Prof. Dr. Ahmet Akçay TRT 1 kanalında Ece Erkenin sunduğu iyi Fikir Programında Astım ve korunma yöntemleri konuşuyor.

Uygun olmayan çocuk kıyafetleri astımı tetikler mi?

Çocukların odalarında neler alerji yapar?

Çocuk hastalıkları ve alerji uzmanı PROF. DR. AHMET AKÇAY İyi Fikir’ de bütün sorularınızı yanıtlıyor.

Yayın Akışı

Ece Erken: Hocam Hoşgeldiniz.

Ahmet Akçay:  Hoşbulduk

Ece Erken: Dün tam da sizden bahsettik.

Ahmet Akçay: Evet.

Ece Erken: Benim bir arkadaşımın böyle bir evladı var. Alerjik. Ve gerçekten çok şeyler çekiyor  yani hakikaten ne yapsam çünkü dışarıdan gelen eşi de mikrop getirebiliyor farkında olmadan. O hasta olmuyor ama çocuk bir anda hasta oluyor, nefesi kesiliyor. Sizden çok önemli alacağımız bilgiler var hocam alerjik çocuklarla ilgili.

Ahmet Akçay: Herkesin derdi alerji zaten bu günlerde, öksüren öksürene.

Ece Erken: Evet hocam biz şimdi sizinle nasıl korunacağımızı konuşalım. Ne yapmamız gerekir anne, baba olarak. Çocuklarda astım ve alerji üzerine sohbet edelim. Öncelikle astım nedir hocam?

Ahmet Akçay: Astım alerjiler ve çevremizdeki çeşitli nedenlerden dolayı akciğerlerde harabiyet enflamasyon dediğimiz bir iltihaplanma sonucu aşırı bir hassasiyet bu hassasiyet sonrasında da hırlama, öksürük, nefes sıkışması gibi belirtilerle giden hastalığa biz astım diyoruz.

Ece Erken: Belirtileri neydi hocam?

Ahmet Akçay: Öksürük, akciğerde hırlama, nefes sıkışması. Bu gibi belirtiler oluyorsa astımdan şüphelenmemiz gerekiyor.

Ece Erken: Çocukların hepsi öksürüyor, hangi öksürük? Belirli bir öksürük var mı astımın işareti?

Ahmet Akçay: Tabi ki her öksürük astım değil. Astımdan şüphelendiren öksürükler nasıl oluyor? Gece uykudan uyandırıyor mu? Uyandırıyorsa astımdan şüphelenilir. Sabaha doğru öksürük oluyor mu veya sabah kalkınca öksürük oluyor mu? Eğer oluyorsa yine şüphelenilir. Eğer uykudan hemen sonra değil de bir iki saat geçtikten sonra öksürmeye başlıyorsa yine astımdan şüphelenilir. Çocuğumuz oyun oynadıktan sonra veya top oynadıktan sonra, koştuktan sonra öksürük oluyorsa akciğerde hırlama oluyorsa yine astımdan şüphelenilir. Kokudan etkileniyorsa örneğin; temizlik yaptık, çamaşırları yıkadık. Kokularda güzel arkasından çocuğumuz öksürmeye başlıyorsa yine astımdan şüphelenmemiz gerekiyor. Bu gibi durumlarda öksürük oluyorsa aklımıza astım mutlaka gelmelidir.

Ece Erken: Astımı olan çocuğa karşı neler yapmalıyız?  Nelere dikkat etmemiz gerekir? Evimiz nasıl olmalıdır? Düzenimiz nasıl olmalıdır hocam? Peluş oyuncaklar astımı tetikler mi hocam?

Ahmet Akçay: Peluş oyuncaklar özellikle deniz kenarında olan şehirlerde ki çocuklar için büyük risk. Neden deniz kenarlarında ki şehirler için büyük risk? Çünkü buralarda yaşayanlarda astımın en sık nedeni mite alerjisi. Miteler tozların içinde yaşayan sekiz bacaklı gözle görülemeyecek kadar küçük olan canlılardır. Ve bunların dışkılarına karşı alerjik . Ve bunlarda tekstil ürünlerinde yaşıyor, insanların deri döküntüleriyle besleniyor. Ve çocukla beraber olduğu için de kumaşta tekstil ürünü olduğu için bunlarda da mite oluyor.

Ece Erken: Hocam peluş oyuncak almayacak mıyız çocuğumuza?

Ahmet Akçay: ben ideali bunları kaldırmak. Fakat baktık ki çocuk çok bağlanmış, onsuz yatmıyor, çok üzüleceğini de biliyoruz üzüntü de astımı tetikleyen bir faktör. O zaman ne yapabiliriz bazı önlemlerimiz var. Ya haftada bir kere 60 derecede yıkayacağız veya mite öldüren deterjanlarla yıkayabiliriz veya Deep freeze’ imize koyup 24 saat beklettikten sonra sudan geçireceğiz hafta da bir kez. Neden sudan geçireceğiz? Çünkü mitelar ölüyor fakat dışkıları ve mitelar öldüğü yerde kaldığı için sudan geçirmek gerekmektedir.

Ece Erken: Astım rahatsızlığı olan çocuğun yatağı, yorganı nasıl olmalıdır?

Ahmet Akçay: Çocuğun odasında tekstil ürünlerinin miktarı az olmalıdır. Odasındaki halı ve kilimler kaldırılmalıdır. Halıyı kilimi gönderdik. Baktık ki çocuğun ayağı üşüyor ne yapsak? Küçük bir kilim koysak mı? Eğer 60 derece sıcaklığa dayanabilen bir kilim bulabiliyorsa haftada bir yıkayabiliyorsa kullanılabilir. Fakat o özelliklerde halı ve kilim bulabilmek çok zor. Veya mite öldüren deterjanla haftada bir kez 60 derece de yıkayabiliyorsa belki olabilir. Fakat en ideali olmamasıdır. Çocuğumuzun yatağına ne yapacağız? Tabi ki çocuğun yattığı yatakta beş, on milyon mite var. Mitelarla yatıp kalkıyorlar çocuklar. Neden? Çünkü mitelar deri döküntüleriyle besleniyorlar ve tekstil ürünlerini seviyorlar ve tabi ki en çok deri döküntüsü çocuğun yattığı yerde. Onlarla besleniyorlar. Ve kışın daha da alevleniyor mitelar. Neden alevleniyor? Çünkü biliyoruz ki mitelar nemi ve sıcağı seviyorlar. Kış ayların da odanın içerisi sıcak olduğu için nem de olduğu için tabi ki mitelar artıyor.

Ece Erken: Neden doktorlarımız evin içerisinde üşüyün diyor bundan işte. Değil mi hocam?

Ahmet Akçay: Evet. Ve bir de ne yapıyoruz biz? Evin içerisi kurudu diye peteklerin üzerine bez koyuyoruz bir de nem makinesini çalıştırıyoruz mitelar için daha da artması için alevlenmesi için ortam hazır.

Ece Erken: Hocam nem makinesini de mi çalıştırmayacağız?

Ahmet Akçay: Deniz kenarında olan yerlerde çalıştırmayacağız. Ama yine Konya’daki Antep’teki deniz kenarında olmayan yerlerde nem eğer düşmüşse onlar rahat.

Ece Erken: Konya geliyorum ben orda yaşayacağım.

Ahmet Akçay: Evet

Ece Erken: Hocam bir telefonumuz var, devam edeceğiz. Hoş geldiniz efendim. Hayırlı sabahlar

Telefon Konuşması: Hayırlı sabahlar.

Ece Erken: Buyrun sizi dinliyor hocamız.

Telefon Konuşması: Çocuğum bahar ayında hastalandıktan sonra astım teşhisi konuldu. Doktor Bey’in verdiği ilaçlar iyi gelmiyor. Ne yapmam gerek?

Ahmet Akçay: Çocuğumuz da astım belirtileri var, öksürük var, bronşitten şüpheleniyoruz. Ne yapmak gerekiyor? Tabi ki teşhis koymak gerekiyor. Nasıl teşhis koyuyoruz? Bir kere doğumdan 18 yaşına kadar olan çocuklarda eğer alerjik bir hastalıktan şüpheleniyorsak, astımdan şüpheleniyorsak bir çocuk alerji uzmanı veya çocuk alerji uzmanının olduğu bir bölümde değerlendirilmesi gerekiyor.

Ece Erken: Alerji testi mi yaptıracağız hocam?

Ahmet Akçay: Evet. Bir alerji testi gerekebilir. Bunun dışında eğer 5,6 yaşından büyükse nefes testi yani solunum fonksiyon testi ile akciğerler değerlendirilebilir. Gerekli bazı testler yapılabilinir. Ve bütün bu testlerle çocukta astım teşhisi mi var yoksa başka bir neden mi var onun araştırılması gerekiyor. Yoksa sadece öksürüyor sadece astım belirtisi var diye hemen çocuğa astım teşhisi koymuyoruz.

Ece Erken: Belki de ondan dolayı o ilaç işe yaramadı mı?

Ahmet Akçay: Evet. Belki de mitelara karşı çocuğun alerjisi var. Çocuk 5,10 milyon mite ile yaşıyor ne verirseniz verin iyileşir mi? Zaten mitelara karşı alerjisi var durmadan tedavi veriyoruz ama tabi ki bunun faydası olmayacaktır.

Ece Erken :Hocam kortizonlu ilaçlarda olabiliyor.

Ahmet Akçay: Kortizonlu ilaçlarda verilebiliyor.

Ece Erken: hatta benim dün akşam arkadaşımın çocuğuna verildi. O anlık geçirdi hocam. Pul pul dökülmeler de oluyordu hocam onun vücudunda. Buradan izliyorsa Selin’e de sevgilerimi yolluyorum. Ve akşam iyiydi o ilaçtan sonra ama sabah yine olmuş sabah yine nefes daralmasıyla uyandı çocuk.

Ahmet Akçay: Evet. Bazen kortizonlu ilaçlar veriyoruz. Ancak bu kortizonlu ilaçlardan korkmuyoruz. Neden korkmuyoruz? Çünkü biz en düşük dozda veriyoruz. En düşük dozda verdiğimiz için ve genelde de akciğerden gidecek tedaviler veriyoruz. Doğrudan böyle tableti çok sık vermemeye çalışıyoruz. Akciğerlere gidip akciğerlerdeki o iltihabı düzeltsin diye tedaviler veriyoruz. O bizim verdiğimiz dozlarda da önemli bir sorun olmuyor çünkü dünyalarca binlerce çalışma var, çocukta önemli bir sorun yaratmıyor.

Ece Erken: Sorun yok ilaçta diyorsunuz yani?

Ahmet Akçay: Sorun yok merak etmeyelim. Sadece ilacı doğru kullanalım. Doğru kullanmaya da biraz sonra geleceğiz.

Ece Erken : Tamam hocam. O zaman burayı bitirelim. Sonra ilacı nasıl doğru kullanacağız bunu konuşacağız.

Ahmet Akçay: Evet şimdi çocuğun odasında beş,  on milyon mite var, durmadan öksürüyor diyor tedavi veriyorum diyor iyileşmiyor diyor. Bir kere öncelikle çocuğun odasındaki miteın sayısını azaltalım. Ne yapmamız lazım? Bir kere yatağın, yorganın, yastığın kılıflarını çıkartalım. Kılıflarını çıkardıktan sonra öncelikle buradaki miteları hapsedelim. Yataktaki,  yastıktaki yorgandaki miteları hapsedelim. Nasıl hapsediyoruz ? bir kere bu miteların yğzeye çıkmasını engelleyecek sıkı dokunmuş antialerjik kılıf kullanacağız.

Ece Erken: Antialerjik kılıf kullanıyoruz.

Ahmet Akçay: Antialerjik kılıfı mitelardan uzak durmak için yastığımıza bu şekilde geçiriyoruz. Geçirdikten sonra bu şekilde fermuarını kapatıyoruz.

Ece Erken: Yastık nasıl olsun hocam? Kaz tüyü mü olsun? Elyaf mı olsun?

Ahmet Akçay: Biz tüylü olanları tercih etmiyoruz, pamuklu olsun. Bunu kapatıyoruz. Kapattık hapsoldu. Şimdi artık bütün mitelar içinde. Bunun üzerine de normal kılıfı geçiriyoruz. Normal kılıfı bunun içine antialerjik kılıfa geçiriyoruz.

Ece Erken: Mite kılıfın üzerinde barınamıyor mu hocam?

Ahmet Akçay: Evet. Neden bu kılıfı geçiriyoruz?

Ece Erken: Neden?

Ahmet Akçay: Çünkü çocuk bunun üzerinde yattığı için yine döküntüler oluyor yine mite birikiyor. Onun için bu bariyer oluşturduktan sonra haftada bir bu kılıfları yıkıyoruz.

Ece Erken: Hafta da bir kılıfları yıkıyoruz.

Ahmet Akçay: Evet bu antialerjik kılıfları ise altı ayda bir 60 derecede yıkıyoruz.

Ece Erken. Bir kere hocam tekrarlayalım bunu.

Ahmet Akçay: Evet antialerjik kılıfları altı ayda bir normal kılıfları haftada bir 60 derece de yıkıyoruz ve ütülüyoruz, çünkü miteları öldürüyoruz. Mitelara son.

Ece Erken: Mitelara son. Gıcık oldum şu mitelara. Hocam şimdi seyircimiz soruyormuş onu anlayamadım buyurun Sultan Hanım yünlü yastıkları soruyormuş izleyicimiz.

Ahmet Akçay: Yünlü yastıkları maalesef kullanamıyoruz. Neden? Yünlü yastıkları en çok seviyor mitelar yün onların sevdiği ürünler. Ama tabi ki antialerjik kılıfla tabi ki önlem alıyoruz faydası oluyor ama mümkün olduğu kadar pamuklu ürünler kullanıyoruz.

Ece Erken: Hadi onu kurtardık hocam. Yorgan?

Ahmet Akçay: Yorganında aynı kılıfları var, büyük kılıfları var onun da kılıfını geçiriyoruz, üzerine normal nevresim geçiriyoruz. Yatağı da tulum şeklinde antialerjik kılıfla onu da geçiriyoruz onun da üzerine normal çarşafları geçiriyoruz.

Ece Erken:  Peki güzel şimdi neler yapacağımızı tekrar hatırlayalım hocamla. Kilim, halı kullanmıyoruz çocuğun odasında.

Ahmet Akçay: Evet

Ece Erken: Çok kullanmak mı istiyorsunuz? O zaman 60 derecede yıkanan kilim bulacaksınız oda zor hocam.

Ahmet Akçay: O da zor veya mite öldürücü deterjanlarla yıkayacaklar haftada bir kez.

Ece Erken: Sonra çocuğumuzun pelüş oyuncaklarından genellikle vazgeçiyoruz. Ama çocuk vazgeçmediği takdirde ne yapıyoruz? Deep freeze koyuyoruz 24 saat sonra o deep frezeenden çıktıktan sonra hocam dedi ya mitelar ölüyor ama üzerinde sudan geçiriyoruz. Ama birde başka bir yöntemi daha vardı hocam neydi o?

Ahmet Akçay: Mite öldürücü deterjanlarla yıkayabiliriz.

Ece Erken: Peki ondan sonra yatağa geçtik. Yatağın yastığı nasıl olmalı? Yün olmayacak, mitelar en çok yün yastığı seviyor.

Ahmet Akçay: Yün yorganı seviyor, yün yatağı seviyor. Antialerjik kılıflarla bariyer oluşturuyoruz. Çünkü sıkı dokunmuş, yüzeye çıkmasını engelliyor bir bariyer oluşturuyor.

Ece Erken: Sonra da üzerine tekrar kılıfını koyuyoruz. Antialerjiği ayda bir, kılıfı hafta da bir yıkıyoruz.

Ahmet Akçay: Antialerjiği altı ayda bir kılıfı hafta da bir.

Ece Erken: Ben ayda bir yıkayacağım hocam. Altı ayda bir tamam

Ahmet Akçay: Çünkü dayanıklılığı azalıyor. Çünkü onlarında belirli bir yıkama şeyi var. Tabi ki yıkayabilirsiniz ama kısa süre de bir antialerjik kılıfa daha ihtiyacınız olur. Siz bilirsiniz.

Ece Erken: Evet. O yüzden ekonomi devri diyoruz altı ayda bir yıkıyoruz. Bir telefonumuz var alo diyelim. Hoş geldiniz efendim. Alo? Buyurun hoş geldiniz İyi Fikir’ deşiniz.

Telefon Konuşması: İyi günler efendim. Ben Bursa’ dan arıyorum. Benim üç yaşında bir torunum var. Benim torunumda bir ateş oluyor, boğazda hırlama oluyor. Doktora götürdük alerji testi yaptık hatta bir iki defa alerji testi yaptırdık ama aldığımız ilaçlardan çok fayda göremedik çocuk en ufak bir şey de hemen hasta oluyor. İlk torunumuz olduğu için ondan çok biz hasta oluyoruz yani ne yapabiliriz.

Ece Erken: Alerji testinde bir şey çıkmadı mı?

Telefon Konuşması: Çıktı. Birçok şeyden çıktı. Mesela kivi efendim birçok şeye vardı.

Ece Erken: Ona rağmen ilaç sonuç vermedi.

Telefon Konuşması: Bir fayda göremiyoruz aldığımız ilaçlardan. Aşırı bir ateş oluyor hasta olduğu zaman.

Ece Erken: Tamam soralım hemen.

Ahmet Akçay: Şimdi alerji testi yapılmış, alerji çıkmamış demek ki bunun akciğerlerinde başka nedenlerde olabilir. Biz bu nedenleri nasıl araştırıyoruz? Bir kere kistik fibrozis denilen bir hastalık var onun açısından incelenmesi gerekiyor. Akciğer filminde bir problem var mı yok mu, akciğerinde bir zatürre var mı yok mu ona bakıyoruz ve verem mikrobu var mı yok mu ona bakılması gerekiyor. Bağışıklık sisteminde bir problem var mı yok mu ona bakılması gerekiyor. Yani sadece alerji testinde bir şey çıkmayıp ondan sonra hemen tedaviye başlamıyoruz. Bazı sorunlar var mı yok mu diye gidişata göre özellikle tedaviye cevap vermeyen durumlarda inceliyoruz.

Ece Erken. Diğer testleri de yaptırmamız gerekiyor.

Ahmet Akçay. Mesela reflü olabilir. Reflü de öksürtür onun için bunların hepsinin araştırılması ve tedavinin de düzgün verilmesi gerekiyor.

Ece Erken: Hocam peki dün bana en çok işte Selin’in söylediği şey çok kafama takıldı mesela bir anne olarak. Çocuğu her şeyden koruyorum diyor, sizin yaptıklarınızı eminim yapıyordur evde ama, mesela babası dışarıdan geliyor farkında olmadan mikropla geliyor eve ve babası hastalanmıyor ama çocuğun o mikroptan nem kapıyor hemen hastalanıyor diyor. Ne yapacağız o durumlarda?

Ahmet Akçay: Şimdi genelde eğer baba riskli bir ortamda çalışıyorsa eve gelince doğrudan duş alıp kıyafetlerini değiştirmesinde fayda var. Özellikle sigara kullanan ebeveynler muhakkak eve girerken kıyafetlerini değişmesi gerekiyor. Çünkü üzerine sinen kokuda etkileyebiliyor ve dışarıdan gelen enfeksiyonlara karşı da tabi ki bir banyo yaparak kıyafetlerini değiştirerek önleyebiliriz.

Ece Erken: Biz de temizleneceğiz eve girerken.

Ahmet Akçay: Evet.

Ece Erken: Peki  hocam. Şimdi ben burayı alıyorum böyle aldım, ay olsun bir şey olmaz değil mi ne olacak? Canlı yayın. Tek başıma bu kadar. Hocam şimdi bu önümüzdekiler neler?

Ahmet Akçay: Şimdi bir kere çocuğumuzda astım belirtileri var ve teşhisi de koyduk. Alerji testini de yaptık. Bir kere alerji testinde yaş sorunumuz var. Herkes diyor ki küçük çocuklarda yapılmaz diyor. Acaba hangi yaşta yapılıyor.

Ece Erken: Hangi yaşta yapılıyor gerçekten?

Ahmet Akçay: Bir kere alerji testi her yaşta yapılabilir ancak genelde astım, alerjik nezle gibi hastalıklarda biz bir iki yaşından büyüklerde yapıyoruz.

Ece Erken. Bir mi hocam iki mi?

Ahmet Akçay. İki yaşından büyük olursa daha iyi olur. Ama bakıyorsun ki bazen belirtiler çok fazla astımdan çok büyük şüphe duyuyoruz. O zaman tabi ki bir yaşından sonra da yapılabilir. Bunun dışında eğer çocuğumuzda egzama da varsa beraberinde gıda alerjisi için de bir, iki aylıktan itibaren alerji testi yapılabilir. Onun için alerji testi küçük çocuklarda da yapılabilir. Alerji testi sonucu da bize iyi fikirler verebilir. Teşhisi koyduk. Tabi ki tedavi yapmamız gerekiyor. Tedavi de ne dedik? Korunma tedavisi, ilaç tedavisi ve alerji aşı tedavisi olarak üç tane tedavi yöntemimiz var.

Ece Erken: Üç tedavi yöntemimiz var. Neydi hocam?

Ahmet Akçay: Evet. Bir tanesi korunma tedavisi, ilaç tedavisi, alerji aşı tedavisi birde tamamlayıcı tedavi dediğimiz alternatif bir şeyler verebilir miyiz? Beraberinde onları konuşacağız.

Ece Erken: Tamam hocam başlayalım.

Ahmet Akçay: Şimdi korunma tedavisini anlattık. Bu korunma tedavisinden sonra bir de ilaç tedavisinde ilaçların doğru kullanılması önemli. Tedavi de rahatlatıcı tedavi var bir de akciğerleri iyileştirici tedavi var. Rahatlatıcı tedaviler daha çok akciğerlerde ki bronşları genişleterek öksürüğü rahatlatıyor. Bunlar sadece öksürük rahatlatır.

Ece Erken: Bunu bir çocuğumuzun üzerinde uygulayabilir miyiz hocam?

Ahmet Akçay: Tabi ki uygulayabiliriz. Varsa bir çocuğumuz.

Ece Erken. Emir? Taha? Hanginiz gelecek. Emirciğim gel. Şimdi hocam Allah korusun yine. Emir bronşit diyelim. Tedavisi nasıl olacak şimdi? Emir’ in üzerinde gösterelim

Ahmet Akçay: Şimdi üç yaşından küçüklerde nebulizatör denilen ilaçlar kullanıyoruz ama çocuğumuz büyük olduğu için bu şekilde haznelerle kullanıyoruz. Neden haznelerle kullanıyoruz? Çünkü sprey kullanacağız. Spreyi çocuğumuzun akciğerlerine ulaştırması kolay olmuyor. Ondan dolayı bir kere bu spreyleri bu haznelerle kullanılması gerekiyor. Nasıl kullanıyoruz bu haznelerle? Önce çalkalıyoruz, çalkalamayı unutmuyoruz. Çalkaladıktan sonra kapağını açmayı unutmuyoruz. İnanın ki kapağını açmadan kullananlar var.

Ece Erken. Tabi tabi kapağını açıyoruz.

Ahmet Akçay: Kapağını açmadan spreyimiz gitmez. Bunu açıyoruz, daha sonra maskeli ve maskesiz olarak kullanılabiliyor. Genelde küçük çocuklarda maskeli tercih ediyoruz. Böyle oğlumuz gibi büyük çocuklarda ise maskeyi çıkarıyoruz.

Ece Erken: Kaç yaşındaydın sen?

Konuk Çocuk: 9

Ece Erken: Emir 9 yaşında

Ahmet Akçay: 4 yaşından ve daha büyüklerde genelde maskesiz kullanabiliyoruz, o beceride olabiliyorlar. Peki ne yapıyoruz öncelikle? Bunu kullanırken bu ağızlığından derin ve yavaş nefes alıp veriyor. Derin ve yavaş.

Ece Erken: Derin ve yavaş nefes alıp veriyor.

Ahmet Akçay: Kaç kez nefes alıp veriyor? Beş kez. Ama spreyden sonra beş kez

Ece Erken: Yani önce sprey alıyor ondan sonra beş kere derin nefes alıp veriyor.

Ahmet Akçay: Tabi ki bunun sıkma anını biz nefes alıp verirken, tam böyle nefesini verdi, alırken sıkmamız gerekiyor. Öncelikle nefes alıp verdiriyoruz.

Ece Erken: Hocam bir kez daha söyler misiniz o cümleyi?

Ahmet Akçay: Nefes alıp verirken tam nefesini verdiği an sıkıyoruz ki akciğerlerine bu sprey gitsin diye.

Ece Erken: Tam nefesini verdiği an.

Ahmet Akçay: Tam almaya başlarken sıkıyoruz. Öncelikle bu spreyi de bu haznenin arkasına altı üste gelecek şekilde yerleştiriyoruz. Altı üste gelecek şekilde ve bu şekilde ağzımızı açıyoruz, kapatıyoruz, nefes alıp veriyorsun şimdi derin ve yavaş. Nefesini al, ver. Tam verdiği an sıkıyoruz. Evet alıyoruz beş defa. Bir, iki, üç, dört ve beş işte bu kadar

Ece Erken: Hocam bronşit olmayan çocuğa zararı yok değil mi?

Ahmet Akçay: Hiçbir zararı yok, bu sadece nedir? Nefes açıcı bir spreydir. Bir zararı yoktur merak etmeyin

Ece Erken: Aferin sana ne güzel yaptın. Peki hocam, başka diğeri ney?

Ahmet Akçay: Şimdi bu spreyi yaptıktan sonra tabi ki daha bitmedi işimiz. Ne yapıyoruz? Özellikle kortizonlu spreylerde ağzımızı su ile çalkalıyoruz. Bu bir kortizon olmadığı için yapmayabilir belki ama kortizonlu ilaçlarda muhakkak yaptıktan sonra ağzını su ile çalkalıyor veya dişlerini fırçalıyor.

Ece Erken: Veya dişlerini fırçalıyor. Tamam hocam. Peki bunu günde ne kadar yapabiliyoruz?

Ahmet Akçay: Nefes açıcıları yani öksürük olduğu zaman kullanılan bu spreyleri günde en az dört sefer iki paf yapıyoruz.

Ece Erken: En az dört sefer, iki paf.

Ahmet Akçay: Ve iki pafıda üst üste sıkmıyoruz. Üst üste sıkarsak bu partiküller birleşiyor ve çöküyor. Faydası olmuyor. Onun için biz spreyi beş nefes bir dakika sonra yine bir sprey, beş nefes.

Ece Erken: Tamam hocam. Çok güzel anlatıyorsunuz gerçekten hepimizin aklında kalacak bir şekilde. Sonra diğeri hocam?

Ahmet Akçay: Şimdi bunu yaptık. Büyük çocuklarda bu şekilde uyguluyoruz. Tabi ki küçük çocuklarımız var. Üç yaşında ki çocuğa ben şimdi nefes al, ver diyebilir miyim?

Ece Erken: Hocam onu reklamlardan sonra anlatalım.

Ahmet Akçay: Tamam.

Ece Erken: Küçük çocuklara bakalım bunu nasıl uygulayacağız? Kısa bir aramız var. Reklamlardan sonra değerli hocam yine sizlerle birlikte olmaya devam edecek.

Ece Erken: Valla Prof. Dr. Ahmet Akçay’ ın sohbetine doyum olmadı. Neden? Çünkü çok önemli bilgiler verdi. Hocam son dakikamız artık. Bu aleti nasıl çocuklarımıza kullanacağımızı söyleyecektik. Bu aletin adı ney hocam?

Ahmet Akçay: Bu nebülizatör. Bu nebülizatörde kompresörlü olması önemli. Sessiz bir ultrasonik almıyoruz, kompresörlü olacak ki istediğimiz ölçüde parçalayabilsin. Çocuklar tabi ki küçük bebekler  bunu yapabilir mi? Yapamaz. Nefes al, ver diyebilir miyiz? Diyemeyiz. Onun için bu aletle. Bu aletle ne yapıyoruz? Nefes açıcı ilaçları ne yapıyoruz? Buradan şeyini açıyoruz ve bu haznesine boşaltıyoruz ve bu kadarda serum fizyolojik dediğimiz seyreltici koyuyoruz, makineyi çalıştırıyoruz sonra bu şekilde buhar olarak veriyoruz.

Ece Erken: Peki. Burada kalmayacak. Çocuklarımızla ilgili her türlü soruyu, her türlü sorunu masaya yatıracağız hem de uzman konuklarımızla TRT 1 İyi Fikir olarak efendim. Doktorumuza da teşekkür ediyoruz. Tekrar saygılar, sevgiler.

Ahmet Akçay: Biz teşekkür ediyoruz.

Ece Erken: Ve bu konuya da devam edeceğiz önümüzde ki haftalarda ama bize ayrılan sürenin maalesef sonuna geldik. Yarın aynı saatte farklı konu ve konuklarla olmak dileğiyle. Hoşcakalın efendim.

Randevu ve Bilgi Formu