07.09.2021 – CNNTÜRK

Yüz yüze eğitime başlanması ile çocuklar da arkadaşlarına ve okul ortamına kavuştu. Ancak bu, uzun zamandır servis, sınıf gibi kalabalık ortamlardan uzak kalan özellikle astım, alerji gibi sorunları olan çocuklar için de yeni bir döneme işaret ediyor. Çünkü uzun bir süredir daha az alerjen ve mikropla karşılaşan çocuklar, okul ortamına geçişi ile gribal enfeksiyonlara neden olabilecek mikoplarlarla, alerjenlerle ve virüslerle daha fazla karşılaşmak durumunda kalacak. Peki alerji ve astım belirtilerinde artışın nasıl önüne geçebiliriz? Çocuk Alerji İmmünoloji Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Akçay, ailelerin çocukları için alabileceği önlemleri sıraladı.

Çocuk Alerji İmmünoloji Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Akçay’ın verdiği bilgilere göre, okulun ilk dönemlerinde gribal enfeksiyonlarda artış görülüyor. Bunun yanında alerjisi ve astımı olan çocuklar da daha fazla tetikleyici ile karşılaştığı için astım ve alerji belirtileri alevleniyor. Bu nedenle velilerin okulu ziyaret ederek çocuğun sağlık durumuna göre potansiyel tetikleyileri belirleyerek önlem alması, ayrıca okul yönetimini ve öğretmenleri çocuklarının sağlık durumu konusunda bilgilendirmesi yararlı olacaktır. Bir diğer yandan tedavi protokollerine de devam edilmesi gerekir.

Prof. Dr. Ahmet Akçay’ın açıklamalarına göre çocukluk döneminde alerjik astım yaygın bir durum. Günden güne bu şikayetlerde artış görüldüğünü belirten Prof. Dr. Akçay, iyi yönetilmeyen alerjilerin çocuğun yaşam kalitesini düşürmesi ile birlikte, okul başarısına da etki edeceğini ifade ediyor. Bu nedenle alerjenlere karşı önlem alınırken, çocuğun astım ve alerjisinin de uzman kontrolü eşliğinde tedavi edilmesi gerektiğini belirtiyor. Prof. Dr. Akçay’ın verdiği bilgilere göre iyi yönetilmeyen astım, çocukta kalıcı birtakım hasarlara da neden olabiliyor.

Çocukta alerjik nezle belirtileri

Hapşırma,
Burun akıntısı,
Yorgunluk
Baş ağrısı
Gözde sulanma ve kaşıntı
Belirtilere bağlı olarak;

Dikkat ve konsantrasyon sorunları

Uyku kalitesinde bozulmaya bağlı olarak aktivite ve enerji düşüklüğü

Okullarda koranavirüsten korunmak için alınacak tedbirler konusunda okul yönetiminin ve ailelerin yanı sıra çocuklara da iş düşüyor. Bu nedenle velilerin ve eğitimcilerin çocukları önlemler konusunda bilgilendirmesi gerekiyor. Buna göre,

Çocuklarınızı sosyal mesafe, maske kullanımı ve el temizliğinin çok önemli olduğu konusunda bilgilendirin.
Çocuğunuza maskeyi nasıl kullanması gerektiğinde eğitim verin ve pratik yapın.
Maskenin kumaş tarafına dokunmadan maskesini takıp çıkarmasını öğretin.
Çocuğunuzun yanında mutlaka yedek maske bulundurun.
Başkalarının maskesine dokunmamasını ve takmaması konusunda tembihleyin.
Alerjik nezlesi olan çocuğunuzu elini burnuna, gözüne ve yüzüne sık sık dokunmaması konusunda uyarın.
Daha sık el yıkaması konusunda bilgilendirin.

Doğru el yıkama yöntemlerini anlatın ve elini sık yıkaması konusunda uyarın

Çocuğunuzu ellerini sık sık yıkaması için evde çocuğunuzla birlikte el yıkama alıştırması yapabilirsiniz.
Ellerin en az 20 saniye su ve sabunla yıkanması gerekir.
Yemekten önce, sonra, hapşırdıktan, öksürdükten sonra veya bir yere temas ettikten sonra çocuğunuza ellerini yıkaması gerektiğini söyleyin.
Su ve sabuna sürekli ulaşılamayan durumlarda el dezenfektanı kullanmasını tembihleyin.
Okul çantasında mutlaka el dezenfektanı bulundurun.

Sık kullanılan yüzeyleri temizleyin ve dezenfekte edin, klorlu ürünleri kontrollü kullanın

Sık dokunulan yüzeylerin düzenli olarak temizlenmesi ve dezenfekte edilmesi hastalık riskini azaltmaya yardımcı olur.
Kapı kolları, musluklar, klavyeler, tabletler ve telefonlar gibi sık dokunulan öğelerin düzenli olarak dezenfekte edilmesi gerekir.
Sınıfların düzenli olarak havalandırılması gerekir.
Alerjik astımlı çocuklar için sınıfların klor içermeyen, kokusu olmayan veya az olan temizlik malzemeleri ile temizlenmesi gerekir.
Alerjik hastalığı olan çocukların akciğerleri ve burunları hassastır ve kokulardan çok kolay etkilenebilirler.
Tuvalet ve lavabolarda klor içeren temizlik ürünleri özellikle akşamları kullanılması daha doğru olur. Çünkü klorlu temizlik malzemeler daha fazla koku ihtiva eder. Bu kokular da özellikle astımlı ve alerjik nezleli çocukların kötüleşmesine neden olur. Akşam yapılan temizlik sonrası sınıfların havalandırılması kokuların sabaha kadar azalmasını sağlar.

Koronavirüs dönemi devam ettiği için çocuklarınızı normal İnfluenza gribine karşı aşı olması faydalı olur. Gribal enfeksiyonların belirtileri koronavirüs enfeksiyonun belirtileri ile benzer olabileceğinden iki durumun birbirinden ayrılması zor olabilir. Okul döneminde çocukların ve riskli gruptaki kişilerin grip aşısı da olması gerekir.

Çocuğunuza koronavirüs aşısı yaptırın

Ülkemizde 15 yaş üstü ve 12 yaş üstü kronik hastalığı olan çocuklara koronavirüse karşı aşı uygulaması başlamış durumda. Yakın zamanda ülkemizde Biontech aşısı çocuklarda da yapılmaya başlandı.

Çocuk Alerji İmmünoloji Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Akçay, çocukların koronavirüse karşı aşılanmış olmasının son derece önemli olduğunun altını çiziyor. Prof. Dr. Akçay’ın açıklamalarına göre,

Yapılan araştırmalar gösteriyor ki, aşı 12-15 yaş grubundaki çocuklarda son derece koruyucu.
Bu nedenle astımlı çocukların koronavirüs aşısı olması gerekiyor.
12 yaşından büyük kronik astımı olan çocuğunuzun da aşı olması özellikle tavsiye ediliyor.

Çocukta alerji ve koronavirüs belirtilerindeki arasındaki fark nasıl anlaşılır?

Koronavirüste ateş, öksürük, boğaz ağrısı yaygın belirtilerdendir.
Alerjik nezlede, hapşırma, gözlerde sulanma, burun akıntısı gibi belirtiler ön plandadır.
Koronavirüste görülen, ateş, baş ağrısı ve kas ağrısı gibi belirtiler alerjik belirtiler arasında değildir.

Randevu ve Bilgi İçin Sizi Arayalım

    phone

    Bilgi ve Randevu Hattı