Bebeklerde ve küçük çocuklarda kulak iltihabı son derece yaygındır. Kulak enfeksiyonları, orta kulakta iltihaplanma olduğunda meydana gelir, kulağın bu kısmı burun ve boğazın arkasına bağlanır. En yaygın kulak iltihabı türü orta kulak iltihabıdır, bu da kulak zarının arkasında sıvı biriktiğinde ve orta kulağın bazı kısımları enfekte olduğunda ve şiştiğinde ortaya çıkar.
Çocuğunuzda boğaz ağrısı, soğuk algınlığı veya üst solunum yolu enfeksiyonu varsa, bakteriler östaki tüpleri (orta kulağı boğaza bağlayan kanallar) yoluyla orta kulağa yayılabilir. Enfeksiyona yanıt olarak kulak zarının arkasında sıvı birikir.
Kulak Enfeksiyonu Belirtileri
Bir kulak enfeksiyonunun belirleyici işareti, kulak içinde ve çevresinde ağrıdır. Küçük çocuklar, konuşacak yaşa gelmeden önce kulak enfeksiyonları geliştirebilirler. Çocuğunuz “kulağım ağrıyor” diyemediği zaman, aşağıdaki belirtiler sorunun kulak enfeksiyonu olabileceğini düşündürür:
- Kulağı çekme,
- Ağlama ve sinirlilik,
- Uyumakta zorluk,
- Ateş, özellikle küçük çocuklarda,
- Kulaktan sıvı akması,
- Denge kaybı,
- İşitsel ipuçlarını duyma veya yanıt verme zorluğu.
Acil müdahale gerektiren belirtiler arasında yüksek ateş, şiddetli ağrı veya kulaklardan kanlı, irin benzeri akıntı yer alır.
Kulak Enfeksiyonu Tedavileri
Çoğu kulak enfeksiyonu tedavi olmaksızın geçer. Bir enfeksiyonu antibiyotiklerle tedavi etmek, enfeksiyonlara neden olan bakterilerin bu antibiyotiklere karşı dirençli hale gelmesine neden olabilir ve bu da gelecekteki enfeksiyonların tedavisini daha zor hale getirir. Aynı derecede önemli, çoğu durumda antibiyotik gerekli değildir. Hemen hemen her durumda, tedavi kararları çocuğun yaşına, ağrı derecesine ve başvuru semptomlarına bağlıdır.
6 aydan küçük çocuklar için
Altı ayın altındaki bebekler neredeyse her zaman antibiyotik alırlar. Bu yaşta, çocuklar tam olarak aşılanmamıştır. Aynı derecede önemli olan, 6 aylıktan küçük bebekler için antibiyotikleri atlamanın güvenliği hakkında herhangi bir araştırma yoktur ve kulak enfeksiyonlarından kaynaklanan komplikasyonlar küçük bebeklerde ortaya çıktığında daha şiddetli olabilir. Kulak zarının arkasına sıkışan bakteriler vücudun diğer bölgelerine yayılabilir ve ciddi enfeksiyonlara neden olabilir.
6 aydan 2 yıla kadar olan çocuklar
Amerikan Pediatri Akademisi (AAP), 6 ay ile 2 yaş arasındaki çocuklar için, şiddetli olmayan kulak enfeksiyonlarının tedavisinde ilaç kullanımı için çocuğunuz birkaç gün takip edilebilir. Çocuğun ağrısı varsa veya kulak enfeksiyonu ilerlemişse, çocuğunuzun doktoru acil antibiyotik tedavisi önerebilir.
2 yaşından büyük olan çocuklar
2 yaşın üzerindeki çocuklarda, şiddetli olmayan kulak enfeksiyonlarının tedavi olmaksızın kendi kendine geçmesi muhtemeldir. Çocuğunuzun durumu izlenebilir ve gerekli görülmesi durumunda ilaç tedavisi başlanabilir.
Kulak Enfeksiyonunu Önleme
Çocuğunuzun kulak enfeksiyonu geliştirme riskini azaltmak için atabileceğiniz birkaç adım vardır:
Çocuğunuzun aşılarını aksatmayın. Aşıları güncel olan çocuklar, diğer çocuklara kıyasla daha az kulak enfeksiyonu geçirir.
Anne sütü, kulak enfeksiyonları ve bir dizi başka rahatsızlık riskini azaltmaya yardımcı olabilecek antikorlar içerir. İster süt ister mama verin, sıvının orta kulağa kaçmasını önlemek için çocuğunuzun beslenme sırasında oturduğundan emin olun.
Ellerinizi sık sık yıkayın; çocuğunuzu soğuk algınlığı ve gripten korumanın en iyi yolu ellerinizi temiz tutmaktır. Ellerinizi sabun ve suyla yıkayın ve lavaboya her gittiğinizde 20 saniye boyunca ovalayın.
Çocuğunuzun hasta olan çocuklarla veya yetişkinlerle vakit geçirmesine izin vermeyin.
Pasif içicilikten kaçının; araştırmalar, pasif içiciliğe maruz kalan çocukların kulak enfeksiyonu geliştirme olasılığının, bu maruziyeti olmayanlara göre üç kat daha fazla olduğunu gösteriyor.