Ses dalgaları ölçülürken, frekans; dalgaların saniyede ne kadar hızlı titreştiğini, güç (genlik) ise dalgaların boyutunu ifade eder. Frekans hertz cinsinden ölçülür ve genlik genellikle desibel cinsinden ölçülür. Bir ses dalgasının frekansı ve genliği arasındaki ilişki, aynı adı taşıyan karşılık gelen ışık dalgalarıyla yapısal özellikleri paylaşan farklı gürültü renklerini tanımlamak için kullanılır.

Beyaz gürültü üretmek için, insan kulağının duyabileceği her frekans aynı genlikte rastgele sırada çalınır. Bu, birçoğunun televizyon veya radyo statiğiyle ilişkilendirdiği bir “shh” sesiyle sonuçlanır. Beyaz ışığın renk tayfında görünen her dalga boyundan oluştuğu düşünülürse, beyaz gürültü de duyulabilen her frekanstan oluşur. Uygun bir şekilde, “kara gürültü”, kelimenin tam anlamıyla sessizliğin sesini ifade eder. 

Kapı çarpması gibi rahatsız edici sesler, yüksek olduğu için sizi mutlaka uyandırmaz. Bunun yerine, ses tutarlılığındaki yumuşaktan yüksek sese geçiş uykunuzu bölecek kadar güçlü olabilir. Gerçek beyaz gürültü, esasen bu ani tutarlılık değişikliklerini maskeleyen bir ses örtüsü oluşturur. Ve beyaz gürültü duyulabilir olduğu için tamamen sessiz bir ortamda uyumayı sevmeyen kişiler için de faydalı olabilir. Beyaz gürültü, ebeveynlerin yardımcılarından biridir. Çoğu kişi bebeğinin rahat bir şekilde uyuması için beyaz gürültüyü kullanır. 

Bebekler için beyaz gürültü ile anlama nedir?

Beyaz gürültü, ortamdaki diğer sesleri maskeler. Örneğin, dışarıdan gelen sesler beyaz gürültü ile engellenebilir. Trafik sesi, ya da evin içinde olan diğer sesler, beyaz gürültü ile maskelenir. Çevresel gürültüler maskelendiği için uykuya dalmak daha kolay bir hale gelir. Örneğin yağmur ormanları sesi, dalga sesleri yatıştırıcı olabilir. Bebekler için özel tasarlanan makineler de mevcuttur. Ninniler, rahatlatıcı enstrümanlar hatta anne sesini taklit eden sesler bile mevcuttur. Bunlar bebeğiniz için rahatlatıcı olabilir.  

Bebekler için beyaz gürültünün artıları nelerdir?

Beyaz gürültünün bebekler üzerinde birtakım olumlu yönleri vardır. Örneğin beyaz gürültüsünü engelleyebilir ve kardeşlerinin sesinden dolayı bebeğiniz uykusuz kalmaz. Bebeğiniz daha hızlı uykuya dalabilir ve rahat bir uyku uyuyabilir. 

Beyaz gürültünün bebekler için en belirgin yararı, uykuya dalmalarına yardımcı olabilmesidir. Bebeğinizin normal şekerleme zamanı veya yatma zamanı dışındaki gürültülü zamanlarda uykuya dalma eğiliminde olduğunu fark ederseniz, beyaz gürültüye olumlu tepki verebilir.

Bebeğiniz gürültüyle çevrili olmaya alışmış olabilir, bu nedenle uyku zamanı geldiğinde tamamen sessiz bir ortam tam tersi etki yapabilir.

Bebeğinizin ne kadar uykuya ihtiyacı vardır?

Uyku eksikliğinin etkilerini ele almak için bebeğinizin gerçekten ne kadar uykuya ihtiyacı olduğunu bilmek de önemlidir. Her yaş grubu için bazı yönergeler şunlardır:

Yenidoğanlar: Beslenme için birkaç saatte bir uyanırken günde toplam 18 saate kadar.

1 ila 2 ay: Bebekler 4 ila 5 saat kesintisiz uyuyabilir.

3 ila 6 ay: Gece toplam uyku süresi 8 ila 9 saat arasında değişebilir, ayrıca gündüz kısa şekerlemeler de olabilir.

6 ila 12 ay: Gün boyunca 2 ila 3 şekerleme ile toplam 14 saat uyku.

Bunların önerilen ortalamalar olduğunu unutmayın. Her bebek farklıdır. Bazı bebekler daha fazla uyuyabilirken, bazılarının o kadar fazla uykuya ihtiyacı yoktur.

Randevu ve Bilgi Formu