Ankyloglossia olarak da bilinen dil bağı, bir kişinin dilinin ağzının tabanına yapışık kaldığı bir durumdur. Bu, lingual frenulum (dilinizi ve ağzınızın tabanını birbirine bağlayan ince bir doku şeridi) normalden daha kısa olduğunda ortaya çıkar. Kısa bir frenulum, dilinizin hareketini kısıtlayabilir. Dil bağı, en çok yenidoğanlarda ve küçük çocuklarda görülür, ancak yetişkinlerde de olabilir. Emzirme zorlukları ve konuşma sorunları ile ilişkilidir. Dil bağı doğuştan gelen bir durumdur.
Ön dil bağı ile arka dil bağı arasındaki fark nedir?
Ön dil bağı, çocuğunuzun ağzının önünde, dilinin ucuna yakın bir yerde, alt dişlerinin ve diş etlerinin hemen arkasındadır. Genellikle ince bir ağ gibi görünür. Arka dil bağı (bazen “gizli” dil bağı olarak adlandırılır), daha arkada, ağız tabanının dille birleştiği yerdedir ve görmeyi zorlaştırır.
Dil bağı kimleri etkiler?
Herkeste dil bağı geliştirebilir. Bazı durumlarda, dil bağı kalıtsaldır. Dil bağı çoğunlukla yeni doğanları ve küçük çocukları etkiler. Ancak daha büyük çocukların ve yetişkinlerin bu duruma sahip olması mümkündür. Bu durum genel olarak yenidoğanların %10’unda ortaya çıkabilir.
Dil bağı geçer mi?
Bazı durumlarda, çocuklar büyüdükçe dil bağına alışmayı öğrenirler. Ancak dil bağı sorunlara neden oluyorsa, bazı belirtiler yaşla birlikte kötüleştiğinden erken tedavi etmek en iyisidir.
Dil bağının belirtileri nelerdir?
Dil bağının belirtileri hafif ila şiddetli arasında değişir. Çocuğunuzun dili kalp şeklinde görünebilir veya içinde bir çentik olabilir. Çoğu durumda, dil bağı belirtileri, günlük yaşamı etkilemeyecek kadar hafiftir. Yenidoğan dil bağı şunlara neden olabilir:
- Emzirirken kavrama zorluğu,
- Uzun süre emzirmek,
- Sürekli açlık,
- Kilo almada sorun.
- Çocuğunuz emerken gelen bir tık sesi.
Küçük çocuklarda dil bağı belirtileri şunları içerebilir:
Çocuğunuzun dilinin damağına veya üst ön dişlerine değmesini gerektiren seslerde konuşma güçlüğü. Dil bağı, çocuğunuzun sahip olduğu veya söylediği kelime sayısını etkilemez, sadece telaffuzlarını etkiler.
- Yutma güçlüğü.
- Dillerini damaklarına doğru veya bir yandan diğer yana hareket ettirmede zorluk.
- Dondurma yalamada zorluk.
- Nefesli bir enstrüman çalmada zorluk.
- Dillerini dışarı ve yukarı çıkarma sorunları.
Yetişkin dil bağı şunlara neden olabilir:
- Ağızdan solumak,
- Açıkça konuşamama,
- Çene ağrısı,
- Dil baskısı.
Dil bağı neden olur?
Fetal gelişim sırasında dil ve ağız tabanı birbirine kaynaşır. Zamanla dil, ağız tabanından ayrılır. Sonunda, sadece ince bir doku bandı (lingual frenulum) dilin altını ağzın tabanına bağlar. Bebek büyüdükçe dilin altındaki küçük doku bandı küçülür ve incelir. Dil bağı olan çocuklarda doku bandı kalın kalır ve bu da dili hareket ettirmeyi zorlaştırır.
Dil bağı nasıl teşhis edilir?
Bebeğinizde dil bağı varsa, çocuğunuzun doktoru bu durumu fizik muayene ile teşhis edebilir.
Dil bağı konuşmayı etkiler mi?
Dil bağının konuşma üzerindeki gerçek etkisi tam olarak anlaşılamamıştır. Ancak bazı seslerin telaffuzu için dilin damakla temas etmesi gerekir. Dil bağı, dil hareketlerini ciddi oranda azalttığından bazı harflerin telaffuzu zor olabilir. Bu nedenle çocuğunuz konuşma ve telaffuz sorunları yaşayabilir.
Dil bağı emzirmeyi nasıl etkiler?
Emzirirken yeterli bir sızdırmazlık oluşturmak için bebeğinizin dilini çene çizgisinin üzerine uzatması gerekir. Bebeğinizde dil bağı varsa bu mümkün değildir. Emzirme sırasında meme ucunu ağızlarında tutmak için genellikle diş etlerini kullanmaya çalışırlar. Bu acı verici olabilir.
Dil bağı ameliyatı gerekli midir?
Bazı durumlarda, dil bağı belirgin semptomlara neden olacak kadar şiddetli değildir. Dil bağı olan ancak beslenme, yutkunma veya konuşma sorunu olmayan bebekler ve küçük çocuklar tedaviye ihtiyaç duymayabilir. Çocuğunuzda dil bağı varsa ve beslenmede sorun yaşıyorsa, doktorunuz ameliyat önerebilir. Dil bağı ameliyatında dil frenulumunu kesilebilir. Buna frenektomi denir. Dil bağı ameliyatı bebekler için minimum rahatsızlık verir. Küçük çocuklar ve yetişkinler işlemden önce ağrı kesici ilaçlar veya genel anestezi alabilirler.
Herhangi bir cerrahi prosedürde olduğu gibi, dil bağı prosedürü aşağıdakiler de dahil olmak üzere komplikasyon riskleri taşır:
- Kanama,
- Enfeksiyon,
- Yara izi.
Dil bağını tedavi edilmezse ne olur?
Çocuğunuzun beslenmesine, konuşmasına ve günlük hayatına etki etmeyen, hafif derecede olan dil bağı durumlarının tedavi edilmesine gerek yoktur. Ancak şiddetli dil bağı sorunlarının tedavi edilmesi yararlı olacaktır. Tedavi edilmediği takdirde, orta ila şiddetli dil bağı vakaları aşağıdakileri içeren sorunlara neden olabilir:
Yetersiz kilo alımına veya yetersiz beslenmeye neden olabilen beslenme sorunları. (Dil bağı olan bir bebeğin emzirilmesi, biberonla beslenmeye kıyasla genellikle daha zordur.)
Okulda sorunlara neden olabilecek konuşma engelleri.
Bazı yiyecekleri yemede zorluk.
Dil bağını önleyebilir miyim?
İnsanlar dil bağı ile doğduğu için bunu önlemenin bir yolu yoktur. Daha ciddi dil bağı vakalarında, erken teşhis ve tedavi, başarılı bir iyileşmenin anahtarıdır.
Çocuğumda dil bağı varsa ne yapabilirim?
Dil bağı olan çoğu bebek ve çocuk küçük cerrahi ve/veya konuşma terapisi ile tamamen iyileşir. Bazılarının tedaviye hiç ihtiyacı olmayabilir. Ancak tedavi gerektiren durumlarda vakit kaybetmeden çocuğunuzun tedavi olması yararlı olacaktır.
Özetlemek gerekirse:
Potansiyel beslenme sorunlarına veya konuşma sorunlarına yol açabilen nispeten yaygın bir durumdur. Doğuştan dil bağı olan kişiler zamanla tedavi görmeden iyileşebilir. Ancak çoğu durumda dil bağı ameliyatı gereklidir. Dil bağı ameliyatı, belirtileri hafifletmenin basit bir yoludur.