Göğüs hastalıkları akciğerler, bronşlar, pleura ve göğüs boşluğundaki diğer organları etkileyen hastalıklara verilen addır. Bu hastalıklar solunum sisteminin dengesini bozmakta, nefes darlığı, göğüs ağrısı, öksürük gibi semptomlara neden olmaktadır. Hastanın yaşam kalitesini ciddi şekilde etkileyen bu semptomlar, solunum sisteminin işleyişinin bozulması ile meydana gelmektedir. 

Göğüs hastalıkları bölümünde hangi hastalıkların tanı ve tedavisi yapılır?

Göğüs hastalıkları bölümünde akciğerler, bronşlar, pleura ve göğüs boşluğundaki diğer organları etkileyen tüm hastalıkların tanı ve tedavisi yapılmaktadır. Göğüs hastalıkları uzmanları aşağıdaki hastalıkların tanı ve tedavisinde uzmanlaşmış kişilerdir.

Akciğer kanseri

Akciğer kanseri en sık görülen kanser çeşitlerinden bir tanesidir. Özellikle sigara içen bireylerde daha yaygın görülen akciğer kanserinin teşhis ve tedavisi göğüs hastalıkları bölümünde yapılmaktadır. 

Kronik bronşit

Solunum yollarının uzun süreli iltihaplanması sonucunda oluşan kronik bronşit tedavisi ve tanısı göğüs hastalıkları uzmanları tarafından yapılmaktadır. 

Alerjik akciğer hastalıkları

Alerjik akciğer hastalıkları toz, polen, hayvan tüyü gibi alerjenlere maruz kalındığında akciğer ve solunum yollarının tepki vermesi sonucunda ortaya çıkmaktadır. Bu hastalıklar arasında astım, alerjik bronşopulmoner miyozit, alerjik rinit bulunmaktadır. 

Pnömoni (zatürre)

Zatürre genellikle bakteriyel, viral veya mantar enfeksiyonları tarafından akciğerin iltihaplanması sonucunda oluşmaktadır. Öksürük zatürrenin en yaygın belirtilerinden bir tanesidir. Pnömoni (zatürre) hastalığının teşhis ve tedavisi göğüs hastalıkları bölümünde yapılmaktadır. 

Göğüs hastalıkları nelerdir?

Göğüs hastalıkları solunum sistemini ve göğüs boşluğunu etkileyen hastalıklardır. En yaygın görülen göğüs hastalıklarından bir tanesi astımdır. Astım kronik bir solunum yolu hastalığıdır ve dünya üzerinde milyonlarca insanı etkilemektedir. En yaygın görülen göğüs hastalıkları aşağıdaki gibidir:

Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı (KOAH)

Özellikle sigara içen kişilerde görülmekle beraber, oldukça yaygın bir göğüs hastalığıdır. Akciğerlerdeki hava yolları daralarak nefes almayı zor hale getirir ve hastanın yaşam kalitesini önemli ölçüde düşürür. Sigarayı bırakmak hastalığın ilerlemesini önleyebilir. 

Akciğer kanseri

Akciğer kanseri en yaygın görülen kanser türlerinden bir tanesidir. Aynı zamanda en ölümcül olan göğüs hastalıklarından biridir. En sık olarak sigara içen kişilerde görülmektedir. Erken teşhis edilmesi hastanın yaşamını kurtarmak için önemlidir. 

Tüberküloz (Verem)

Halk arasında verem olarak bilinen Tüberküloz hastalığı çok ciddi olan göğüs hastalıkları arasında yer almaktadır. Acil olarak tıbbi müdahale gerektirebilir ve bulaşıcı bir hastalıktır. 

Pnömotoraks (Akciğer Sönmesi)

Akciğerin etrafında hava birikmesi sonucunda oluşmaktadır. Bu durum akciğerin sönmesine neden olmakta ve hastanın nefes almasını zor hale getirmektedir. Ani ve şiddetli göğüs ağrısına sebebiyet verebilir. 

Solunum fonksiyon testleri nelerdir?

Akciğerin havayı hangi miktarda aldığını ve kullandığı tespit etmek için kullanılan testlere solunum fonksiyon testleri denmektedir. Bu testler çeşitli göğüs hastalıklarını tespit etmek ve hastanın yaşadığı semptomları değerlendirmek için kullanılmaktadır. Yaygın olarak kullanılan solunum fonksiyon testleri aşağıdaki gibidir:

Spinometri

Spinometri nefes alırken akciğerlere ulaşan ve çıkan hava miktarını ölçen cihaza verilen addır. Bu test sırasında hastadan ağzına takılan cihazdan nefes alıp vermesi istenmektedir. KOAH, Astım gibi hastalıkların teşhisinde sıklıkla kullanılır. 

Difüzyon Kapasitesi Testi

DKT, spirometri testi ile birlikte yapılmaktadır. Hastaya düşük konsantrasyonda karbonmonoksit içeren bir gaz karışımı verilir ve nefesini tuttuktan sonra hızlı bir şekilde vermesi istenir.  Nefesteki karbonmonoksit miktarı akciğerleri gazı ne kadar iyi emdiği ve kana aktardığına dair bilgi vermektedir. 

Pik Akış Ölçümü 

Pik akış ölçümü ile nefes verirken akciğerlerden çıkan hava miktarının zirve sayısı ölçülmektedir. Astım, KOAH gibi hastalığı bulunan kişilerde tedavinin gidişatını izlemek ve akciğer fonksiyonlarını değerlendirmek için tercih edilir. 

Vücut Pletismografisi

Vücut pletismografisi ile akciğerlerin hacmi, hava yollarının direnci ve solunum kaslarının gücü ölçülmektedir. Bu test sırasında hastadan hava geçirmez bir kabin olan Pletizmograf içerisine girmesi ve nefes alıp vermesi istenecektir.

Solunum Fonksiyon Testleri Kime Yapılır?

Solunum fonksiyon testleri genel olarak göğüs hastalıkları belirtileri yaşayan hastalara yapılmaktadır. Solunum fonksiyon testlerinin kimlere ve hangi semptomları taşıyan kişilere yapılması gerektiği aşağıdaki gibidir:

  • Hırıltılı nefes alma
  • Nefes almada güçlük
  • Kronik öksürük
  • Uzun süreli sigara kullanımı
  • Göğüs, kalp gibi büyük cerrahiler öncesinde
  • Toz ve zararlı maddelere maruz kalan kişiler