Bebeğini yeterince anne sütü, mama veya katı gıda ile besleyip beslemediğinizi merak etmek, yaygın bir ebeveyn endişesidir. Bebekler vücut ağırlığına, iştahına ve yaşına bağlı olarak farklı miktarlarda yiyeceğe ihtiyaç duyar ve bu da kafa karışıklığına neden olabilir. Bebeğinizin çocuk doktoru size aksini önermedikçe, yapabileceğiniz en önemli şeylerden biri, bebeğinize belirli bir miktar vermek veya katı bir programa bağlı kalmak yerine, beslenmeye rehberlik etmesi için onun açlık ve tokluk ipuçlarını dinlemektir.
Bebekler Ne Sıklıkla Emzirilir?
Yenidoğan bebeklerin çok sık beslenmesi gerekir. Bebekler çok hızlı büyüyüp gelişim gösterdikleri için sık beslenmeleri normaldir. Yaşamının ilk aylarında bebekler her iki ile üç saatte bir beslenmelidir. 6 aylıkken beslenmeler arası süre ise 4 ile 5 saate kadar uzayabilir. Aşağıda bebeklerin aylara göre beslenme ihtiyaçlarını sizler için yazdık.
Yenidoğan Beslenme Programı
Yeni doğan bebeklerin hayatta kalması ve gelişmesi için anne sütüne veya demirle güçlendirilmiş bebek formülüne ihtiyacı vardır. Bazı kişiler, bebeğin ve ailenin ihtiyaçlarına bağlı olarak hem anne sütü hem de bebek maması vermeyi tercih eder.
Emzirilen Bebekler İçin Yenidoğan Beslenme Programı
Yeni doğan bebeklerin karınları çok küçük olduğu için sadece anne sütü ile beslenen bebekler 1-3 saatte bir yemek yiyebilir. Sık sık emzirmek, vücudunuzun daha fazla anne sütü yapması için gereklidir. Sağlam bir süt kaynağı sağlamak için bebeğinizi her gün 8 ila 12 kez emzirin. Mamayla beslenen bebekler, her 2 ila 3 saatte bir beslenmelidir. Formülle beslenen yenidoğanların çoğu 24 saat boyunca 8 ila 12 kez yemek yer.
Bebek Beslenme Programı: 1 ila 3 Ay
Bebeğiniz yeni doğan döneminde olduğundan daha az sıklıkta yemek yiyebilir, ancak bebeğinizin günde en az sekiz kez emmesi gerektiği sıklıkta anne sütü vermek yine de önemlidir. Çoğu durumda, sadece anne sütüyle beslenen küçükler yaklaşık 2 ila 4 saatte bir beslenirler, bu da 24 saatlik bir süre içinde 8 ila 12 kez beslendikleri anlamına gelir. Formül mama ile beslenen bebeklerin de her 3 ile 4 saatte bir beslenmesi gerekir.
Bebek Besleme Programı: 4 ila 6 ay
Siz ve küçük çocuğunuz bu noktada muhtemelen mükemmel bir emzirme ritmi oluşturmuşsunuzdur. Bebeğinizin açlık ve tokluk sinyallerini takip etmeye devam etmeniz ve talep üzerine emzirmeniz önerilir. Ortalama olarak, bebeğiniz 6 aylıkken günde yaklaşık 6 kez beslenmek isteyecektir. Mamayla beslenen bebeğiniz daha yüksek mama miktarına geçmiş olabilir. Bebeğinizin tükettiği mama miktarı boyuna ve kilosuna göre belirlenecektir.
Katı Maddeler İçin Hazır Olma İşaretleri
4 ila 6 ay civarında, bebekler katı yiyeceklere başlamaya hazır olduklarının belirtilerini göstermeye başlayabilirler. (4 aylıktan önce yiyeceklerle tanıştırılması önerilmez.) Yaklaşık 13 kilo veya daha fazla olmasının ötesinde, küçük çocuğunuzun menüye bazı öğeler eklemeye istekli olduğuna dair bazı ipuçları şunlardır:
Bebeğiniz en az bir dakika kendi başına oturabiliyorsa,
Bebeğiniz yemekle ilgileniyorsa,
Bebek kendisine kaşık verildiğinde ağzını açıyorsa ek gıdaya hazır olduğu anlamına gelebilir.
Bebeğe bağlı olarak, bu katı gıda hazır olma belirtileri genellikle 4, 5 veya 6. aylar arasında herhangi bir yerde ortaya çıkar. Bebeğiniz katı gıdalara hazır olduğunda, birkaç tek bileşenli püre ile bebeğinize gıdaları tanıtmaya başlayabilirsiniz. Bebeğinize yeni gıdaları tanıtırken yiyecek alerjisi olup olmadığını gözlemlemek için gıdaları tek tek tanıtın. Belirli bir gıdayı verdikten birkaç gün sonra yeni bir gıda verin.
Bebek Beslenme Programı: 6 ila 8 ay
Bebeğiniz bu süreçte ek gıdaya geçmiş olacaktır. Ancak bebeğiniz talep ettikçe emzirmeye devam edin.
Emzirilen ve Mamayla Beslenen Bebekler İçin Tamamlayıcı Beslenme
Anne sütü ve bebek maması, bebeklerin ihtiyaç duyduğu en önemli beslenme kaynakları olmasına rağmen, katı gıdalara geçişten kaynaklanan yeni beslenme gereksinimleri de vardır. Bebeğiniz ek gıdaya geçtiği dönemde bebek tahılları, meyve, sebze, protein ve et gibi besinlere ihtiyaç duyar. Bebeğinizin beslenmesine bu besinleri ölçülü bir şekilde eklemeniz gerekir. Bebeğiniz bu dönemlerde su içmeye de başlar.
Bebek Besleme Programı: 9 ila 12 ay
Bebeğinize anne sütü vermeye devam etmeniz önemlidir. Anne sütü, bebek gelişiminde oldukça önemlidir ve bebeklerin en az 12 ay anne sütü ile beslenmeleri önerilir. Bebeğiniz bu dönemlerde besinleri daha kolay ve sık tüketmeye başlar. Şimdiye kadar, bebeğiniz işaret parmağını ve başparmağını daha küçük yiyecek parçalarını veya elle yenen yiyecekleri almak için kullanmaya başlamıştır. Bebeğinize kavrayabileceği ve onun için güvenli olacak yiyecekleri verip kendi yemesini sağlayabilirsiniz.
Bebeğinizin Aç veya Tok Olduğunu Belirten İşaretler
Araştırmalar, emzirilen bebeklerin formül mamayla beslenen bebeklerden daha fazla açlık ve tokluk belirtileri gösterebileceğini öne sürse de tüm bebekler yemeye hazır olduklarına veya yemeklerinin bittiğine dair ince işaretler verir. Bebeğinizin ilk birkaç ayında acıktığını gösteren bazı işaretler şunlardır:
- Elleri ağza götürmek,
- Dudakları büzmek, yalamak veya şapırdatmak,
- Etraftaki her şeyi emmek,
- Kolları ve bacakları sıkma,
- Ağlamak.
Bebeğinizin ilk birkaç ayında tok olduğuna dair bazı işaretler şunlardır:
- Başını memeden veya biberondan uzağa çevirme,
- Dudakların kapatılması veya sızdırmaz hale getirilmesi,
- Ellerin ve kolların rahatlaması,
- Uykuya dalma.
Daha Büyük Bebeklerin Aç veya Tok Olduğuna İlişkin İşaretler
Bebeklerin çoğu katı yiyecekler yemeye başladığı 6. aydan itibaren açlık ve tokluk belirtileri gelişmeye başlar. İşte küçük çocuğunuzun aç ya da tok olduğunu gösteren bazı anlatımlar:
- Yiyeceklere uzanmak veya işaret etmek,
- Bir kaşık veya yemek sunulduğunda ağzını açması,
- Yiyecek gördüklerinde heyecan belirtileri göstermeleri,
- Hala aç olduklarını göstermek için el hareketlerini kullanma,
- Daha fazla yemek istediklerini size bildirmek için sesler çıkarmak.