Milliyet – 13.07.2021

Alerjik hastalığı olanların genelde ciltleri hassastır. Sıklıkla bu ciltlerde egzama hastalığı görülür. Bu nedenle de alerjiye yatkın kişilerin güneş koruyucu seçiminde özellikle alerji yapma potansiyeli düşük olan güneş koruyucu krem seçmeleri daha doğru olur. Peki, alerji yapma potansiyeli düşük olan ürünler nasıl seçilir? Alerji ve Astım Derneği Başkanı Prof.Dr. Ahmet Akçay anlattı.

Kimyasal güneş kremleri hem alerjik hem de tahriş edici kontakt dermatite neden olabilir. Bir UVA kimyasal filtresi olan oksibenzon, tahriş edici veya alerjik temas veya foto-kontakt dermatite neden olan en yaygın güneş koruyucudur.

PABA yaygın bir alerjendir ancak artık güneş kremlerinde bulunmuyor. Foto-alerjik reaksiyonlara neden olabilen diğer güneş koruyucu ajanlar arasında sinamatlar, dibenzoilmetanlar oktokrilen ve benzofenonlar bulunmaktadır. Bu bileşenleri içermeyen güneş koruyucular kullanılmalıdır.

Alerjiye eğilimli olan çocuk ve yetişkinlerin özellikle titanyum dioksit ve çinko oksit gibi fiziksel UVF içeren güneş koruyucu kremler kullanmak daha doğru olur. Hem ciltten emilmesi hem de alerji yapma potansiyelleri düşük olması nedeniyle tercih edilmesi gerekir.

Sonuç olarak; egzaması olanlar ve alerjik hastalığa eğilimli olan 6 aydan büyük çocuk ve yetişkinlerin fiziksel UV filtresi içeren ve sinamatlar, dibenzoilmetanlar ve benzofenon maddeselerini içermeyen güneş koruyucu kremler kullanması faydalı bir yaklaşım olacaktır.

Alerji için test edebilirsiniz

Ürünlerin üzerindeki içerik etiketleri, duyarlılığınız olduğu bilinen maddelerden kaçınmanıza yardımcı olacaktır ancak her zaman dikkatli olmalısınız, herhangi bir yeni güneş kremini bolca uygulamadan önce test ettiğinizden emin olmalısınız.

Bileğinize veya dirseğinizin kıvrımına bezelye büyüklüğünde küçük bir miktar uygulayın. O bölgeyi 24-48 saat yıkamayın ve kızarıklık, kızarıklık, ciltte herhangi bir sivilce, kaşıntı, ağrı, pullanma vb. gibi alerjik reaksiyonlara dikkat edin.

Duyarlılığın gelişmesi biraz zaman alabileceğinden bunu 5 gün boyunca günde bir kez deneyebilirsiniz. Ayrıca geçmişte kullandığınız güneş koruyucuları, formülasyonu veya cildinizin yapısı değişmiş olabileceğinden bu testi belirli aralıklarla yapabilirsiniz.

Alerjik hastalığı olanlar güneş kremlerini nasıl uygulamalı?

Yüksek SPF’li (50+) bir güneş kremi kullanın ve bol miktarda uygulayın ancak çok fazla ovalamaktan kaçının. (Cildiniz biraz beyaz kalmalıdır). Etkili olabilmesi için kremin cilt yüzeyinde kalması gerekir. Güneş koruyucuları kullanırken;

1-Güneşe çıkmadan 15 dakika önce uygulayınız.

2-Çok fazla saçınız yoksa, başınızın üstüne güneş kremi sürün veya şapka takın.

3-En az iki saatte bir veya yüzdükten hemen sonra tekrar uygulayın.

4-Bebeklere ve çocuklara güneşte ekstra özen gösterin. 6 aylıktan küçük çocuklara güneş kremi uygulamadan önce sağlık uzmanınıza danışın.

5-Hasar görmüş veya kırılmış cilde asla güneş kremi sürmeyin.

6-Özellikle dudaklarınız, burnunuz, kulaklarınız, boynunuz, elleriniz ve ayaklarınız olmak üzere tüm açık cildinize güneş koruyucu uygulayın.

Nemlendirici ile güneş kremi birlikte nasıl kullanılır?

Güneşe maruz kalmak cildi kurutur. Güneş kremi sürmeden yaklaşık yarım saat önce nemlendiricinizi sürmeye çalışın. Bu, güneş kreminin nemlendirici tarafından seyreltilmesini önleyecek ve güneş kreminin koruyucu özelliklerini korumasını sağlayacaktır.

Yağlı veya yağlı bir nemlendirici kullanıyorsanız güneşte ‘kızarma’ etkisine neden olabileceğinden aşırı uygulamamaya dikkat edin.

Bebekler ve küçük çocuklar her zaman dahili SPF50 içeren güneşten koruyucu giysiler kullanmalıdır.

Bu giysi, güneş kremine karşı hassasiyeti olan yetişkinler için de mevcuttur. Açıkta kalan cilt bölgelerine 2 saatte bir güneş kremi sürülmeli.

Randevu ve Bilgi İçin Sizi Arayalım

    phone

    Bilgi ve Randevu Hattı