Çocuk alerji uzmanı olmak için öncelikle tıp fakültesinin bitirilmesi gerekiyor. Tıp fakültesi bitirildikten sonra çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanlığı yapılması gerekiyor. Çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanı olduktan sonra çocuk alerji üst ihtisası sınavına girilmesi gerekir.Bu üst ihtisas sınavı kazanıldıktan sonra çocuklarda görülen alerjik hastalıklar ve astım konusunda özel eğitim alabileceği çocuk alerji bölümünde eğitim alınması gerekiyor. Bu çocuk alerji bölümünde üç yıllık bir eğitim sonrasında bitirme sınavına girilerek çocuk alerji uzmanı olunmaktadır. Bu üç yıllık eğitimden sonra iki yıl da devlet hizmet yükümlülüğü yapılmakta. Bu hizmet yükümlülüğü sonrasında çocuk alerji uzmanı diploması alınmaktadır. Türkiye’de yaklaşık 200 ila 250 arasında çocuk alerji uzmanı bulunmaktadır.

Çocuk Göğüs Hastalıkları Uzmanları

Çocuk alerji uzmanları, yeni adıyla çocuk immünoloji ve alerji hastalıkları uzmanlarının gerek kaşelerinde gerek kartvizitlerinde bu iki uzmanlık alanının adı bulunmaktadır. Sonuç olarak çocuk alerji uzmanları, lise eğitiminden sonra 15 yıllık bir eğitim süreci geçirmektedir ve bu eğitimlerinin sonucunda da astım ve alerjik hastalıklar konusunda, çocuk alerji konusunda uzman olan doktorlardır.

Son 50 yıl içerisinde dünyada ve ülkemizde  astım ve benzeri alerjik hastalıklarda artış görülmektedir. Kronik ve tekrarlayan öksürük, tekrarlayan hışıltı ve nefes darlığı, astım, zatürre, üst solunum yolu enfeksiyonları, grip gibi şikayetler ile Çocuk Göğüs Hastalıkları Uzmanları , hastaların tedavilerinin sağlanması, benzeri olayların tekrarlanmaması için gerekli  önlemlerin alınması ve özellikle tedaviye iyi yanıt vermediği düşünülen hastaların altta yatan diğer hastalıkların varlığının araştırılması temel prensipleri arasında yer almaktadır.

İSTANBUL ALERJİ MERKEZİ

Sağlıklı Günler Diler