Herkesin bir sabah nefesi vardır, yeni yürümeye başlayan bebeklerin bile. Ancak, sabah geçtiyse ve hala yürümeye başlayan çocuğunuzun nefesindeki hoş olmayan kokuyu hissedebiliyorsanız, bir sorun olabilir. Yeni yürümeye başlayan çocuklar, yetişkinler gibi, ağız kokusundan muzdarip olabilir. Ağızda aşırı bakteri üremesi ve sindirim sorunları olası sebeplerden sadece birkaçıdır.
Bebeklerde Ağız Kokusunun Yaygın Nedenleri
Bakteriler, yetişkinlerde olduğu gibi bebeklerde de ağız kokusuna neden olabilir. Bebeklerdeki ağız kokusunun yaygın nedenleri şunlardır:
Şeker
Şeker, dişler için sorun haline gelebilir. Bebeğinizin diş etlerinde ya da dişinde şeker kalıntılarının kalması, bunları bakteriler için besin haline getirir. Bakteriler kalan şekerlerden beslenirken ağız kokusu meydana gelebilir.
Ağız kuruluğu
Bebeğiniz çeşitli nedenlerden dolayı burundan değil de ağzından nefes alıyor olabilir. Ağızdan nefes almak tükürüğü azaltır ve ağız kuruluğuna neden olur. Ağız dokusu kurudukça ağız kokusu oluşma olasılığı artar.
Süt
Çocuğunuz fazla miktarda süt tüketirse kusarak bu sütü boğazına getirebilir ve bu durum da bebeğinizin nefesinin kokmasına neden olabilir.
Oyuncaklar
Bebekler dünyayı genellikle ağızlarıyla keşfetmeye çalışır. Bu nedenle oyuncaklarını ya da çevrelerinde gördükleri nesneleri ağızlarına sokarlar. Bu oyuncakları düzenli olarak temizlemezseniz oyuncaklarda biriken bakteriler bebeğinizin ağzına geçer ve nefesinin kokmasına neden olur.
Emzikler ve diş kaşıyıcılar
Bebeğinizin sık sık kullandığı emziklerin ve diş kaşıyıcıların hijyenine son derece dikkat etmeniz gerekir. Bebeğiniz bunları emer, çiğner ve geride tükürüğünü bırakır. Bu nesneleri uygun bir şekilde temizlememeniz bebeğinizin bir sonraki kullanımında ağız kokusuna neden olabilir.
Diş çürüğü
Uygun bir ağız bakımı olmayan çocuklarda dişler çürümeye başlar. Çürüyen diş ise ağızda kokuya neden olur.
Enfeksiyon
Bazı enfeksiyon çeşitleri bebeklerde ve çocuklarda ağız kokusuna neden olabilir. Özellikle sinüs enfeksiyonları nefesin kokmasına neden olan yaygın enfeksiyonlardandır.
Gastroözofageal reflü: Mide asitleri boğaza geri geldiğinde veya geri geldiğinde asidik bir koku üretilir.
Çocuklarda Ağız Kokusunun Nedenleri
Çocuklardaki ağız kokusunun bazı nedenleri bebeklerdeki ağız kokusu ile ortak olmasıyla birlikte başka nedenler de vardır:
Baharatlı yiyecekler tüketmek
Kokulu yiyeceklerin tüketilmesi ağız kokusuna neden olabilir. Çocuğunuzun ilk lokması, sindirim sürecini başlatır ve bu, yedikleri yiyeceklerden hoş olmayan bir koku gelmesine neden olabilir.
Şişmiş bademcikler
Şişmiş bademcikler kırmızıdır, iltihaplıdır, beyaz lekeleri vardır ve kötü kokarlar, sağlıklı bademcikler ise pembe ve lekesiz görünür. Bademcikler şiştiğinde ve bademcik çukurlarında bakteri biriktiğinde, bu çocuğunuzun nefesinin kötü kokmasına neden olabilir.
Kuru ağız
Uygun tükürük üretimi ağız sağlığı için çok önemlidir. Tükürük eksikliği, bakterilerin ağızda daha uzun süre kalmasına neden olabilir, bu da aşırı sabah nefesiyle sonuçlanır. Bebeklerde ve yeni yürümeye başlayan çocuklarda bile sabah nefesi, herkesin ağzında bakteri olduğu için kokulu nefes üretebilir. Çocuğunuz dişlerini fırçaladığında ve tükürük akışı normale döndüğünde, bu tür ağız kokusu ortadan kalkacaktır.
Yabancı objeler
Çocuğunuzdaki ağız kokusu, ilk başta düşünmemiş olabileceğiniz bir şey olan burun yollarına takılan herhangi bir şeyden kaynaklanabilir. Bir çocuğun burnu boncuk, fasulye, oyuncak ve hatta yiyecek gibi küçük nesneleri saklamak için mükemmel bir yerdir. Çocuğun genzine takılan bir nesne kötü kokular yayabilir.
Diş eti hastalığı
Diş eti iltihabı, dişlerde ve diş eti çizgisinin altında plak birikmesi ve tartar nedeniyle diş etlerinin iltihaplandığı bir ağız sağlığı durumudur. Diş fırçalamadan sonra, plaktan gelen bakteri ve toksinler diş etlerine bulaşarak iltihaplanmaya ve dişler temizlendiğinde bile gitmeyen kalıcı, hoş olmayan bir kokuya neden olur.
Çocuğumun Ağız Kokusu İçin Ne Zaman Doktora Gitmeliyim?
Tipik olarak, iyi bir ağız hijyeni ve bol su, yeni yürümeye başlayan çocuğunuzun ağız kokusunu tedavi edecektir. Ancak bazı durumlarda tıbbi yardım almanız gerekebilir.
Sabahları aşırı ağız kokusu: İnsanların uyandıkları zaman ağızlarının kötü kokması yaygın bir durumdur. Ancak, yürümeye başlayan çocuğunuzun sabahları geçmeyen aşırı güçlü bir nefes kokusu varsa, yardıma ihtiyacı olabilir. Böyle bir durum çocuğunuzda mevcutsa çocuğunuzun doktoruna danışmanız yararlı olacaktır.
Diş çürüğü: Tedavi edilmeyen boşluklar diş çürümesine neden olabilir. Diş çürüğü birçok soruna neden olabilir, ancak ağız kokusu fark edilebilir bir sorundur. Çürüyen dişler, ağız kokusuna neden olabilecek bakterileri barındırabilir. Yeni yürümeye başlayan çocuğunuz, söz konusu dişi doldurmak veya çekmek için hemen bir diş hekimine görünmelidir.
Kulaklar, boğaz ve burun: Küçük çocuğunuzun ağzında bakteri biriktiğinde, tek işaret ağız kokusu olabilir. Sinüs enfeksiyonları, büyümüş bademcikler ve asit reflü de ağız kokusuna neden olabilir. Yürümeye başlayan çocuğunuzun nefesi fırçalama veya diğer tedavilerle düzelmezse, altta yatan, bir sağlık uzmanı tarafından tedavi edilmesi gereken bir rahatsızlığı olabilir.
Çocuğum Dişlerini Ne Zaman Fırçalamaya Başlayabilir?
İyi ağız hijyeni alışkanlıkları bebeğiniz ilk doğduğunda başlar. Diş etlerine sürtme hissine onları alıştırarak başlayabilirsiniz. Diş çıkarmaya başladıklarında buna devam etmelisiniz. İyi fırçalama alışkanlıkları erken oluşur. Yeni yürümeye başlayan çocuğunuzun dişleri çıkmaya başladığında, bebek diş fırçasını çocuğunuza tanıtabilirsiniz. Az miktarda diş macunu kullanmaya da başlayabilirsiniz. Florür kullanımının ne zaman güvenli olduğunu öğrenmek için doktorunuza danışmanız yararlı olacaktır. Yeni yürümeye başlayan çocuğunuzun dişleri birbirine değmeye başlar başlamaz diş ipi kullanmaya başlayabilirsiniz.