Çocuklarda alerjik reaksiyonlar yaygın bir şekilde görülmektedir ve bu yaygınlık giderek artış göstermektedir. Özellikle besin alerjileri çocuklarda en yaygın görülen alerjilerdendir. Dünya genelinde alerjik reaksiyona neden olan 8 yaygın besin vardır. Bu besinler, süt, yumurta, buğday, soya, balık, kabuklu deniz ürünleri, yer fıstığı ve kabuklu ağaç yemişlerini içerir. Alerjik rahatsızlıkların bu kadar yaygın olması ebeveynlerin aklına çocuklarda alerji nasıl geçer sorusunu getiriyor. Bazı alerjiler yaşla birlikte geçme eğilimi gösterirken bazıları ise ömür boyu sürme eğilimi gösterir. Alerjik reaksiyonları anlattığımız ve sorularınızın yanıtını detaylı bir şekilde bulabileceğiniz yazımızı sizin için derledik.

Alerji Nedir?

Alerji, bir kişi çevredeki çoğu insan için zararsız olan maddelere tepki gösterdiğinde ortaya çıkar. Bu maddeler alerjen olarak bilinir ve toz akarlarında, evcil hayvanlarda, polenlerde, böceklerde, kenelerde, küflerde, yiyeceklerde ve bazı ilaçlarda bulunur. Bağışıklık sistemi zararlı gördüğü bu maddelerle mücadeleye girişir. Bu mücadele için antikor ve histamin gibi kimyasallar üreten bağışıklık sistemi, alerjen madde ile bir sonraki karşılaşmasında histamin gibi kimyasallar salınır ve reaksiyon belirtileri ortaya çıkar. 

Çocuklarda Alerji Nedir?

Alerjiler bağışıklık sisteminin problemleridir. Çoğu alerjik reaksiyon, bağışıklık sistemi “yanlış alarma” tepki verdiğinde meydana gelir. Normalde insan vücudu kendini virüs veya bakteri gibi zararlı şeylere karşı savunur. Ancak bazen savunmalar toz, küf veya polen gibi çoğunlukla hafif şeylere karşıdır. Normalde alerjenler zararsızdır. Ancak bir kişinin alerjisi olduğunda vücut bu alerjenlerin zararlı olduğunu düşünür. Vücut daha sonra immünoglobulin E (IgE) adı verilen antikorlarla alerjenlere saldırır. Bu antikorlar, mast hücreleri adı verilen özel hücrelere eklenir. Alerjenler antikorlara yapışır. Bu, mast hücrelerinin alerjik reaksiyona neden olan histamin ve diğer kimyasalları serbest bırakmasına neden olur. Kimyasallar yakındaki burun dokusunu tahriş ettiğinde, bu nazal alerji semptomlarına neden olur. Bu, akciğerlerin solunum tüplerinde meydana geldiğinde, öksürük ve hırıltı gibi astım semptomlarına neden olabilir. Reaksiyon tüm vücudu kapsadığında, bu ciddi bir alerjik reaksiyon olabilir.

Çocuklarda Alerji Belirtileri Nelerdir?

Vücudun herhangi bir yerinde alerjik reaksiyon meydana gelebilir. Buna cilt, gözler, mide, burun, sinüsler, boğaz ve akciğerler dahildir. Bunlar, bağışıklık sistemi hücrelerinin solunan, yutulan veya ciltle temas eden mikroplarla savaştığı yerlerdir. Alerjik reaksiyonlar şu durumlara neden olabilir:

  • Burun tıkanıklığı, hapşırma, kaşıntı veya burun akıntısı,
  • Kulak veya ağız çatısında kaşıntı,
  • Kırmızı, kaşıntılı, sulu gözler,
  • Kırmızı, kaşıntılı, kuru cilt,
  • Kurdeşen veya kaşıntılı kaynaklar,
  • Kaşıntılı döküntü,
  • Nefes darlığı, öksürük, hırıltı gibi astım semptomları,

Ciddi, yaşamı tehdit eden bir alerjik reaksiyon (anafilaksi). 

**Anafilaksi, solunum güçlüğü, kusma, ishal, düşük tansiyon, bayılma veya ölüme neden olabilir.

Çocuklarda Alerjiye Ne Sebep Olur?

Pek çok şey alerjik reaksiyonları tetikleyebilir. Ancak en yaygın tetikleyiciler veya alerjenler şunlardır:

  • Ağaç, çimen ve ot polenleri,
  • Doğal kauçuk lateks,
  • Küfler,
  • Toz akarları,
  • Hayvan kepeği, idrar ve deriden yağ,
  • Gıdalar,
  • İlaçlar,
  • Tüyler,
  • Arı sokmaları,
  • Hamamböceği ve fare gibi zararlılar.

Hangi Çocuklar Alerji Riski Altındadır?

Alerjiler herkesi etkileyebilir. Genellikle alerji, çocuklarda daha yaygındır. Ailesinde alerji öyküsü olan çocuklar, diğer çocuklara göre alerji geliştirme riski altındadır. 

Çocuklarda Alerji Geçer Mi?

Bazı besin alerjileri, yaş ilerledikçe kendiliğinden düzelme eğilimi gösterir. Örneğin, süt, yumurta, buğday alerjileri çocukluk çağının ilerleyen zamanlarında büyük oranda geçmiş olur. Ancak bazı alerjiler, kuruyemiş, balık, kabuklu deniz ürünleri gibi, ömür boyu devam etme eğilimi gösterir ve ciddi alerjiler olarak kabul edilir. 

Bazı alerjiler ise doğru tedavi ile geçebilir. Örneğin polen alerjilerinde uygulanan aşı tedavilerinin başarı oranı oldukça yüksektir. Alerji aşısında amaç; vücudu alerjen maddeye alıştırmaktadır. Alerji aşısı, kademeli olarak vücuda alerjen enjekte edilmesini içerir.