Bebeğinizin her zamanki tatlı cızırtısının yerini boğuk ve kısık bir sese bırakması şaşırtıcı ve biraz da endişe verici olabilir. Ancak panik yapmamaya çalışın çünkü bebeğinizin ses kısıklığı olmasının birçok nedeni vardır ve bunların çoğuyla başa çıkmak oldukça kolaydır. İlk olarak, bebeklerin boğuk seslerinin neden olduğunu anlamak için sesin nasıl çalıştığını anlamak önemlidir.
Sesin mekaniği
Parmaklarınızı hafifçe boğazınızın önüne koyun ve konuşun, bir titreşim hissedeceksiniz. Bu, ciğerlerinizden gırtlağınıza ve ses telleriniz veya kıvrımlarınız aracılığıyla hareket eden solunan havadır. Hava, neredeyse kapalı olan ses telleri arasındaki dar açıklıktan (glottis) geçerken hava titreşir ve ses üretilir. Ses telleri normal şekilde titreşmediğinde ses kısıklığı meydana gelir.
Bebeklerde ses kısıklığının olası bazı nedenleri şunlardır:
Aşırı ağlama
Bebeğiniz aşırı ağladığında sesi kısılabilir. Bebeklerde çok yaygın olmasa da, bebeğin ses kısıklığı ağlamasından kaynaklanabilir. Yetişkinlerde olduğu gibi, ses telleri çok fazla zorlandığında bebeğin telleri şişebilir veya sesinin kısık çıkmasına neden olan nodüller geliştirebilir.
Balgam/Enfeksiyonların Varlığı
Ses yolu da buruna bağlıdır, bu nedenle burundaki herhangi bir tıkanıklık sesi etkiler. Küçük çocuğunuzun öksürüğü veya nezlesi varsa, boğazında balgam bulunması sesini etkileyebilir. Larenjit gibi viral bir enfeksiyon da gırtlak iltihabına neden olabilir ve sesin geçici olarak kısılmasına neden olabilir.
Tıkanıklık
Bazı enfeksiyonlar mukus birikmesine yol açar ve burun akıntısı veya tıkanıklığına eşlik edebilir. Ekstra salgılar boğaza akabilir ve ses tellerini etkileyebilir. Alerjiler de aynı soruna yol açar.
Asit Reflü Sonucu
Asit reflü bebeklerde oldukça yaygındır çünkü sindirim sistemleri henüz tam olgunluğa erişmemiştir. Ancak reflü çok sıklaşmaya başladığında, boğaza doğru yükselmeye devam eden asit ses telleri ile etkileşebilir ve bunların cızırtılı bir doku geliştirmesine neden olabilir.
Solunum Sisteminin Sürekli Papillomatozisi
Bu hastalık bebeklerde nadir görülmesine rağmen ses kısıklığına neden olur. Tekrarlayan Solunum Papillomatozisi veya RRP, HPV virüsü veya insan papilloma virüsü nedeniyle oluşur. Ses tellerinde siğil benzeri bir oluşuma yol açarak seslerinin kısık çıkmasına neden olur.
Vokal kord nodülleri
Özellikle ses kısıklığı doğumdan itibaren mevcutsa, sürekli boğuk sesi olan bir bebekte ses teli nodülleri veya kistleri düşünülebilir. Bunlar, bebeğin ses tellerini etkileyen bir şeyle doğduğu veya zamanla büyüyen bir kist veya hemanjiyom gibi bir şeyin neden olduğu doğuştan olabilir.
Tümör Olasılığı
Bu oldukça ciddidir ve hızlı bir şekilde teşhis edilmezse ölümcül sonuçlara yol açabilir. Bu gibi durumlarda bebekler genellikle çok ağlar ve daha sonra nefes almada sorun yaşamaya başlarlar. Bir tümörün varlığı mutlaka kanseri göstermez, ancak kordların normal işleyişini engeller.
Yaralanma
Yaralanmalar da ses kısıklığına neden olabilir. Yutulan kostik asitler veya zehirler, solunum veya beslenme tüpü yerleştirilmesi ve bedensel travma (araba kazasında olmak gibi) dokuya zarar verebilir.
Bebeğinizin yememesi gereken bir şeyi yuttuğundan şüpheleniyorsanız, hemen acil yardım isteyin.
Konjenital anormallik
Bazen bir bebek, ses tellerini barındıran gırtlak (ses kutusu) deformitesi ile doğar. Diğer durumlarda, ses tellerini hareket ettirmekten sorumlu gırtlak siniri zarar görür.
Dehidrasyon
Dehidrasyon, bir bebeğin sesinin kısık olmasının başka bir nedeni olabilir. Beslenmeler arasındaki büyük boşluk boğaz kuruluğuna neden olabilir ve bebek uzun süre yüksek sesle ağlarken ses telleri zorlanabilir.
Yukarıda bahsedilen nedenlerin çoğu bebeklerde geçici ses kısıklığına yol açar. Bu nedenle, ebeveynlerin boğazdaki kuruluktan kurtulmasını sağlamak için bebeği yeterince sıvıyla beslemeye devam ederken beklemeleri gerekebilir. Ancak bazı durumlarda tıbbi müdahale gerekebilir.
Bebeğiniz Ses kısıklığı için Ne Zaman Tedavi Görmelidir?
Ses kısıklığı genellikle doğal nedenlerin bir sonucu olduğunda, birkaç saat ila birkaç gün içinde kaybolma eğilimindedir. Ancak çok uzun sürerse göz ardı edilmemelidir. Bu nedenle, nedeni teşhis etmek için bir doktorla temasa geçmeli ve ses kısıklığı 2 ila 3 gün içinde geçmezse tedavi seçeneklerini anlamalısınız. Aşağıdaki belirtilerden herhangi birini fark ederseniz, bir doktora gitmeniz de tavsiye edilir:
Ses, birkaç gün boyunca sık sık değişmeye devam ediyorsa,
Ses kısıklığı neredeyse bir ay boyunca olduğu gibi kalma eğilimindeyse,
Çocuk düzgün nefes almakta zorluk çekmeye başlarsa,
Boğaz bölgesinde yumru benzeri bir oluşum var gibi görünüyorsa,
Bebeğiniz çok öksürüyor ve aralıklı olarak kan kusuyorsa.