaya kadar gösterebilir. Sinüslerin iltihaplanması sonucunda oluşur. Bu iltihaplanmanın sebebi genellikle immün sistem bozukluğu, alerjik etkenler ya da anatomik sorunlardır.
Tekrarlayan sinüzit
Tekrarlayan sinüzit bir yıl içerisinde 3 veya 3’ten fazla akut sinüzit atağı geçiren hastalara konulan tanıdır. Burun tıkanıklığı, yüzde ağrılı dolgunluk, öksürük, koku almada güçlük gibi belirtilerle kendini gösterir. Tekrarlayan sinüzit genellikle alerjenler, tekrarlayan enfeksiyonlar, bağışıklık sistemi problemleri ve anatomik sorunlar sebebiyle ortaya çıkmaktadır.
Sinüzit neden olur?
Yüz kemiklerinde ve burunda hava dolu boşluklar olan sinüslerin enfeksiyon kapması veya iltihaplanması sonucunda sinüzit meydana gelmektedir. Sinüzite neden olan bazı etkenler bulunmaktadır. İşte o etkenler:
Bakteriler
Bakteriler sinüsleri enfekte ederek sinüzite yol açabilir. Hasanın üst solunum yolu enfeksiyonu tedavi edilmezse sinüzit ortaya çıkabilir. Aynı zamanda bağışıklık sisteminin düşerek bakterilere davetiye çıkarması sonucunda da sinüzit meydana gelebilir.
Alerjenler
Hayvan tüyleri polenler, ortamdaki havanın kirli olması gibi alerjenler sinüzite sebep olabilir. Bu alerjenler solunduğunda sinüslerin iltihap kapma olasılığı yükselmektedir. Alerjenlerden olabildiğince uzak durmak sinüzite yakalanma ihtimalini azaltmaktadır.
Virüsler
Grip, soğuk algınlığı gibi virüs kaynaklı enfeksiyonlar sinüzite yol açabilir. Baş ağrısı, burun akıntısı, öksürük gibi semptomların görülmesi durumunda mutlaka uzman hekime başvurulmalı, sinüzit oluşumu gözlemlenmeden en doğru tedavi uygulanmalıdır.
Bu etkenler dışında; anatomik sorunlar, sigara içmek, yüzme gibi sporlarla ilgilenmek, polipler gibi etkenler de sinüzite yol açabilmektedir.
Sinüzit belirtileri nelerdir?
Sinüzit çeşitlerinde farklı belirtiler gözlemlenebilir. Ancak en yaygın görülen sinüzit belirtileri aşağıdaki gibidir.
- Burun tıkanıklığı
- Yeşil renkte burun akıntısı
- Şakaklarda ve gözlerde hissedilen ağrı
- Yüzde basınç hissi
- Geniz akıntısı
- Öksürük
- Üst dişlerde ağrı
- Tat ve koku kaybı
- Hafif ateş
Bu belirtiler hissedildiğinde mutlaka ilgili hekime başvurulmalı, semptomların en aza indirilmesi ve ortadan kaldırılması için uygun tedavi yolu seçilmelidir.
Sinüzit nasıl teşhis edilir?
Sinüzit teşhisi için öncelikle hastanın öyküsü incelenmektedir. Hissedilen semptomlar, hastanın alerji öyküsü, sigara alışkanlığı gibi faktörler değerlendirilir ve fiziksel bulgulara bakılır. Bazı durumlarda sinüslerin içini görmek gerekebilir. Bunun için bilgisayarlı tomografi veya manyetik rezonans görüntüleme tekniği kullanılmaktadır.
Rinoskopi ile de sinüzit teşhisi konulabilmektedir. Endoskop yardımı ile sinüslerin içerisine bakılır ve olası anormallikler incelenir. Sinüs içerisindeki mukusun rengi ve kıvamı sinüzit teşhisinde önemlidir. Sinüzit çeşidi ve semptomların şiddetine göre uygun tedavi uygulanmaktadır.
Sinüzit tedavisi nasıl yapılır?
Sinüzit tedavisi yaşanan semptomların en aza indirilmesi ve tamamen ortadan kaldırılabilmesi için önemlidir. Sinüzit çeşidi ve bulgulara uygun tedavi ile hastanın yaşam kalitesi artacaktır.
Genellikle enfeksiyonun ortadan kaldırılabilmesi için ilaç tedavisi uygulanmaktadır. Bu sayede bakterilerin büyümesi önlenir ve enfeksiyon kontrol altına alınır. Bazı durumlarda sinüslerin boşaltılması için burun lavajları önerilebilir. Burun açıcı spreyler, ve damlalar reçete edilerek hastanın nefes alması kolaylaştırılır.
Alerjik sinüzitte alerjenlerden olabildiğince kaçınmak büyük önem arz eder. Hastanın bulunduğu ortam mutlaka temiz olmalı, hayvan tüylerinden arındırılmalıdır. Hasta polen mevsiminde olabildiğinde dışarıda uzun kalmamalıdır. Aynı zamanda küflenmiş ürünlerden de uzak durması önemlidir.
Kronik ve tekrarlayan sinüzitte tedavi daha kapsamlı olabilir. Hastanın daha uzun süre kontrol altında bulunması gerekebilir. Sinüzit semptomları görüldüğünde mutlaka ilgili hekime başvurulmalı, uygun tedavi yöntemi planlanmalıdır.