Çocuk immünoloji ve alerji doktorları çocukluk döneminde görülen alerji hastalıkları ve bağışıklık sistemi hastalıkları ile ilgilenen doktorlardır. Çocukluk döneminde görülen egzama, astım, besin alerjisi, alerjik nezle gibi hastalıkların teşhis ve tedavisini yapmaktadırlar. Çocuk immünoloji ve alerji doktorları bağışıklık sisteminin nasıl çalıştığı, alerjenlere karşı nasıl tepki gösterdiği konusunda eğitim almış, konunun uzmanı olan kişilerdir. 

Çocuk İmmünoloji ve Alerji Bölümü Nedir?

Çocuk İmmünoloji ve Alerji Bölümü 0-18 yaş arası çocuklarda görülebilen alerji hastalıkları ve bağışıklık sistemi hastalıkları ile ilgilenen bir bölümdür. Çocukluk döneminde görülebilen bağışıklık sistemi hastalıkları, astım, egzama, arı sokma, besin alerjisi gibi alerji hastalıkların tanı ve tedavisini yapmaktadırlar. 0-18 yaş arası çocuklarda doğuştan gelen ya da sonradan oluşan bağışıklık sistemi hastalıkları, besin alerjisi, astım, egzama gibi alerjik hastalıkların semptomları görüldüğünde mutlaka çocuk immünoloji ve alerji uzmanına başvurulmalıdır. 

Çocuk İmmünoloji ve Alerji Bölümünde Yapılan Testler

Çocuk immünoloji ve alerji bölümünde yapılan testler sayesinde çocukluk döneminde görülebilen alerji ve bağışıklık sistemi hastalıklarının teşhisi yapılmaktadır. Bu testler ile birlikte uzman hekim hastanın semptomları, tıbbi geçmişi değerlendirilir ve uygun teşhis ve tedavi planlanır. Çocuk immünoloji ve alerji bölümünde uygulanan testler aşağıdaki gibidir:

Alerji Testleri

Doğuştan ya da sonradan oluşan alerji hastalıklarını teşhis etmek ve en uygun tedavi yöntemini uygulamak için uygulanan testlerdir. Bu testler arasında deri prick testi, ıntradermal test, yama testi, kan testi bulunmaktadır. 

  • Deri prick testinde cilt üzerine farklı alerjen özütleri damlatılır ve cildin gösterdiği reaksiyonlar gözlemlenir. 
  • Intradermal testte alerjen özütleri cilt altına enjekte edilmekte ve cildin gösterdiği reaksiyonlar gözlemlenir. 
  • Yama testinde alerjen içeren yamalar cilde uygulanır ve yaklaşık 48 saat boyunca bekletilir. Cildin gösterdiği reaksiyonlar gözlemlenir. 
  • Kan testinde hastadan alınan bir miktar kan ile alerjenlere karşı üretilen IgE antikorlarının seviyesi ölçülmektedir. 

Bağışıklık sistemi testleri

0-18 yaş arasında meydana gelen bağışıklık sistemi hastalıklarını teşhis etmek ve uygun tedavi yöntemini uygulamak için uygulanan testlerdir. Bu testler arasında tam kan sayımı, globülin ve özel bağışıklık testleri bulunmaktadır. 

  • Tam kan sayımında çocuk immünoloji ve alerji uzmanı tarafından beyaz kan hücrelerinin sayısı ve türleri incelenerek, enfeksiyon veya bağışıklık sistemi hastalığının teşhisi yapılmaktadır. 
  • Bağışıklık globülin testleri ile kandaki immünoglobulinlerin (antikorların) seviyeleri ölçülür ve bağışıklık sistemi değerlendirilir. 
  • Özel bağışıklık sistemi testleri ile bağışıklık sisteminin belirli enfeksiyonlara karşı nasıl tepki gösterdiği incelenmektedir. 

Akciğer fonksiyon testleri

Akciğer fonksiyon testleri ile solunum yolları hastalıklarının teşhisi yapılabilmektedir. Bu hastalıklar arasında astım, bronşit, nezle bulunmaktadır. 

Alerjik rinit testi

Alerjik rinit testi ile hastanın burun mukozasından örnek alınarak alerjik nezle teşhisi yapılabilmektedir. 

Gıda yükleme testi

Gıda yükleme testi ile besin alerjisinin nedeni belirlenmektedir. Uzman hekim kontrolünde hasta alerjen besinleri tüketir ve oluşabilecek semptomlar gözlemlenir. 

İmmünoterapi tedavisi nedir?

İmmünoterapi tedavisi yeni nesil tedavi yöntemlerinden bir tanesidir. Bu tedavi yönteminde bağışıklık sisteminin kanser hücrelerini tanıması ve yenmesi sağlanmaktadır. Bu tedavi yöntemi geleneksel kanser tedavilerinden farklı olarak, tüm vücudu etkilemez ve sadece kanser hücrelerini hedef alır. İmmünoterapi tedavisinde amaç insan vücudunda doğuştan bulunan ve kanser ile savaşan hücreleri harekete geçirerek, insan vücudunun hastalığı kendi kendine yenmesini sağlamaktır. 

Çocuklarda alerji olduğu nasıl anlaşılır?

Doğuştan gelen ya da sonradan oluşan alerji, vücudun aslında zararlı olmayan maddelere karşı tepki göstermesi sonucunda oluşan bir hastalık türüdür. Çocuklarda alerji yaşam kalitesini büyük ölçüde etkileyebilir ve farklı semptomlara neden olabilir. En yaygın görülen alerji belirtileri arasında ciltte kaşıntı, kuruluk, döküntü, kızarıklık, şişlik görülmektedir. Alerji, türüne göre farklı semptomlar gösterebilir. Alerjik reaksiyon gösteren çocuklarda burun akıntısı, burun tıkanıklığı, öksürük,  bulantı, kusma, halsizlik, gözlerde sulanma gözlemlenebilir. Bu belirtilerden herhangi birinin varlığında mutlaka bir çocuk immünoloji ve alerji uzmanına başvurulmalıdır. 

Çocuk alerjisi için hangi bölüme gidilir?

Çocukluk döneminde görülen alerji hastalıkları ve bağışıklık sistemi hastalıkları için Çocuk İmmünoloji ve Alerji Bölümüne gitmek gerekir. Bu bölümde bağışıklık sisteminin nasıl çalıştığı, alerjenlere karşı nasıl tepki gösterdiği konusunda eğitim almış uzman hekimler bulunmaktadır. 

Çocuk alerjisine ne iyi gelir?

Çocuklarda görülen alerjiye neyin iyi geleceği alerjinin türüne, görülen semptomlara, hastanın alerji öyküsüne göre farklılık göstermektedir. Semptomların azaltılması ve yok edilmesi için mutlaka uzman hekimden yardım alınmalıdır. Ancak semptomları hafifletmek için alerjenlerden kaçınmak, alerji oluşturabilecek besinleri tüketmemek, bol su içmek ve uyku düzenine dikkat etmek yararlı olabilir. 

Çocuklarda alerji neden kaynaklanır?

Çocuklarda görülen alerjinin farklı nedenleri olabilir. En yaygın görülen nedenler arasında bağışıklık sisteminin zayıf olması, polen, evcil hayvan tüyleri, ev tozu akarları, hava kirliliği gibi etkenler görülmektedir. Aynı zamanda besin alerjisine neden olabilecek süt, yumurta, yer fıstığı, kabuklu deniz ürünleri gibi besinler de çocukluk döneminde alerjik reaksiyonlara neden olabilmektedir. Özellikle ailesinde alerji öyküsü olan çocuklar risk altındadır.